Biden wil Amerika transformeren

Het presidentschap van Joe Biden kent een vliegende start. De 78-jarige Biden is voortvarend te werk gegaan. Van de fragiele oude man die tijdens de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire in 2020 (waar Focus on America hem van dichtbij zag) geen potten kon breken is niets meer over. Biden oogt fris en is vast beraden om van zijn presidentschap een succes te maken. Hij heeft helder voor ogen wat hij wil met Amerika.

Op de eerste dag in het Witte Huis tekende Biden al veel presidentiele decreten. Veel daarvan waren symbolisch, maar ook om het desastreuze beleid van zijn voorganger terug te draaien. Biden tekende een decreet om Amerika weer deel te laten nemen aan het klimaatakkoord van Parijs, stopte de bouw van de muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens en met de aanleg van de oliepijpleiding van Canada naar de golf van Mexico.

Daarnaast ging president Biden voortvarend aan de slag om de coronapandemie aan te pakken. Hij beloofde dat in zijn eerste 100 dagen als president 100 miljoen Amerikanen een vaccinatieprik zouden krijgen. Maar toen de helft van die dagen er op zaten was dat doel al bereikt. Biden kondigde dan ook aan dat als zijn eerste 100 dagen als president er op zitten 200 miljoen Amerikanen een prik zouden hebben gehad. Daarnaast kondigde Biden aan dat vanaf 19 april iedereen boven de 18 jaar een prik kan krijgen. Amerika breekt record na record met vaccineren. Amerika vaccineert ongeveer 3,5 tot 4 miljoen mensen op één dag. Daar kan Nederland nog wat van leren. Maar daar moet wel een kanttekening bij worden geplaatst. Amerika heeft ook veel meer vaccinaties besteld en de Amerikaanse regering heeft al tijdens het presidentschap van Donald Trump bedrijven onder druk gezet om een vaccin te ontwikkelen en de capaciteit en productie daarvan op te schroeven.

Om uit de coronacrisis te komen stuurde president Biden een pakket van 1900 miljard dollar naar het Congres. Naast geld voor de productie en distributie van een corona vaccins vroeg Biden ook om geld voor huurtoeslag, kinderbijslag en gezinnen die niet meer dan 150.000 dollar per jaar verdienen krijgen een check van 1400 dollar. Werklozen krijgen een uitkering van 300 dollar per week. Ook het MKB krijgt steun. Het pakket is aangenomen. Alle Democraten stemde voor, maar geen enkele Republikein steunde het pakket. Volgens de Republikeinen is het veel te duur.

Het lukte president Biden dus om zijn eerste grote economische steunpakket, het American Rescue Plan, door het Congres te krijgen. De impact dat dit heeft voor miljoenen gezinnen moet niet onderschat worden. Het zal voor gezinnen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen een enorme verandering zijn.

Maar Biden kondigde zijn tweede grote plan aan. Biden lanceerde een groot plan voor de Amerikaanse infrastructuur. De infrastructuur is hopeloos verouderd. In veel wegen zitten gaten, bruggen zijn aan het weg roesten en veel treinstations en vliegvelden zijn verouderd en dienen te worden opgeknapt. Daarnaast wil Biden niet alleen geld uittrekken voor wegen en bruggen, maar ook voor groene energie, snel internet en waterleidingen. In 2030 wil Biden dat elke Amerikaan een snelle internetverbinding heeft. Voor het omvangrijke plan wil Biden 2000 miljard dollar uittrekken. De Republikeinen hebben al gezegd dat ze niet voor het plan zullen stemmen.

Het infrastructuur plan, het American Jobs Plan genoemd, moet zorgen voor miljoenen banen. Dat de infrastructuur veel banen zal opleveren is duidelijk. De Republikeinen willen en weten ook dat de Amerikaanse infrastructuur hopeloos verouderd is. Ook president Donald Trump kwam met infrastructurele plannen, maar die leidde uiteindelijk tot niets. Biden wil nu wel doorpakken. De Republikeinen willen ook wel, maar zien niets in de groene component van het plan en vinden ook het prijskaartje te hoog. Progressieve Democraten vinden dat het plan niet ver genoeg gaat. Maar Biden is een gematigde president en wil niet een te links plan uitvoeren.

Om het American Jobs Plan door het Congres te loodsen heeft Biden en simpele meerderheid nodig, dus de kans is groot dat ook dit plan wordt aangenomen. Maar Biden heeft nog meer grote plannen.

