Naar Amerikaans model

De stembussen gaan op 9 juni weer open om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Het beloven spannende verkiezingen te worden en politici doen alles om de gunst van de keizer te winnen. Alle politieke partijen hebben inmiddels hun partijprogramma gepresenteerd, maar tijdens deze verkiezingen gaat het steeds meer om de persoon, de lijsttrekker, en veel minder om het programma van de verschillende partijen.

In november 2008 werd Barack Obama gekozen tot president van de Verenigde Staten met een boodschap van hoop en verandering. Amerika had een zeer impopulaire president, twee uitzichtloze oorlogen en daarnaast brak de financiële en economische crisis uit. Obama heeft mede door deze omstandigheden de verkiezingen gewonnen.

Charisma

Maar doorslaggevend voor zijn overwinning was zijn charisma, zijn uitstraling. In het boek Barack Obama: Hoop en Verandering? wordt stil gestaan bij de race van Obama naar het Witte Huis en wordt duidelijk dat zijn boodschap en charisma de doorslag hebben gegeven. Over enkele weken begint de campagne voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ook dan zal blijken dat de persoon van de lijsttrekker er meer toe doet dan het partijprogramma. De komst van Job Cohen als lijsttrekker van de PvdA heeft de hype “Yes we Cohen” opgeleverd. Het gaat dus niet meer om wat de PvdA wil met de hypotheekrenteaftrek, de inburgering of het onderwijs, maar het charisma en de uitstraling van Cohen zal bepalend zijn of de kiezer op de PvdA zal stemmen. Hetzelfde geldt voor Geert Wilders. De PVV doet het goed in de peilingen vanwege het charisma en de uitspraken van Wilders en niet vanwege het partijprogramma.

Internet

Daarnaast heeft Obama ook de mogelijkheden van internet ten volle benut. Via internet geld in te zamelen, door spotjes en filmpjes te plaatsen op websites, zoals YouTube bereikte Obama veel kiezers. Ook de Nederlandse politici hebben inmiddels de impact van internet ontdekt en Tweede Kamerleden twitteren er rustig op los. Nederlandse politici kunnen veel leren van Obama en het Amerikaanse model. Er wordt vaak gesproken dat de kloof tussen de politiek en de burger zo groot is. Door de nieuwste (internet)communicatiemiddelen te gebruiken, zoals Twitter, Hyves of Facebook kunnen politici een nieuwe doelgroep bereiken en vooral jongeren bij de politiek betrekken. Obama heeft dit goed begrepen en zo mobiliseerde hij via internet een nieuwe groep kiezers. Niet alleen jonge mensen stemde op hem, maar ook oude, rijke, arme, zwarte en blanke kiezers. Niet alleen tijdens deze verkiezingen, maar de komende jaren zal de Nederlandse politiek steeds meer het Amerikaanse model kopiëren. Juist met het oog op de verkiezingen is dit boek aan te bevelen. Maar ook voor geïnteresseerden in de Amerikaanse politiek, het Amerikaanse kiesstelsel en de persoon Barack Obama.

Marco van den Doel is geboren en opgegroeid in Ermelo. Tijdens zijn studie communicatie heeft hij gestudeerd aan de Universiteit van Tennessee in Knoxville (USA). De politieke- en maatschappelijke ontwikkelingen in de VS houdt hij wekelijks bij op zijn weblog. Hij heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de voet gevolgd. Het verloop van deze verkiezingen beschrijft hij in zijn boek “Barack Obama: Hoop en Verandering?” Het is verkrijgbaar bij boekhandel of te bestellen via zijn weblog focusonamerica.wordpress.com

Dit artikel is geplaatst in het Ermelo’s Nieuwsblad, een krant die wekelijks verschijnt in Ermelo en omstreken.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Algemeen, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.