Republikeins onvermogen

Er waren maar liefst 15 stemrondes voor nodig, maar Kevin McCarthy is de nieuwe Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Maar eenvoudig was het niet.

Nog voor de eerste stemronde plaats vond was duidelijk dat Kevin McCarthy niet genoeg stemmen zou krijgen van zijn eigen fractiegenoten om gekozen te worden als voorzitter. McCarthy had een meerderheid van 218 stemmen nodig. Maar een groep van ongeveer twintig radicale conservatieve Republikeinen wilden McCarthy niet als voorzitter. Zij vinden hem niet conservatief genoeg.

Kevin McCarthy heeft de afgelopen jaren alles in het werk gesteld om, voor hem, deze droombaan te krijgen. Maar dat ging niet zo maar. Om zijn de steun van zijn collega’s te krijgen is McCarthy de afgelopen steeds verder naar rechts opgeschoven.

Om de steun van de meeste conservatieve Republikeinen in zijn fractie te krijgen wist McCarthy al snel dat hij de steun van Donald Trump nodig had. Dus vloog McCarthy naar Mar-a-Lago om de ring van Trump te kussen. Eerder had McCarthy, na de bestorming van het Capitool, Trump veroordeeld, maar om deze baan te krijgen kon hij de Trumpisten in zijn eigen partij niet van zich vervreemden. McCarthy probeerde na de tussentijdse verkiezingen, waar de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kregen, steun te vergaren binnen de verschillende groepen binnen zijn partij. De meeste gematigde conservatieve Republikeinen in zijn fractie (die de meerderheid vormen) kreeg hij al snel aan zijn kant, maar dat er ongeveer 200. En dat zijn er te weinig voor de meerderheid (218 stemmen).

De overige groep van ongeveer twintig Republikeinen zijn onderdeel van de Freedom Caucus. Dit zijn Republikeinen die McCarthy niet rechts genoeg vinden (ze worden: ‘Never-Kevins’ genoemd) en zijn bang dat hij gaat samen werken met door hun gehate Democraten. De Freedom Caucus bestaat uit MAGA-Republikeinen en trouwe Trump-aanhangers. Maar de leden van de Freedom Caucus zitten niet in het Huis van Afgevaardigden om wetten aan te nemen of beleid te maken. Hun enige doel is sabotage en de boel blokkeren. Obstructie is het enige doel. En dat is precies wat ze deden tijdens de stemming voor een nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Daarom duurde het 15 stemrondes. Zo gijzelde dus een kleine minderheid de partij en het proces.

Maar het is ook de schuld van Kevin McCarthy en zijn gematigde collega’s. Zij hebben de afgelopen jaren toegestaan dat Republikeinen als Marjorie Taylor Greene, Matt Gaetz en Lauren Boebert werden gekozen en hun radicale stempel op de partij konden drukken. En dit met de goedkeuring van Donald Trump. McCarthy moest met hun meegaan anders was hij nooit voorzitter geworden.

Om uiteindelijk toch voorzitter te worden besloten een aantal leden van de Freedom Caucus voor McCarthy te stemmen. Maar dat gebeurde alleen nadat McCarthy vergaande concessies had gedaan. Dit zorgt ervoor dat McCarthy, die na stemronde na stemronde werd vernederd, in een uiterst zwakke positie zit. Hij zal elke dag zijn meest radicale collega’s van de Freedom Caucuss moeten overtuigen. En dat zal erg lastig worden.

De komende twee jaar, als McCarthy het zo lang volhoudt, worden ontzettend lastig en de kans dat de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden echt wat kunnen bereiken met zo’n krappe meerderheid en chaos binnen de eigen gelederen word een enorme uitdaging. De vraag is of Kevin McCarthy daartoe in staat is.

De verkiezing van Kevin McCarthy tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden laat het onvermogen van de Republikeinse partij zien. De interne verdeeldheid zorgt ervoor dat het voor de Republikeinen lastig word om effectief te regeren, zeker als een groep de partij gijzelt. En Kevin McCarthy is de gegijzelde.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Republikeins onvermogen

  1. Pingback: Stelling: Stelling: Kevin McCarthy gaat het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden niet twee jaar volhouden | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.