Cultuuroorlog inzet van verkiezingen

Critical race theory, cancel culture, traditionele familiewaarden en een conservatieve ideologie. Dit zijn een aantal onderwerpen die de Republikeinen gaan gebruiken om kiezers voor zich te winnen richting de tussentijdse verkiezingen voor het Congres.

Het gaat de verkeerde kant op met Amerika. We moeten de regering Biden en de linkse woke Democraten stoppen anders gaat Amerika naar de verdoemenis. Dat is althans de gedachte die leeft bij een groot deel van de Republikeinen en hun achterban. Een groot deel van die achterban steunt ook ‘The Big Lie’ (= de verkiezingen zijn van Donald Trump gestolen door verkiezingsfraude door de Democraten). Als Amerika meer naar ‘links’ op schuift wordt Amerika een socialistisch land en gaat de identiteit van Amerika verloren. Het zal de ondergang van Amerika betekenen.

De Republikeinen proberen een cultuuroorlog te ontketenen. Maar eigenlijk is die al begonnen. De tekenen dat de Republikeinen alles wat aan verandering onderhevig af doen als links, woke of anti-Amerikaans laat zien dat de Republikeinen niet met hun tijd mee gaan. Het electoraat dat van oudsher Republikeins stemt slinkt al jaren, maar de oerconservatieve basis is sterk.

Er zijn aantal zaken waar Republikeinen denken kiezers mee te trekken en waar ze de komende maanden en jaren op zullen hameren. Het jaarlijkse feestje van de Republikeinen en conservatief Amerika, CPAC had de slogan “Awake, not Woke”, wat goed aangeeft dat Republikeinen niets moeten hebben van de radicale linkse Democraten, zoals Donald Trump de Democraten vaak aanduidt.

De vrouw die de volgende gouverneur van Alabama wil worden was ontzettend trots dat ze zo veel mensen op CPAC had ontmoet die de MAGA agenda steunen en dat ze zelfs door Donald Trump werd genoemd. Het was voldoende om het in een mooi campagnespotje te gebruiken. Van dit soort conservatieve Republikeinen krijgen zwarte Amerikanen, latino’s en LHBTQ+ mensen de kriebels.

De Republikeinen hebben niets met wokeness, het zet de traditionele conservatieve waarden onder druk. Maar is het bewust zijn van racisme, discriminatie van minderheden zoals immigranten, mensen van de LHBTQ+ gemeenschap en sociale ongelijkheid iets raars of verkeerd? De Republikeinen en hun achterban hebben het er liever niet over, omdat het de traditionele, in de ogen van links verouderde achterlijke ideeën, identiteit wordt bedreigd. De wereld verandert, moet inclusiever worden en we moeten erkennen dat er grote ongelijkheid is tussen mensen en dat er nog steeds gekeken wordt naar ras, geslacht en seksuele geaardheid.

Een ander onderwerp waar de Republikeinen van huiveren, is critical race theory. In het kort komt het erop neer dat mensen argumenteren dat critical race theory (CRT) op scholen onderwezen moet worden. CRT bestudeert de effecten van ras en cultuur op iemands sociale status in de samenleving in relatie tot recht en macht. Het gaat er om dat scholieren en studenten leren dat het racisme in de structuur van de Amerikaanse systeem zit ingebed. Voor Republikeinen gaat dit veel te ver. Zaken als wit privilege en dat mensen met andere huidskleur een andere sociale status hebben is wat Republikeinen niet hun kroost willen bijbrengen. Dat betekent niet dat niet bestaat. Maar Republikeinen willen het liefst ontkennen, terwijl de Amerikaanse geschiedenis heel veel voorbeelden kent van uitsluiting, achter gesteldheid en ander sociaaleconomische en culturele ongelijkheid.

Ook de cancel culture is een beladen onderwerp in de Amerikaanse maatschappij. Cancel culture is een fenomeen waar bij bekende mensen of bedrijven worden geboycot nadat zij in een maatschappelijk discours of in de publiciteit aan kritiek zijn blootgesteld. Daarbij kunnen hun werkgevers en adverteerders onder druk worden gezet om de samenwerking met hen te beëindigen.

Het meest bekende voorbeeld is de druk van medewerkers op de directie van The Walt Disney Company. Het bedrijf wilde zich in eerste instantie niet uitspreken tegen de Don’t Say Gay wet die de gouverneur van Florida tekende. De wet houdt in dat op (basis)scholen niet met kinderen mag worden gesproken over seksuele geaardheid en genderidentiteit. Het zorgt ervoor dat kinderen die met dit soort vragen zitten niet vrijuit kunnen spreken.

Walt Disney, het miljarden bedrijf dat veel kinderfilms en entertainment maakt gaat ook met zijn tijd mee en verwerkt nu in haar producties ook homo en lesbische personages. Het kreeg kritiek van medewerkers van het bedrijf waarom het zich niet openlijk uitsprak over de controversiële wet. Toen Disney onder druk van haar medewerkers zijn afkeer van de wet uitsprak riep de Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, op om Disney te boycotten. Zo werd Disney geconfronteerd met een staaltje cancel culture. Disney dreigt nu haar speciale status die het heeft in Florida te verliezen. De Republikeinen gebruiken het in hun cultuuroorlog om alles wat als woke en links kan worden aangeduid aan de schandpaal te nagelen.

Economische en sociale gelijkheid voor alle Amerikanen zouden beide politieke partijen moeten nastreven, maar de Republikeinen hebben er voor gekozen om daar niet aan mee te doen. Zij richten zich liever op de traditioneel conservatieve kiezer en de MAGA aanhanger. Ze trekken zich terug in hun eigen bubbel, terwijl de wereld om hen heen in snel tempo verandert. Republikeinen doen dat af als radicale linkse woke bullshit. Maar ze kunnen het niet langer ontkennen, al proberen ze alles om het tegen te houden.

Is Amerika woke? En zo ja, hoe woke Amerika dan is zal verschillende antwoorden opleveren. Conservatieve Republikeinen zullen zeggen dat Amerika al veel te ver is doorgeschoten in zijn politieke correctheid en dat de wokeness een halt moet worden toe geroepen. Het zal de ondergang van Amerika betekenen. Liberale en ‘linkse’ Amerikanen zullen de discussie over sociale ongelijkheid in inclusie alleen maar aanmoedigen en vinden dat er nog veel gedaan moet worden.

Het laat de enorme verdeeldheid zien. De polarisatie ontstaat rondom de vraag of iedereen gelijke kansen moet hebben. Het zou een eenvoudig antwoord moeten zijn. Maar zelfs over de vraag of je een mondkapje moet dragen of met een regenboogvlag mag zwaaien kan zorgen dat je wordt gecanceld.

Wokeness zorgt in Amerika voor minder tolerantie, terwijl het land al onder hoogspanning staat. De Republikeinen nemen dat voor lief en zullen tot het uiterste gaan om hun idealen en identiteit te beschermen. Als dat leidt tot meer uitsluiting en ongelijkheid maakt dat niet uit. En dat is een triest constatering. Nee, Amerika is nog lang niet woke. Het streven naar meer gelijkheid zal niet leiden tot de ondergang van Amerika. Andere zaken die de Republikeinen omarmen zijn veel gevaarlijker.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.