Deel Amerika blijft geloven in ‘The Big Lie’

De verkiezingen van 2020 zijn al lang voorbij. Maar voor Donald Trump en de Republikeinse partij nog niet. Trump en het grootste deel van de Republikeinse partij geloven in ‘The Big Lie’: de verkiezingen zijn van Trump ‘gestolen’ door de Democraten. Door grootschalige fraude en onregelmatigheden heeft Trump de verkiezingen verloren.

Uit een peiling van Monmouth University blijkt dat 32 procent van de Amerikanen gelooft dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen doordat er gefraudeerd is met de stemmen. Ook zegt 32 procent dat Biden won vanwege fraude in november 2020. In januari 2021 zegt nog steeds 32 procent dat Biden won door fraude. En in maart is datzelfde percentage ervan overtuigt dat Biden de verkiezingen won door fraude.

Een derde van de Amerikanen gelooft de feiten niet, hoe vaak ze ook keer op keer worden gepresenteerd. En de feiten zijn duidelijk.

Joe Biden kreeg 81 miljoen stemmen en won 306 kiesmannen. Donald Trump kreeg 74 miljoen stemmen en won 232 kiesmannen. Alle staten en het District of Columbia hebben de uitslag van de verkiezingen gecertificeerd.

Verschillende instanties, waaronder het ministerie van Justitie en de FBI, hebben geen bewijzen gevonden van grootschalige stembusfraude of onregelmatigheden. Trumps voormalige minister van Justitie, William Barr noemde de beschuldigingen van Trump “all bullshit.”

Maar waarom gelooft een derde van de Amerikanen dan niet de feiten? Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Conservatieve media, zoals Fox News, Newsmax en OANN en conservatieve radioprogramma’s negeren de feiten. Ze blijven maar met ‘nieuws’ komen over de verkiezingen en zij verspreiden ‘The Big Lie’.

Daarnaast speelt haat en wantrouwen tegenover de mainstream media, die wordt aangewakkerd door Trump en de Republikeinen, een rol. De mainstream media verdraaien volgens Trump en de Republikeinen de ‘feiten’. Zij zijn fout. Trump noemde ze niet voor niets ‘vijand van het volk.’

Dat er nul bewijs is voor de beschuldigingen doet er voor de Republikeinen niet toe. Zij omarmen alle leugens en onwaarheden die Trump verkondigt. Daarnaast ontkennen ze de feiten en worden bizarre samenzweringstheorieën, over hoe stembiljetten zijn verdwenen en dat stemmachines via Italiaanse satellieten zijn gemanipuleerd, verspreidt. Door deze claims te blijven verspreiden ondermijnen de Republikeinen de democratie. Feiten en de waarheid en de democratische waarden waar Amerika voor staat doen er voor de Republikeinen en de MAGA-aanhang niet meer toe.

Het ontkennen van de waarheid en de uitslag van eerlijk verlopen verkiezingen in twijfel te trekken draait om één simpel doel: macht. De Republikeinen willen electoraal succes en zijn er van overtuigt dat dit met Trump moet gebeuren. Ze kunnen ook niet anders. De Republikeinen hebben de steun van de 74 miljoen Trump-stemmers nodig. Zonder die steun kunnen ze niet winnen. Om te zorgen dat ze die stemmen krijgen omarmen ze ‘The Big Lie’ en worden er strengere kieswetten in allerlei staten aangenomen waar Republikeinen de macht hebben. Als je ‘The Big Lie’ niet verdedigt dan wordt je gecanceld. Kijk wat er met Liz Cheney gebeurde.

Heeft het verkondigen van leugens dan geen gevolgen? Soms wel. Voormalig persoonlijk advocaat van Donald Trump, Rudy Giuliani, is geschorst als advocaat. Zijn licentie is ingetrokken vanwege alle leugens die hij vertelede over de verkiezingen, onder andere in de rechtszaken die werden aangespannen. Alle rechtszaken werden verloren.

Het verkondigen en verspreiden van ‘The Big Lie’ is een gevaar voor de democratie en ondermijnt het vertrouwen in eerlijke verkiezingen. Als een derde van de Amerikanen gelooft dat de verkiezingen van Trump zijn gestolen dan begrijp je dat de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 geen geïsoleerd incident is dat nooit meer zou kunnen gebeuren.

Als een derde van de Amerikanen niet de feiten gelooft en zijn heil zoekt in samenzweringstheorieën en andere bizarre leugens en onwaarheden gelooft is dat een recept voor chaos.

Donald Trump en de Republikeinen liggen daar niet wakker van. Als men de feiten moet ontkennen en bereidt is om de democratie te ondermijnen dan gaat Amerika een donkere tijd tegemoet. Zo lang feiten en de waarheid, door een groot deel van de Amerikanen, er niet toe doen zullen verkiezingen en de uitslag niet worden geaccepteerd en dat is een trieste conclusie en kan leiden tot een giftige cocktail waar opnieuw geweld kan worden gebruikt om ‘The Big Lie’ in stand te houden.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Deel Amerika blijft geloven in ‘The Big Lie’

  1. Pingback: Goedgelovig wantrouwen | Focus on America

  2. gerben1972 zegt:

    Onbegrijpelijk voor mij, dat macht boven democratische principes gaat bij de Republikeinen.

    Als je campagne voert, mag je blijkbaar alles beweren.

    Ook dat rechtmatige verkiezingen frauduleus verlopen zouden zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.