Een jaar na de dood van George Floyd

Een jaar geleden werd George Floyd vermoord. Een blanke politieagent drukte minuten lang op de nek van Floyd waardoor deze uiteindelijk overleed. Zijn laatste woorden waren: “I can’t breathe.”

De dood van Floyd leidde tot felle protesten in de Minneapolis (waar Floyd omkwam), maar breidde zich uit naar andere Amerikaanse steden en de rest van de wereld. De Black Lives Matter beweging werd groter en er kwam opnieuw aandacht voor politiegeweld tegen zwarte (vooral mannelijke) Amerikanen. De vraag is wat, een jaar na de dood van George Floyd, de protetsen en debatten hebben opgeleverd. Is er iets verandert?

De politieagent die George Floyd doodde, Derek Chauvin, werd aangeklaagd en werd door een jury op alle aanklachten schuldig bevonden. Hij gaat voor tientallen jaren de gevangenis in. Maar dat Chauvin werd veroordeeld kwam omdat de arrestatie en de dood van Floyd was gefilmd door een omstander. Daarom was het bewijs overduidelijk. In veel gevallen gaan politieagenten vrijuit. Het bewijs ontbreekt of het politiekorps schaart zich massaal achter de agent en vaak wordt als argument gebruikt dat de agent zich bedreigd voelde.

Dat Derek Chauvin werd veroordeeld zorgde voor de zwarte gemeenschap enigszins rechtvaardigheid voelde. Maar in de aanloop en tijdens de rechtszaak tegen Chauvin kwamen er weer zwarte Amerikanen door politiekogels om het leven.

President Biden sprak na de uitspraak van de jury in de rechtszaak tegen Chauvin de bevolking toe. Hij ontving de familie van George Floyd in het Witte Huis. Maar echt veel had hij de familie niet te bieden. Hij zei wel tegen de familie Floyd dat hij zich zal blijven inzetten om te zorgen dat er een politiewet wordt aangenomen.

Biden heeft het Congres gevraagd om de wet, de George Floyd Justice in Policing Act of 2020, aan te nemen. De wet is al door het Huis van Afgevaardigden aangenomen, maar de vraag is of de Senaat akkoord gaat met de wet. Het feit dat politieagenten eenvoudiger kunnen worden aangeklaagd gaat sommige Republikeinen te ver. Maar de wet is ook bedoelt om etnisch profileren en doorzoeking zonder bevel aan banden te leggen. Het soms excessieve geweld dat politieagenten gebruiken moet door de wet worden voorkomen. Ook is de wet bedoelt een cultuurverandering binnen de politie teweeg te brengen. Dat is op zich een mooi streven, maar zal niet zo snel gaan. De racistische elementen in sommige politiekorpsen is iets wat niet zo maar zal veranderen.

Maar het geweld tegen zwarte Amerikanen door de politie zal met de wet niet stoppen. Daar is meer voor nodig. Er is een jaar na de dood van George Floyd nog niet zo veel verandert. Onlangs kwam er een gruwelijke video naar buiten van Ronald Greene die door de politie in Louisiana zo vaak werd getaserd en over de weg werd gesleurd dat hij overleed. Het incident vond twee jaar geleden plaats, maar het politiekorps in Louisiana stopte het geval in de doofpot. Maar nu is de video gelekt en laait de woede weer op. De politieagenten zijn niet vervolgd, Hieronder de video (waarschuwing: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren).

De George Floyd wet is een eerste stap, maar zal in de praktijk niet zo veel uithalen. Als politieagenten geen verantwoording hoeven af te leggen voor hun acties zullen ze misschien niet anders gaan handelen. Om het budget van politiekorpsen in te perken verandert ook niets. Maar meer geld naar buurtwerkers en maatschappelijke werkers kan wel voorkomen dat incidenten een dodelijke afloop hebben. Op lokaal niveau zijn er wel aanpassingen gedaan en is er gekort op het budget van de politie. Maar dat leidde in veel gevallen tot meer criminaliteit. Maar defund the police is niet de oplossing.

Een echte cultuurverandering en politiehervormingen zijn nodig wil het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen drastisch afnemen. Maar of er in de opleiding geen aandacht wordt geschonken en of agenten al na en paar maanden met zware wapens de straat op worden gestuurd is iets waar naar gekeken moet worden. Ook het agressieve taalgebruik van agenten is een probleem. Het draagt bij aan het grote wantrouwen tegenover de politie in de zwarte gemeenschap.

De steun voor de politie is in Amerika groot en daarom krijgen politieagenten vaak het voordeel van de twijfel. De dood van George Floyd heeft dan wel iets teweeg gebracht, maar het blijft wachten tot de politiek ook echt serieuze stappen durft te nemen. Voor George Floyd, Breonna Taylor, Daunte Wright, Jacob Blake en nog vele anderen komt het allemaal te laat. Ook president Biden zal er waarschijnlijk weinig aan kunnen veranderen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.