Vuurwapengeweld epidemie lijkt niet te stoppen

Another day, another shooting. Schietpartijen waarbij meerdere doden vallen, zogenoemde mass shootings, zijn helaas aan de orde van de dag in Amerika. Het lijkt bij de Amerikaanse samenleving te horen. Het debat over dodelijke schietpartijen en over eventuele wetgeving daar over laait altijd na een schietpartij op. Maar na de gebruikelijke thoughts and prayers gebeurt er niets.

Focus on America heeft al eerder berichten geplaatst en artikelen geschreven over schietpartijen en over strengere vuurwapenwetging. Onder andere na de schietpartij op de basisschool Sandy Hook in Newtown, Connecticut in 2012, een schietpartij in Las Vegas en in 2015 over de schietpartij in San Bernardino en werd ik voor een televisiezender erover geïnterviewd.

Na de schietpartij in massagesalons in Atlanta en in een supermarkt in Boulder, Colorado, zal er ook niets veranderen. President Joe Biden riep op om aanvalswapens, zoals de semiautomatische AR-15 en AK-47 te verbieden. Het liefst zou Biden zien dat het Congres wetgeving aanneemt om te zorgen dat het vuurwapengeweld wordt aangepakt. Maar er is al jaren een patstelling tussen de Democraten en de Republikeinen. De Democraten pleiten voor wetgeving dat bij iedereen die een vuurwapen wil kopen een achtergrond check wordt gedaan. De Republikeinen, gesteund door de machtige wapenlobby en de NRA, voelen hier niets voor. Een meerderheid van de Amerikanen is voor strengere wetgeving, zodat vuurwapens niet in de verkeerde handen vallen.

Daarnaast is het een cynisch gegeven dat de wapenverkoop na elke schietpartij stijgt. Omdat in het debat wordt opgeroepen tot strengere wapenwetgeving denken veel Amerikanen dat vooral linkse activisten proberen om hun wapens af te pakken. Republikeinen en conservatieve Amerikanen roepen dat de Democraten het tweede amendement willen afschaffen. Dat is niet wat de Democraten willen, ze willen betere en strengere wetgeving. Elk jaar komen ongeveer 30.000 Amerikanen om door vuurwapengeweld en er zijn net zo veel vuurwapens als inwoners in Amerika.

Vaak wordt gezegd dat een debat over wapenwetgeving zinloos is om dat de wil ontbreekt om de epidemie structureel aan te pakken en omdat de verschillende visies ten aanzien van vuurwapens en wetgeving mijlen ver uit elkaar liggen. Dat is het geval, en in het huidige politieke klimaat gaat het Congres geen stappen zetten.

Als het Congres geen actie onderneemt, en die kans is groot, zal Biden zelf een presidentieel decreet ondertekenen om wat aan het vuurwapengeweld te doen. Maar het zal niet veel uithalen. Voormalig president Barack Obama probeerde het ook, maar ook hem lukte het niet om wetgeving door het Congres te krijgen en besloot toen zelf met maatregelen te komen om iets aan het vuurwapengeweld te doen. Maar zijn opvolger, Donald Trump, draaide deze maatregelen terug.

Het is dus wachten op de volgende mass shooting. Ook dan zullen de vaste rituelen weer plaats vinden zonder dat er ook maar iets echt veranderd.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vuurwapengeweld epidemie lijkt niet te stoppen

  1. Pingback: Biden wil Amerika transformeren | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.