Wat brengt 2023?

Het jaar 2022 is voorbij en dus is het tijd om de balans op te maken en te kijken wat 2023 brengt op het gebied van de Amerikaanse politiek.

Het jaar 2022 stond voor een groot deel in het teken van de tussentijdse verkiezingen (midterms) voor het Congres. Het was een goed jaar voor de Democraten. De Democraten behielden tijdens de midterms hun krappe meerderheid in de Senaat en wonnen er een zetel bij, waarmee de verhouding nu op 51 tegen 49 zetels uitkomt. De Republikeinen pakten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar de marge is uiterst klein. De Republikeinen hebben 222 zetels (218 levert de meerderheid op) en de Democraten 213 zetels. De nieuwe Republikeinse voorzitter van het Huis krijgt nog een hele kluif aan om echt wetten door zijn diepe verdeelde fractie te krijgen. Op hulp van de Democraten hoeft hij niet te rekenen.

Het was ook een goed jaar voor president Joe Biden. In een hevig verdeeld land heeft hij dit jaar veel voor elkaar gekregen. We zetten de belangrijkste prestaties op een rij.

  • Infrastructuurwet
  • Inflation Reduction Act
  • Eerste zwarte vrouwelijke rechter Hooggerechtshof
  • Safer Communities Act
  • CHIPS and Science Act
  • PACT Act
  • Respect for Marriage Act

President Biden kan dus tevreden terug kijken op een goed jaar. Biden zal in de loop van 2023 bekend maken of hij voor een tweede termijn gaat. Hij heeft het er tijdens kerstdagen met zijn familie over gehad. Zijn vrouw, Jill Biden, staat wel open voor een tweede termijn en zij heeft een belangrijke stem in het besluit. Maar Biden is 80 jaar en eerder zetten we al de voor en tegen argumenten op een rij of Biden voor tweede termijn zou moeten gaan.

Het jaar 2023 betekent de start van de presidentscampagne van 2024. Amerika heeft net verkiezingen achter de rug, naar het land staat vrijwel altijd in campagnestand. In de loop van 2023 zullen Republikeinse politici die graag in het Witte Huis willen komen zich kandidaat stellen. De verwachting is dat onder andere de gouverneur van Florida Ron DeSantis en voormalig vicepresident Mike Pence zich kandidaat zullen stellen.

De eerste kandidaat is al bekend. Dat is Donald Trump. Maar echt sprake van een campagne is er niet. Zo laat een artikel in het New York Magazine zien. Trump komt nauwelijks buiten Mar-a-Lago en als hij dat doet dan doet hij dat om te golfen. Verder is hij geïsoleerd. Daar komt wellicht in 2023 verandering in. Er lopen nu wel allemaal onderzoeken naar hem. Het ministerie van Justitie krijgt alle informatie van de commissie die onderzoek deed naar de bestorming van het Capitool in handen en daarnaast onderzoekt het ministerie van Justitie of Trump vervolgt moet worden voor het in bezit hebben van geheime en vertrouwelijke documenten. En zijn organisatie is aangeklaagd voor belastingfraude.

Het jaar 2023 belooft weer een interessant politiek jaar worden. Maar het is nooit saai in de Amerikaanse politiek.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.