Goedgelovig wantrouwen

In een eerder artikel schreven we over een peiling waaruit bleek dat 32 procent van de Amerikanen niet gelooft dat Joe Biden de legitieme president is. Volgens 32 procent van de Amerikanen zijn de verkiezingen van Donald Trump ‘gestolen’ door de Democraten. Onder Republikeinen ligt het percentage dat de uitslag van de verkiezingen niet accepteert nog hoger.

Uit een peiling van Reuters/Ipsos blijkt dat 53 procent van de Republikeinen zegt dat Donald Trump de ‘echte’ president is. Maar 47 procent zegt dat Joe Biden de president is. Vervolgens zegt 56 procent van de Republikeinen dat de uitslag van de verkiezingen is gemanipuleerd onder andere door illegale stemmen. Daarnaast zegt 61 procent van de Republikeinen dat de verkiezingen zijn ‘gestolen’ van Donald Trump.

Het ziet er dus uit de ‘The Big Lie’, die niet wordt tegengesproken door Republikeinse leiders, de lijn is geworden in de Republikeinse partij. De Republikeinse leiders zijn bang voor de MAGA-aanhang van Trump. De Republikeinse partij is nu georganiseerd en gebouwd op een leugen en dat zal consequenties hebben voor de Republikeinen en Amerika.

Wat die consequenties precies zijn is afwachten. Maar de toekomst ziet er somber uit. Als een partij de rechtstaat niet accepteert, de democratie ondermijnt, de toegang tot stemmen bemoeilijkt en de uitslag van verkiezingen niet accepteert, kan dat leiden tot vijandige situaties. Het wantrouwen dat wordt gevoed door Trump en de Republikeinen en vervolgens via Fox News en andere conservatieve media miljoenen huiskamers wordt in geslingerd zorgt voor nog meer wantrouwen en kan mensen aanzetten om geweld te plegen en dan is een scenario als op 6 januari niet ondenkbaar.

Het wantrouwen onder Republikeinse kiezers die weigeren te geloven dat Trump echt de verkiezingen heeft verloren zal alleen maar groter worden. Deze mensen zijn niet te overtuigen met feiten of bewijs dat verkiezingen eerlijk zijn verlopen. Zij zullen elk bewijs dat wordt aangedragen dat hun ongelijk bewijs verdacht maken en in twijfel trekken. Zij geloven in een leugen, alleen denken ze zelf dat het de waarheid is en zullen achter de grote leider blijven aanlopen. Dat de Republikeinse partij dit wantrouwen voedt en de feit negeert zal leiden dat ze in de toekomst daar een prijs voor betalen.

Maar dat is nu niet belangrijk. Zolang ze de ring van de kiezer kussen en ze zijn zegen hebben zullen ze alles doen. De schade die ze de democratie en de rechtstaat toebrengen is van onderschikt belang.

Een land waar een meerderheid van Republikeinen gelooft in een leugen en dat door de partij wordt gesteund is een recept voor chaos en (zelf)destructie. Die conclusie heeft The Washington Post al getrokken en verwoordt in de ondertitel: ”Democracy Dies in Darkness.”

Inderdaad, de democratie staat op het spel en Amerika zit op dit moment in een donkere tijd. En de vrees is dat er nooit meer licht komt.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.