Bedreigde diersoort?

Bestaat de traditionele Republikein nog? Of wordt de traditionele Republikein met uitsterven bedreigd? Feit is dat de traditionele conservatieve waarden, waar de Republikeinse partij voor staat, (lage belastingen, kleine overheid, hoge defensie uitgaven), niet meer zo worden uitgedragen als dat eerder gebeurde onder Republikeinse presidenten als Ronald Reagan en George W. Bush. Wordt de traditionele conservatieve Republikein een bedreigde diersoort?

Met de komst van Donald Trump is de Republikeinse partij nog rechtser geworden en is de partij zich met culturele waarden en cancel culture bezig gaan houden. De traditionele conservatieve waarden zijn al lang geen gemeengoed meer in de Republikeinse partij.

Traditionele Republikeinse politici als Mitt Romney, Lisa Murkowski en Liz Cheney zijn anno 2021 schaars in de Republikeinse partij. Voor RINO’s (Republicans In Name Only), zoals Trump ze noemt lijkt geen plaats meer. Het grootste deel van de partij heeft zich uitgeleverd aan Donald Trump. En de partij wordt gedomineerd door Trump loyalisten, zoals Ted Cruz, Josh Hawley, Matt Gaetz en Marjorie Taylor Greene.

Ook de Republikeinse fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, heeft zich uitgeleverd aan Trump en zijn aanhangers. De Trump loyalisten hopen door Trump te omarmen dat ze in 2022 de meerderheid heroveren in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. En in 2024 Joe Biden uit het Witte Huis te krijgen.

Omdat voor elkaar te krijgen moeten mensen die kritisch zijn op Trump en die hem verantwoordelijk houden voor de bestorming van het Capitool op 6 januari verdwijnen. Ze moeten minder invloed krijgen. Hun mening doet er niet meer toe. Het liefst zou de Republikeinse partij ze negeren en ze uit de partij zetten. En zo is de Republikeinse partij vooral met zichzelf bezig en wordt de interne strijd steeds heviger.

Eén van de personen die men liever het zwijgen oplegt is Liz Cheney. Cheney is de dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney en afgevaardigde van de staat Wyoming. Ze stemde voor de impeachment van Donald Trump na de bestorming van het Capitool door de MAGA aanhang. Sindsdien ligt ze overhoop met de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden en in het bijzonder met fractievoorzitter Kevin McCarthy.

De Republikeinse fractie heeft Liz Cheney, die na senator Mitch McConnell, Kevin McCarthy, de derde hoogste positie in het Huis van Afgevaardigden heeft nu uit de invloedrijke leiderschapsfunctie gezet. Haar kritiek op Trump, die haar publiekelijk aanvalt, valt niet in goede aarde. Kritiek op Trump wordt niet geduld. Dat een persoon uit een belangrijke functie wordt gezet is ongebruikelijk. Maar onder druk van Trump en om duidelijk te maken wie de baas is en om de interne strijd te beslechten trekt Cheney aan het kortste eind. Maar ze blijft zich uitspreken.

Cheney is niet een gematigde Republikein, Ze is oerconservatief, maar spreekt hier over het verdedigen van de Grondwet en de democratie. Ze gelooft niet dat Trump de toekomst van de Republikeinse partij is.

De Republikeinse partij is onder Donald Trump nog verder naar rechts opgeschoven en is de thuishaven geworden voor witte nationalisten, QAnon aanhangers en andere mensen die in samenzweringstheorieën geloven. Deze types geloven in ‘The Big Lie’, dat de verkiezingen zijn gestolen, waar feiten er niet meer toe doen en wetenschap verdacht is. Ze geloven dat Trump nog steeds president is en dat Joe Biden door fraude en bedrog in het Witte Huis zit.

Maar wat als Trump er straks niet meer is? Er komt een moment dat hij er niet meer is. Wat blijft er dan van de MAGA aanhang over?

De weg die de Republikeinse partij is ingeslagen is een doodlopende weg. Dat is de mening van Liz Cheney. Door het Trumpisme zo massaal te omarmen is er geen weg meer terug. Na dat ze uit haar leiderschapsfunctie was gezet gaf ze nog maar eens aan dat ze alles zal doen om Donald Trump te stoppen.

Het risico is groot dat door zo selectief te zijn veel traditionele Republikeinse kiezers zich niet meer in de partij herkennen. Maar de Republikeinen in Washington en de MAGA supporters denken dat ze het recept hebben gevonden om verkiezingen te winnen.

En om daar voor te zorgen nemen ze strengere kieswetten aan, zoals in Georgia en Florida, om het voor minderheidsgroepen lastiger te maken om te stemmen. Het demonstratierecht wordt ingeperkt. Er worden ondemocratische maatregelen genomen onder het mom de integriteit en transparantie van de verkiezingen te garanderen. Maar alles er op gericht om te zorgen dat de Republikeinen de volgende verkiezingen winnen.

Het aannemen van de strengere wetten en regels om te zorgen dat de Republikeinen de verkiezingen winnen is een wanhoopspoging om een sociale en demografische tendens, die onomkeerbaar is, te stoppen. Amerika verandert snel. De sociale en demografische ontwikkelingen zijn niet te stoppen. Traditionele Republikeinse staten, zoals Texas, Arizona en Georgia worden progressiever. Als de Republikeinen zich blijven vastklampen aan Trump en de ogen sluiten voor de huidige ontwikkelingen zijn strengere kieswetten slechts een tijdelijke oplossing. Op de langere termijn is het niet tegen te houden. En dan sterft de Republikeinse partij langzaam uit.

De kiezers lopen weg en de partij is te veel met zichzelf bezig. En de interne verdeeldheid leidt uiteindelijk tot zelfdestructie. De traditionele Republikein wordt een zeldzame verschijning en wordt met uitsterven bedreigd. Het gaat om de survival van de Trump loyalisten. Overleven het opportunisme en het populisme of blijven de traditionele conservatieve waarde overeind? Om dit moment lijkt daar geen plaats meer voor in de Republikeinse partij.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Florida, Georgia, Huis van Afgevaardigden, Mitch McConnell, Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.