Populariteit Trump stijgt na vervolging

De dag waarvan je wist dat hij ooit zou komen was eindelijk daar. Donald Trump werd officieel gearresteerd in New York in de zaak die draait om het zwijggeld dat is betaalt aan porno actrice Stormy Daniels om te zorgen dat ze haar mond zou houden over een vermeende affaire met Trump. Als het verhaal naar buiten zou komen zou dit de verkiezingscampagne van Trump in 2016 ernstig schaden.

Trump kreeg in de rechtbank van Manhattan 34 aanklachten te horen, waaronder andere het overtreden van de campagne financieringsregels. Donald Trump verklaarde dat hij onschuldig is op alle aanklachten. De Trump-show in New York werden door de Amerikaanse media van minuut tot minuut uitgezonden.

Of Trump nu onschuldig is of schuldig is en of de zaak die de openbaar aanklager Alvin Bragg heeft aangespannen juridisch sterk is, is iets dat door juridische analisten mag worden besproken. De politieke gevolgen en implicaties en analyses zijn minstens zo interessant.

Trump spint garen bij de strafzaak die nu tegen hem loopt. Hoewel het onduidelijk is wat de uitkomst van de rechtszaak zal zijn en of alle aanklachten stand houden lijkt het Trump, vooralsnog, niet te deren. Politieke commentatoren gaan ervan uit dat de populariteit van Trump alleen maar zal toenemen door de vervolging. Het kan Trump zelfs helpen bij de voorverkiezingen in 2024. Zeker als de rechtszaak en de zittingsdagen zich afspelen als ook de voorverkiezingen voor de Republikeinse presidentsnominatie worden gehouden.

Op de korte termijn heeft de vervolging van Donald Trump hem geen windeieren gelegd. Binnen 48 uur nadat bekend werd dat hij wordt vervolgd kreeg Trump 5 miljoen dollar aan donaties binnen. In de dagen daarna liep dat bedrag op tot 8 miljoen dollar. De vervolging van Trump zorgt, ieder geval op de korte termijn, voor meer campagne inkomsten.

Ook de populariteit in de peilingen is na de vervolging en de voorgeleiding in de rechtbank Trump ten goede gekomen. Hoewel een meerderheid van de Amerikanen het goed vindt dat Trump is aangeklaagd, profiteert Trump van zijn vervolging.

De achterban van Trump, de MAGA aanhang en de Republikeinen, scharen zich allemaal achter de voormalige president. Zij spreken van een politiek proces en dat er sprake is van heksenjacht. Trump zelf spreekt over inmenging van de verkiezingen. Na het aanhoren van de aanklachten in New York vloog Trump terug naar Mar-a-Lago waar hij in een campagnetoespraak de openbaar aanklager aanviel, een doembeeld van Amerika schetste en zei dat het justitieel apparaat vol zit met radicale linkse Democraten die er op uit zijn om hem kapot te maken. Bij de toespraak was het extreemrechtse deel van de Republikeinse partij aanwezig, waaronder Marjorie Taylor Greene en Matt Gaetz. Het laat zien met wie de voormalige president zich omringt en dat hij zich vooral richt op de MAGA achterban en geen moeite doet om zevende kiezers voor zich te winnen. De toespraak van Trump bevatte veel van leugens en onwaarheden. CNN fact checkte de beweringen van Trump.

Politiek gezien levert de vervolging Trump meer populariteit op en ook meer geld voor zijn campagne. Want Trump gaat gewoon door met zijn verkiezingscampagne. Zijn supporters vinden dat de rechtszaak onterecht is. Onder Republikeinen is 79 procent tegen de vervolging van Trump en 54 procent is zelfs zeer tegen de vervolging.

De Republikeinse (potentiële) presidentskandidaten die het tegen Trump willen opnemen, waaronder Nikki Haley en voormalig vicepresident Pence scharen zich allemaal achter Trump. Ook zijn vinden het een politiek proces.

De stap van de openbaar aanklager heeft er in ieder geval nu voor gezorgd dat Trump zijn vervolging gebruikt om veel steun te krijgen en geld op te halen. Zo maakte de campagne van Trump dit T-shirt.

 

Trump zal de rechtszaak en alles wat daar uit voort vloeit gebruiken voor politiek gewin. En aangezien de Republikeinen Trump volledig steunen zullen de eventuele politieke consequenties voor Trump positief zijn en hem alleen maar sterker maken.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Campagne inkomsten, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.