Opvolging Kennedy cruciaal

President Obama vloog afgelopen weekend naar Massachusetts in een poging een mogelijk verstrekkende verkiezingsnederlaag voor zijn Democratische partij te voorkomen, zo meldt de Telegraaf. De Republikeinen lijken bij tussentijdse verkiezingen in de staat goede kans te maken op de senaatszetel van Ted Kennedy en daarmee een cruciale stem in de Senaat.

Een overwinning van de Democraat Martha Coakley leek lang een uitgemaakte zaak in een staat waar gemiddeld drie keer zoveel mensen Democratisch als Republikeins stemmen. Maar de afgelopen weken is sprake van een ommekeer waar niemand rekening mee had gehouden. De Republikeinse kandidaat Scott Brown staat in de laatste peilingen gelijk of zelfs voor op Coakley, aldus de Telegraaf. De gevolgen van een overwinning van Brown zouden groot zijn. De Democraten verliezen dan hun cruciale meerderheid van 60 zetels in de Senaat. Met 60 zetels, de zogenoemde fillibuster, kunnen procedurele vertragingstactieken worden voorkomen. Dat is uitgerekend nu belangrijk, op het moment dat de Democraten op het punt staan een historische hervorming van de gezondheidszorg, Obama’s belangrijkste binnenlandse project, door het Congres te loodsen, aldus de Telegraaf.

Brown heeft al aangegeven dat hij net als zijn partijgenoten tegen het hervormingsplan is en tegen zal stemmen. Als Brown wordt gekozen is hij nog niet direct in functie. Dat zou de Democraten nog even de tijd geven in de huidige samenstelling van de Senaat, met Kennedy’s tijdelijke vervanger, de plannen erdoor te drukken.

Ook op langere termijn zouden de gevolgen van een Republikeinse overwinning groot kunnen zijn, omdat de GOP voor het eerst in jaren weer moed voor de toekomst zou krijgen, aldus de Telegraaf. In november zijn er landelijke verkiezingen, waarbij het hele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat wordt gekozen.

Het feit dat Brown zijn steun vooral aan onafhankelijke kiezers te danken heeft, geeft te denken voor de Democraten. De groep kiezers die Obama in de presidentsrace van 2008 aan zich wist te binden, lijkt zich nu van hem en zijn partij af te keren uit teleurstelling over het gebrek aan resultaten.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Senaat en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.