Bang voor de waarheid

Zijn de Republikeinen bang voor de waarheid? Ze zijn in ieder geval bang voor Donald Trump. De Republikeinse partijtop en andere Republikeinse politici kiezen ervoor om de ‘The Big Lie’ te omarmen en niet de waarheid.

Het is duidelijk dat de Republikeinse partij de Trump partij is. Het ontnemen van de leiderschapsfunctie van Liz Cheney, door de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden, onderstreepte nog maar eens hoe de partij zijn oren laat hangen naar Donald Trump. En hoewel fractievoorzitter Kevin McCarthy zegt dat Joe Biden de legitieme president is stemde hij wel tegen de certificering van de verkiezingsuitslag op 6 januari.

Het Congres is van plan om een commissie in te stellen die de aanloop en de nasleep van de gebeurtenissen op 6 januari 2021 gaat onderzoeken. Dat gebeurde ook na de aanslagen van 11 september 2001. Deze commissie onderzocht hoe de aanslagen konden plaats vinden en wat er moest gebeuren om dit in de toekomst te voorkomen.

Maar Kevin McCarthy en andere Republikeinse politici zien niets in zo’n commissie. De commissie zou wel eens voor de Republikeinen pijnlijke conclusies kunnen trekken. Men zou wel eens duidelijk kunnen maken dat Donald Trump verantwoordelijk is voor de bestorming van het Capitool waarbij vijf doden vielen. De Republikeinen zijn bang voor de waarheid van wat er feitelijk op 6 januari gebeurde.

Als de Republikeinen zouden instemmen met dit onderzoek kunnen ze niet meer voor de waarheid weglopen. Door te ontkennen wat er op 6 januari gebeurde en door te zeggen dat het allemaal wel mee viel zorgen ze ervoor dat de steun van Donald Trump houden.

Republikeinse afgevaardigden die Trump steunen zeggen dat er helemaal geen commissie nodig is. De Republikeinse afgevaardigde van Georgia, Andrew Clyde, zei dat de MAGA menigte die het Capitool bestormde leken op toeristen die het Capitool bezochten. Maar toeristen vallen geen politieagenten aan en roepen niet op om politici op te hangen.

Het laat zien hoe feiten er niet meer toe doen. Alles wordt gebagatelliseerd en democratische waarden doen er niet meer toe. Het is triest om te zien dat politici die door hun kiezers naar Washington zijn gestuurd om te belangen van hun district te vertegenwoordigden de waarheid ontkennen. Maar veel van deze politici zitten er voor hun eigen gewin en ontkennen van feiten en de waarheid doet er niet toe. Sinds Donald Trump zijn alternatieve feiten gemeengoed geworden en worden mensen die er andere denkbeelden, meningen en visie op na houden gecanceld. Liz Cheney weet er alles van.

Voor de Republikeinen draait alles om macht. Als daar de democratie voor moeten worden ondermijnt en de waarheid moet worden ontkent dan maalt daar niemand om. Alles is geoorloofd. Voor de Republikeinen draait alles om de korte een termijn om de tussentijdse verkiezingen in 2022 en op de lange termijn om 2024. Kevin McCarthy is een windvaan die kijkt waar hij nu het politieke voordeel kan halen. En als hij daarvoor de lakei van Trump moet zijn dan doet hij dat graag. McCarthy heeft maar één doel en dat is de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden worden. Macht, opportunisme en het ontkennen van de waarheid dat is wat bij de Republikeinse partij beleid is.

De Republikeinen nemen een grote gok. Hoe lang zal de Amerikaanse bevolking accepteren dat de waarheid wordt ontkent en dat de democratische waarden en normen er niet toe doen? Vooralsnog is dit geen probleem. Maar liefst 66 procent van de Republikeinen gelooft dat de verkiezingen zijn gestolen en dat er op grote schaal fraude is gepleegd, ondanks dat daar nul bewijs voor is. Onder Republikeinen die naar Fox News of andere conservatieve televisiezenders kijken ligt het percentage nog hoger. Deze zenders blijven de ongefundeerde claims en onwaarheden van Trump verkondigen.

De Republikeinse partij ziet hier het bewijs dat er zonder Donald Trump geen electoraal succes kan worden gehaald. Maar misschien zijn ze vergeten dat ze sinds 2016 alles hebben verloren. De meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, de Senaat en het Witte Huis. En zo lang Trump de partij in zijn wurggreep houdt is er voor een ander geluid geen plaats en blijft men met oogkleppen achter de grote roerganger aanlopen. De geschiedenis wijst uit dat dit gevaarlijk is en uiteindelijk niet goed afloopt.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bang voor de waarheid

  1. Pingback: Stelling: De (nieuwe) koers van de Republikeinen is gedoemd te mislukken | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.