De staat Georgia nam onlangs een strengere kieswet aan die het voor zwarte Amerikanen lastiger maakt om te stemmen. Zo worden in zwarte wijken het aantal stemlokalen verminderd en worden de eisen voor een identificatiebewijs aangescherpt. Ook in andere staten willen Republikeinen soortgelijke maatregelen invoeren om te zorgen dat minderheidsgroepen, die overwegend Democratisch stemmen, worden ontmoedigt om te gaan stemmen. President Biden sprak van een schandalige wet. Het Huis van Afgevaardigden heeft een nieuwe kieswet (H.R. 1 genoemd) aangenomen waarin wordt geregeld dat het eenvoudiger wordt voor mensen om te stemmen en ook wordt gerrymandering tegen gegaan. De wet gaat nu naar de Senaat, maar de kans dat de wet daar wordt aangenomen is uiterst klein. De Republikeinen zullen tegen de wet stemmen.

De eerste grote crisis waar de regering Biden mee te maken heeft is dat het aantal mensen dat de Amerikaans-Mexicaanse grens oversteekt explosief is gestegen. Vooral minderjarige kinderen steken zonder ouders de grens over. Onder Donald Trump werd iedereen terug gestuurd of in detentiecentra opgesloten, maar Biden doet dat niet. Daarnaast wil Biden ook de 11 miljoen illegalen die als kind naar Amerika kwamen, de zogenoemde Dreamers, amnestie geven. De illegalen wonen al jaren in Amerika, gaan naar school of hebben een baan. Zowel Democraten als Republikeinen willen dat deze mensen een legale status moeten krijgen, maar de Republikeinen vinden dat eerste de crisis aan de grens moet worden opgelost. Dat betekent dat de Dreamers nog steeds tussen hoop en vrees leven.

Na de schietpartij in massagesalons in Atlanta en in een supermarkt in Boulder, Colorado, staat de discussie over strengere wapenwetgeving weer op de agenda. President Biden wil de zogenoemde achtergrond check invoeren en een verbod op de verkoop van semiautomatische aanvalswapens. Biden presenteerde een plan om vuurwapengeweld tegen te gaan sprak van een epidemie. Maar de kans dat Biden iets voor elkaar krijgt op het gebied van wapenwetgeving is uiterst klein.

Na de dood van George Floyd braken er felle protesten uit en zorgde de Black Lives Matterbeweging er voor dat er opnieuw aandacht kwam voor politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. De leus ‘defund the police’ klonk veelvuldig. In het Amerikaanse politiekorps is sprake van racisme en dat moet veranderen. Daarom wil Joe Biden de politie hervormen er moet er een verbod komen op wurggrepen en etnisch profileren. Er moet meer diversiteit komen en er is een cultuurverandering nodig. De stad Minneapolis, waar George Floyd omkwam, heeft het budget van de politie gehalveerd en ook in andere steden worden plannen gemaakt. Maar of dat de oplossing is, is de vraag.

In het gigantische coronasteunpakket had president Biden aanvankelijk de verhoging van het minimumloon van 7,25 dollar naar 15 dollar per uur opgenomen. Maar toen bleek dat er geen steun voor was schrapte hij dat uit het plan. Maar veel staten hebben zelf al het minimumloon verhoogd naar 15 dollar. Zowel Democraten als Republikeinen steunen een verhoging van het minimumloon. Maar ze zijn het over oneens hoe hoog dat moet zijn. Maar het lukt waarschijnlijk wel om er een compromis over te sluiten.

Het zijn dus vrij ambitieuze plannen van president Joe Biden. En of het lukt om ze allemaal te verwezenlijken is maar zeer de vraag. Maar de plannen Biden passen wel binnen bijvoorbeeld het grote plan van president Dwight Eisenhower die het hele stelsel van snelwegen in Amerika uitrolde en de New Deal van Franklin Delano Roosevelt of de Great Society van president Lyndon Baines Johnson. Wordt Joe Biden dan de nieuwe FDR of de nieuwe LBJ?

Franklin Roosevelt lukte het met zijn New Deal om Amerika uit de recessie van de jaren ’30 te helpen. Dat Biden en bewonderaar is van FDR blijkt uit het feit dat er een groot portret Roosevelt hangt in de Oval Office. President Lyndon B. Johnson kwam in de jaren ’60 met zijn sociale agenda waar hij onder andere voor een ziektekostenverzekering voor ouderen, Medicare, zorgde. Ook tekende hij de Voting Rights Act waardoor zwarte Amerikanen kiesrecht kregen.

Zal Biden net als Roosevelt en Johnson de geschiedenis in gaan als een transformerende president en zullen we dan Biden dan aanduiden als JRB (Joseph Robinette Biden)? Biden doet er zelf alles aan om zich niet met FDR te vergelijken, maar dat hij bezig is met grote plannen en Amerika wil transformeren is duidelijk. De vraag is alleen hoe veel hij in het gepolariseerde Washington voor elkaar gaat krijgen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Energie, Georgia, Immigratie, Klimaat, Medicare, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Biden wil Amerika transformeren

  1. Pingback: Biden lijkt ook te kiezen voor America First | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.