Biden lijkt ook te kiezen voor America First

President Joe Biden wil zich na het debacle in Afghanistan vooral richten op het binnenlands beleid. De terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan om dit dossier af te sluiten, laat zien dat Amerika zich vooral met zichzelf moet bezig houden. Ook president Biden wil vooral weer aandacht besteden aan Amerika zelf. Wanneer hebben we dat eerder gehoord?

Het grote economische steunpakket, het America Rescue Plan, en het infrastructuur plan dat met steun van een handje vol Republikeinen werd gesteund, zijn voorbeelden van stappen op het gebied van grote binnenlandse plannen. Joe Biden wil Amerika transformeren en wil Amerika klaar stomen voor de uitdagingen van de 21e eeuw en de volgende generatie.

Mocht men in Europa denken dat men met Joe Biden beter af is op het gebied van buitenlands beleid dan met Donald Trump komt misschien van een koude kermis thuis.

De evacuatie uit Afghanistan, die Amerika eenzijdig afkondigde en zelf de tijdspanne waarin dat moeste gebeuren bepaalde, terwijl bondgenoten er bij Biden op aandrongen dat ze meer tijd nodig hadden, had al een teken aan de wand moeten zijn.

Onlangs kondigden Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Australië aan dat ze gaan samenwerken op het gebied van nationale veiligheid. Maar eigenlijk is het bedoelt om de macht van China in te dammen. Amerika vergat Europa in te lichten over dit nieuwe bondgenootschap van de drie landen onder de naam AUKUS. Onderdeel van de samenwerking is dat men door kernenergie aangedreven onderzeeërs gaat maken voor de Australische marine. Met de deal die Australië met Amerika en het Verenigd Koninkrijk heeft gesloten zijn miljarden dollars gemoeid. Maar Australië had eerder een akkoord met Frankrijk gesloten om onderzeeërs af te nemen. De Fransen zijn boos.

Ook hier kiest Biden dus een eigen koers zonder rekening te houden met Europa. Ook ten aanzien van China zal Biden het beleid van Trump grotendeels in stand houden. De importheffingen heeft Biden niet afgeschaft.

Biden kijkt wat voor Amerika op dit moment het beste is en lijkt zich minder aan te trekken wat bondgenoten ervan vinden. Donald Trump trok er zich ook niets van aan. President Biden lijkt ook in te zien dat het America First beleid van zijn voorganger zo zijn voordelen heeft. En dat Amerika dat dit op dit moment nodig heeft. America First, wel de lichte variant, lijkt ook voor Joe Biden te werken.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, China, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.