Stelling: Joe Biden moet in 2024 voor een tweede termijn gaan

Amerika-kenners Stan Bos (@StanSchrijft) en Marco van den Doel (@focusonamerica) nemen regelmatig op deze website een stelling in over de Amerikaanse politiek. De één is voor de stelling, de ander is tegen. Gezien de turbulente tijd waarin Amerika verkeert, levert Focus on America in deze opzet vanuit een ander perspectief analyse, duiding en commentaar op de Amerikaanse politiek.

Stelling: Joe Biden moet in 2024 voor een tweede termijn gaan

Voor:

Joe Biden is met zijn ervaring voorlopig de juiste man op de juiste plaats. Bovendien: wie moet het anders doen? Vicepresident Kamala Harris blinkt niet uit in haar rol en onderhoudt een moeizame relatie met de president en diens staf. De Democraten moeten het zichzelf in 2024 niet aandoen om eerst nog een lange strijd aan te gaan in de voorverkiezingen. Dat trekt Biden zeker niet. Tuurlijk, op de uiterste linkervleugel van de partij zal worden geroepen om Alexandria Ocasio-Cortez of – in mindere mate – Elizabeth Warren.

AOC is eigenwijs genoeg te denken dat ze het kan, maar laat haar eerst eens senator worden of een departement leiden. Ze is jong genoeg om over tien jaar een gooi te doen. Het argument dat een Democratische president niet kan worden herkozen, nadat hij tijdens de tussentijdse verkiezingen is verslagen, gaat niet op. Bill Clinton en Barack Obama, de laatste twee Democratische voorgangers van Biden, bewezen in 1996 en 2012 het tegendeel. Bij tussentijdse verkiezingen komt doorgaans een veel kleiner deel van electoraat opdraven, vergelijkbaar met de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland.

Een zittende president is historisch lastig te verslaan. Sinds de Tweede Wereldoorlog gebeurde het drie keer: Jimmy Carter (1980), George H.W. Bush (1992) en Donald Trump (2020). Biden heeft sinds zijn aantreden dingen goed gedaan, maar het is nog niet goed genoeg (denk aan de torenhoge inflatie en vastzittende wetgeving in de Senaat zoals Build Back Better). Een deel van het land gruwelt echter ook bij de gedachte dat het Witte Huis opnieuw in handen valt van Donald Trump. Joe Biden is op dit moment de beste troef, of de Democraten het nou leuk vinden of niet.

Tegen:

Joe Biden is, als hij in 2024 meedoet, 82 jaar. En mocht hij voor een tweede termijn gekozen worden dan is hij bij de inauguratie in 2025 83 jaar. Biden is al de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis en de vraag is of iemand op deze leeftijd nog voor een tweede termijn moet gaan. Je  kun ook afvragen of Biden op deze leeftijd nog de fysieke en psychische capaciteiten heeft om Amerika goed te leiden.

Daarnaast is de populariteit van Biden laag. Er kan in twee jaar nog veel veranderen, maar als de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen de meerderheid in het Congres verliezen, en die kans is groot, dan zit Bidens eerste termijn er feitelijk op. De Republikeinen zullen dan de laatste twee jaar van Bidens eerste termijn alles blokkeren. Er komt dan geen wet meer door het Congres. En dat zullen de kiezers Biden aanrekenen. De herverkiezing zal een referendum worden over zijn presidentschap.

Biden heeft toen hij besloot om mee te doen aangegeven een overgangspresident te willen zijn, een tussenpaus. Het zou dan ook goed zijn als hij het na één termijn voor gezien houdt en het stokje over draagt aan iemand die jonger is en behoort tot de nieuwe generatie van de Democratische partij. Het ligt voor de hand dat Biden het stokje overdraagt aan vicepresident Kamala Harris, maar de vraag is of Amerika klaar is voor een zwarte vrouw als president. Daarnaast komt Harris in haar rol als vicepresident niet altijd goed uit de verf. En er zijn genoeg gekwalificeerde Democratische politici die Biden zou kunnen opvolgen. Als Joe Biden verstandig is doet hij een stapje op zij en doet hij 2024 niet mee.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Vicepresident Harris/Kamala Harris en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Stelling: Joe Biden moet in 2024 voor een tweede termijn gaan

  1. Pingback: Wat brengt 2023? | Focus on America

  2. Pingback: Een tweede termijn? | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.