De vrije val van Biden

De populariteit van president Joe Biden lijkt bezig aan een vrije val. De populariteit van Biden, dat wil zeggen de mensen die vinden dat hij zijn functie als president goed uit voert, ligt op 40 procent. Het laagste percentage sinds zijn presidentschap. In het gemiddelde van peilingen dat CNN aan houdt is het zelfs 39 procent.

In vergelijking met andere presidenten doet Biden het slecht. De website FiveThirtyEight zette het op een rijtje. Biden doet het op dit moment in zijn presidentschap slechter dan zijn Democratische voorgangers. Barack Obama scoorde op dit moment in zijn presidentschap een populariteitspercentage van 47,9 procent en Bill Clinton scoorde een percentage van 52,4 procent. Ook George W. Bush scoorde hoger dan Biden. Het populariteitspercentage van Bush stond zelfs op 74,1 procent, maar dat had vooral te maken met de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001. Alleen Donald Trump scoort van de recente presidenten lager van Biden.

De redenen voor de lage populariteitscijfers zijn duidelijk. De hoge inflatie, de coronapandemie en de oorlog Oekraïne zijn oorzaak van de lage populariteit van Biden. De Amerikanen vinden dat Biden te weinig doet aan de hoge inflatie. De benzineprijzen stijgen en de prijzen van tweede handsauto’s, voedsel en kleding stijgen ook snel. Het inflatiepercentage was in maart 2022 8,5 procent en in februari was dat 7,9 procent. Producten worden dus steeds duurder. En daar krijgt Biden de schuld van.

De Amerikanen waren in eerste instantie tevreden hoe Biden omging met de oorlog in Oekraïne. Biden maakte als snel duidelijk dat er geen Amerikaanse troepen gaan vechten in Oekraïne en daar is de Amerikaanse bevolking het mee eens. Maar nu de oorlog langer duurt en daardoor ook alles duurder wordt, neemt de steun voor Bidens aanpak van de oorlog Oekraïne en zijn beleid tegen Rusland langzaam af. De Amerikanen vinden hun eigen economie belangrijker dan wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt.

En met de midterms in november ziet het er voor de Democraten niet goed uit. De Republikeinen ruiken bloed. Zij zijn vast besloten om de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat op de Democraten te heroveren. Als dat hen lukt, zullen ze alles in het werk stellen om het presidentschap van Biden uit te laten lopen op een mislukking zodat in 2024 weer een Republikein zijn intrek in het Witte Huis mag nemen.

Maar is alles dan gedoemd te mislukken? Nee, er is nog hoop. En dat heeft alles, hoe kan het ook anders, te maken met Donald Trump. Trump steunt in de verschillende staten waar kandidaten meedoen voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden of de Senaat kandidaten die zijn gedachtegoed omarmen. Ze geloven in de ‘The Big Lie’ (= dat de verkiezingen van 2020 van Trump zijn gestolen door grootschalige verkiezingsfraude). In de voorverkiezingen heeft Trump zijn steun uitgesproken voor deze rechtse Trumpisten. Als deze kandidaten de voorverkiezingen winnen, wat de grote vrees is van de Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat, Mitch McConnell, kan het zijn dat in deze kandidaten voor gematigde kiezers te extreem zijn. En dus zullen ze niet op de deze kandidaten stemmen bij de landelijke verkiezingen. Mitch McConnell, die als enige doel heeft de macht in de Senaat weer in handen te krijgen ziet met lede ogen aan hoe extreme kandidaten, als Trump zijn steun voor hen uitspreekt, stijgen in de peilingen. McConnell zit helemaal niet te wachten op allemaal Trumpisten in de Senaat.

De hoop van de Democraten is dus dat de kandidaten die de steun van Trump hebben te extreem zijn zodat gematigde kiezers niet op deze kandidaten zullen stemmen. Maar om daar alle kaarten op te zetten is riskant. Trump staat niet op het stembiljet zoals in 2020. De Democraten moeten vertellen wat ze afgelopen twee jaar in het Congres hebben bereikt. En los van het American Rescue Plan, een zwarte vrouw voor het Hooggerechtshof en een infrastructuurwet is dat vrij weinig, Senator van Massachusetts, Elizabeth Warren heeft aan de alarmbel getrokken en heeft het Witte Huis laten weten dat er meer moet worden gedaan om met een goed verhaal te komen om kiezers te overtuigen op Democratische kandidaten te stemmen.

Doordat het Hooggerechtshof van plan is om Roe v. Wade terug te draaien hebben de Democraten hun belangrijkste verkiezingsthema gevonden. Het onderwerp abortus verdeeld Amerika al decennia en kan veel vrouwelijke kiezers en ook onafhankelijke kiezers motiveren om te gaan stemmen in november. Als het Hooggerechtshof besluit om de historische uitspraak van 1973 terug te draaien kan dit voor miljoen vrouwen grote gevolgen hebben.

Of het nu om het recht of abortus gaat of extreem rechtse kandidaten die met de steun van Trump campagne voeren, president Biden heeft ervoor gekozen om de Republikeinen op hun economische plannen aan te vallen. Hij noemt de ‘MAGA agenda’ extreem en gevaarlijk. Biden zal dit narratief over de MAGA agenda, doelend op de MAGA gedachtegoed van Trump, blijven herhalen.

De vrije val van Biden is voorlopig nog niet gestopt. En de populariteit van president Biden is toch een belangrijke graadmeter voor de Democraten voor hun kansen om de meerderheid in het Congres te houden na 8 november.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rusland en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.