Geen winnaar vice-presidentieel debat

Afgelopen nacht was het eerste en tevens enige debat tussen vice-president Joe Biden en de Republikeinse vice-presidentskandidaat Paul Ryan. Het was een spannend debat en het ging er soms hard aan toe.

De tactiek van Joe Biden was vanaf het begin duidelijk. Biden zocht de aanval en reageerde soms geïrriteerd en ging agressief en hard in op de beweringen die Ryan maakte. Biden voelde zich duidelijk op zijn gemak. Als Ryan aan het woord was glimlachte Biden en schudde met zijn hoofd. Ryan moest zijn conservatieve punten verdedigen en slaagde daar in. Biden was Ryan eigenlijk op elk onderwerp de baas alleen ten aanzien van de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, Libië, wist Ryan het Biden lastig te maken. Het Witte Huis zit dan ook met de kwestie in zijn maag. Nadat het Witte Huis eerst aan gaf dat het om een spontane actie ging na aanleiding van de anti-moslim film, geeft de regering Obama nu toe dat het om een geplande terroristische aanslag ging.

Achtenveertig procent van de kiezers die het debat tussen Biden en Ryan hebben gezien gaven aan dat Paul Ryan het debat won, aldus een peiling van CNN/ORC International. Ryan had eigenlijk niks te verliezen. Elk punt dat hij ten aanzien van buitenlands beleid kon maken was meegenomen. Ryan slaagde daar overigens maar gedeeltelijk in. Vierenveertig procent zei dat Joe Biden het debat won.

Van de mensen die het debat zagen en die in de peiling werden ondervraagd zei de helft dat ze niet meer geneigd waren om juist op één van de kandidaten te stemmen, terwijl 28 procent zei dat ze meer geneigd waren om op Mitt Romney te stemmen en 21 procent van de ondervraagden was meer geneigd om op president Obama te stemmen.

De peiling laat verder zien dat 55 procent van de ondervraagden vond dat Biden het beter deed dan verwacht, terwijl 51 procent vond dat Ryan het beter het deed dan verwacht. Vijftig procent vond dat Ryan zich beter uitdrukte en zijn standpunten naar voren bracht en 41 procent vond dat Biden dat beter deed.

“This poll does not and cannot reflect the views of all Americans. It only represents the views of people who watched the debate and by definition cannot be an indication of how the entire American public will react to Wednesday’s debate in the coming days”, aldus directeur peilingen van CNN, Keating Holland.

Het debat leverde geen duidelijke winnaar op. Sommige mensen vonden Biden beter en andere Ryan, zoals hierboven al is aangegeven. Zowel Biden als Ryan deden het beter dan verwacht en daarom is het moeilijk om een duidelijke winnaar aan te wijzen.

Het vice-presidentiële debat was vermakelijk en werd scherp gespeeld. Het leek totaal niet op het eerste debat tussen president Obama en Mitt Romney wat soms wat gezapig was. Of het debat invloed heeft op de peilingen is afwachten.

Het debat zal overigens geen prominente rol in de campagne spelen. Het is nog nooit voor gekomen dat een debat tussen de twee vice-presidentskandidaten te doorslag gaf tijdens de verkiezingen en ook nu zal dat niet het geval zijn. Lees meer hier.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Joe Biden/Vice-president, Libië, Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, Paul Ryan, Peilingen en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.