Terug bij af?

In april kondigde president Joe Biden aan dat Amerika zich zou terugtrekken uit Afghanistan. Na 20 jaar oorlog waren volgens president Biden de doelen bereikt. Ook gaf Biden aan dat hij het ‘dossier Afghanistan’ niet wilde doorgeven aan de volgende president. Op 11 september zouden alle Amerikaanse militairen Afghanistan hebben verlaten. Maar het liep anders.

Na de aankondiging van Biden begonnen de Amerikanen en de westers bondgenoten met het ontmantelen van bases en met de terugtrekking van hun mensen en materiaal. Door dit zo abrupt te doen zagen de Taliban hun kans schoon om veel delen van het land weer in handen te krijgen.

En nu de laatste militairen en ambassade personeel worden geëvacueerd is de chaos compleet. Hoe kon het zo mis gaan?

Ten eerste zaten de inlichtingendiensten er compleet naast. Er waren verschillende scenario’s. De inlichtingendiensten hadden wel rekening gehouden met een opmars van de Taliban, maar waren er vanuit gegaan dat het zeker 30 dagen zou duren voordat de Taliban de Afghaanse hoofdstad Kabul zou bereiken. Maar dat bleek een misvatting. De Taliban hebben in slechts enkele weken het hele land veroverd en dat de Taliban zo snel aan de poorten van Kabul stonden zorgde voor een chaotische situatie en paniek.

Amerikaans ambassade personeel moest in allerijl worden geëvacueerd met helikopters die leken op flashback naar de evacuatie van Amerikanen uit Saigon in 1975.

De Amerikanen hadden er duidelijk niet op gerekend dat het Afghaanse leger het zo eenvoudig zou opgeven. Er zijn 300.000 Afghaanse militairen door de Amerikanen getraind en er is miljarden dollars gestopt in materiaal. Het leger zou het eenvoudig kunnen opnemen tegen naar schatting ongeveer 75.000 Taliban strijders.

Maar het Afghaanse leger heeft niet geprobeerd om de Taliban tegen te houden. Ze gaven het al snel op. Daarnaast was ook de Afghaanse regering niet bij machte om iets te doen. De Afghaanse president Ghani is met zijn entourage gevlucht naar Qatar.

Doordat het Afghaanse leger niets deed hadden de Taliban vrij spel en ging de opmars zo snel. Met dit scenario hadden de Amerikanen geen rekening gehouden. Maar de chaos op het vliegveld van Kabul had voorkomen kunnen worden en zal Biden gedurende zijn hele presidentschap blijven achtervolgen.

Laten we niet vergeten dat Biden met Afghanistan een probleem in de schot kreeg geworpen gecreëerd door Donald Trump. Trump had aangekondigd dat per 1 mei 2021 de Amerikaanse troepen Afghanistan zouden verlaten. Ook had Trump, zonder de Afghaanse regering, afspraken gemaakt met de Taliban. De Amerikanen lieten onder Trump Taliban strijders vrij en brachten het aantal troepen van 5.000 terug naar 2.500 militairen. Biden erfde dit van Trump en zag zich dus genoodzaakt om het proces wat door Trump in gang was gezet af te ronden. Trump riep nu dat Biden moet aftreden voor het fiasco en dat hij het beter had gedaan. De beste stuurlui staan altijd aan wal.

In een toespraak tot de Amerikaanse bevolking reageerde Biden op de chaos in Afghanistan en de kritiek op zijn besluit. Hij zei dat hij nog steeds voor de volle 100 procent achter zijn besluit staat om uit Afghanistan te vertrekken. Hij zei dat de Afghanen voor zich zelf moeten zorgen. En Biden zei dat de fouten uit het verleden niet moeten worden herhaald en er niet nog meer Amerikanen militairen moeten vechten en sterven in Afghanistan.

President Biden gaf aan dat het doel van Amerika altijd was geweest om terrorisme te bestrijden en te voorkomen dat aanslagen als 9/11 niet opnieuw konden plaats vinden. Het was nooit de bedoeling geweest om aan ‘nation building’ te doen en om een functionerende democratie in Afghanistan te vestigen.

Maar hier herschrijft Biden toch enigszins de geschiedenis en probeert hij het verhaal naar zijn hand te zetten. Onder de presidenten Bush en Obama was er wel degelijk de intentie om een functionerende democratische regering in Afghanistan te zetten, maar door corruptie en incompetentie lukte dat niet. Ook het feit dat meisjes weer naar school konden werd gezien als een stap op weg naar een nieuw modern Afghanistan.

Maar Biden is altijd een voorstander geweest van terugtrekking uit Afghanistan. Als vicepresident onder president Obama was hij voor minder troepen, terwijl Obama voorzichtig was en juist meer troepen stuurde.

Toen Biden president werd hakte hij de knoop door. Hij had daarmee de steun van het grootste deel van de Amerikaanse bevolking. Maar na de chaos en de snelle opmars van de Taliban krijgt Biden kritiek van zowel Democraten als Republikeinen over de rampzalige afloop van de oorlog. Het betekent sowieso gezichtsverlies voor Amerika en persoonlijk voor Biden. Maar hij zei “the buck stops with me.” Hij is verantwoordelijk en wil niet nog meer bloed vergieten. Maar Biden beloofde dat elke Amerikaan die het land wil verlaten zal worden geholpen. En dat men de situatie in Afghanistan nauwlettend gaat volgen.

De Taliban hebben nu Afghanistan overgenomen. De snelheid waarmee dat is gebeurd daar was niet op gerekend zei Biden in zijn toespraak.

Is Afghanistan na 20 jaar oorlog nu de Taliban weer aan de macht is terug bij af? Het lijkt er op dat 20 jaar oorlog niet heeft geleid tot enige structurele verandering. Amerika moet zich serieus afvragen of 20 jaar oorlog, met meer dan 2.400 Amerikaanse dode militairen en miljarden dollars aan investeringen echt een verschil heeft gemaakt. De vraag is: was het dit allemaal waard? Het antwoord op die (politieke) vraag zal de komende jaren moeten worden beantwoordt. Maar of er ooit een bevredigend antwoord komt is maar zeer de vraag.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Veteranen en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Terug bij af?

  1. Pingback: Terugblik 2021 | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.