Vergif

“Witte overheersing is een vergif en daar is geen plaats voor in Amerika.” President Joe Biden veroordeelde de schietpartij in een supermarkt in Buffalo, die aan tien mensen het leven kostte, scherp. Volgens Biden is white supremacy een vergif dat in de Amerikaanse samenleving is geïnjecteerd.

De 18-jarige schutter had de schietpartij zorgvuldig gepland. Hij was maar liefst 200 kilometer vanuit zin woonplaats gaan rijden om juist in een supermarktmarkt in Buffalo waar vooral zwarte Amerikanen hun boodschappen doen het bloedbad aan te richten. Hij had de supermarkt al meerdere malen bezocht. Hij streamde de schietpartij live en plaatste voor zijn daad en lang manifest op internet waarin hij zei dat hij een witte nationalist en racist is. Hij zou geïnspireerd te zijn door de schietpartijen in El Paso en Christ Church in Nieuw-Zeeland.

De schutter had het in zijn manifest over de ‘replacement theory’, in het Nederlands de ‘omvolkingstheorie’ genoemd. Volgens deze samenzweringstheorie zou de linkse elite besluiten heel veel immigranten binnen te laten om zo de witte bevolking te vervangen. Deze immigranten zouden links zijn en zo zou de linkse elite aan de macht kunnen blijven. In rechts Amerika gelooft men dat dit een tactiek van de Democraten is om zo aan de macht te blijven. Veel Republikeinen zijn ontvankelijk voor deze theorie van omvolking.

Er is geen enkel bewijs dat er een complot is om de te zorgen dat immigranten de witte Amerikanen vervangen om links aan de macht te houden. Minderheidsgroepen stemmen overigens niet allemaal links. Bij de presidentsverkiezingen van 2004 stemde 44 procent van de Hispanics op George W. Bush. Dat was minder dan er op John Kerry stemde, maar om te zeggen dat latino’s allemaal Democratisch stemmen is dus niet waar. Daarnaast mogelijke illegale immigranten helemaal niet stemmen. Pas als ze Amerikaans staatsburger zijn mogen ze stemmen.

Dat de ‘omvolkingstheorie’ steeds meer mainstream wordt blijkt wel als men naar Fox News kijkt. Tucker Carlson heeft het in zijn talkshow veel over wit nationalisme en verspreidt het narratief van de ‘omvolkingstheorie’ en dat er iets aan moeten worden gedaan. Het feit dat een groot deel van het Republikeinse electoraat gelooft in deze samenzweringstheorie zou moeten zorgen dat in Amerika alle alarmbellen gaan rinkelen.

De vraag is natuurlijk is of er een tegengif is, een antidotum. Na elke mass schooting volgen de thoughts and prayers maar verandert er vervolgens niets. Ook na deze schietpartij zal er niets veranderen. De politieke wil en moed ontbreekt al jaren om het aantal schietpartijen te verminderen. Van het verbod op het kopen van zware semi-automatische wapens tot het uitbreiden van de zogenoemde background checks. Het blijft bij praten en goede bedoelingen. Nooit komt er een wet door het Congres die een verschil kan maken. Ook de soepele wapenwetgeving in veel staten, zoals Texas en Florida, zorgt er voor dat schietpartijen door gaan. Ook stijgt de verkoop van zware vuurwapens na elke schietpartij omdat men bang is dat de overheid de wapens van de burgers komt ‘afpakken’, wat niet zo is.

Het enige wat president Biden kan doen is een presidentieel decreet tekenen om iets aan het vuurwapengeweld te doen. Zo wil hij dat de zogenoemde ghost guns worden verboden. Omdat de Republikeinen elke wet om iets aan het vuurwapengeweld doen zullen tegenhouden zal het Biden niet lukken om een wet door het Congres te loodsen.

Een tegengif is er wel, maar voor veel politici kan het politieke zelfmoord betekenen om voor een strengere wapenwetgeving te stemmen. Dus is het wachten op de volgende schietpartij waar bij weer onschuldige mensen omkomen. Het is trieste conclusie, maar er zal niets veranderen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.