Kort Nieuws

Campagne financiering

De Senaat hield afgelopen week een zogenoemde procedurele stemming om het debat rond een wet over de financiering van (verkiezing)campagnes, de campaign finance bill te beëindigen. De Democraten waren bang voor een fillibuster van de Republikeinen, zodat er niet over gestemd kan worden. Een belangrijke gematigde Republikein, senator Susan Collins van Maine, is tegen de wet, omdat de wet minder beperkingen oplegt aan vakbonden, een belangrijk Democratisch bolwerk, dan aan bedrijven en andere grote donateurs. “The bill would provide a clear and unfair advantage to unions, while either shutting other organizations out of the election process or subjecting them to onerous reporting requirements that would not apply to unions“, aldus Kevin Kelley, een medewerker van Collins. Collins is één van de weinige Republikeinse senatoren die eigenlijk voor de voorstellen van de Democraten wilde stemmen. De Republikeinen hebben genoeg zetels in de Senaat om de wet tegen te houden en nu het de Democraten niet lukt om de steun van Collins te krijgen, geeft dit aan hoe gevoelig en moeilijk de wet ligt.

Presidentiële plannen Santorum

De Republikeinse senator Rick Santorum van Pennsylvania ging de afgelopen maanden verschillende malen naar Iowa, New Hampshire en South Carolina. Deze staten hebben met elkaar gemeen dat het de eerste drie staten zijn waar de presidentiële primaries plaats vinden. Dat zegt natuurlijk nog niks, ware het niet dat Santorum afgelopen week met voormalige medewerkers sprak op Capitol Hill om een eventuele poging voor de GOP nominatie in 2012 te bespreken. Volgens Republikeinse bronnen sprak Santorum over een campagne en vroeg zijn voormalige medewerkers om advies. Hoewel de presidentskandidaten nog niet bekend zijn gaat Santorum, die in 2006 zijn herverkiezing verloor met maar 18 procent, als de underdog tegen andere bekende opponenten die meer landelijke politieke operaties hebben lopen, zoals Mitt Romney en de gouverneur van Minnesota, Tim Pawlenty, de race in. Lees meer hier.

Oorlogsgeld

Het Huis stemde afgelopen week voor de wet van 59 miljard dollar om de oorlog in Afghanistan te financieren. De wet houdt in dat 33 miljard voor de oorlog in Afghanistan is, 5 miljard dollar is voor de Federal Emergency Management Agency, bijna 3 miljard is voor de programma’s opgezet na de aardbeving op Haïti en 68 miljoen voor de olieramp in de Golf van Mexico. De wet gaat nu president Obama voor ondertekening.

Focus energiewet op olie

Een voorstel van de Senaat voor de energiewet houdt in dat de verantwoordelijkheid van oliemaatschappijen bij olierampen, zoals die in de Golf van Mexico, groter wordt en zorgt voor redenen dat er meer energie schone huizen komen en een groter gebruik van auto’s die aangedreven worden door elektriciteit en natuurlijke brongassen. Het voorstel, geschreven door de Democratische fractievoorzitter van de Senaat, Harry Reid, is een compromis waar provisies die in de wet staan die door het Huis werd aangenomen er zijn uitgehaald, zoals het cap and trade systeem waar emissies bijdragen aan klimaatverandering. Democratische medewerkers in de Senaat zeggen dat Reid de energiewet moest aanpassen om zo te zorgen dat een aantal Republikeinen de wet steunen. Deze steun is nodig om de wet door de Senaat te loodsen.

Strategie: GOP = Tea Party

De landelijke Democratische partij, de Democratic National Committee (DNC) is van plan een strategie te gaan voeren die de Republikeinen afschildert al een partij dat buiten het politieke midden, de mainstream, staat. Een bron van de DNC zei tegenover CNN dat voorzitter Tim Kaine en afgevaardigde en vice-voorzitter van de DNC, Debbie Wasserman Schultz en andere afgevaardigden het “Republican-Tea Party Contract With America” zullen introduceren. Het is een onderdeel van de strategie van het Witte Huis en de Democratische partij om tot de komende tussentijdse verkiezingen uit te leggen als een keus voor de kiezers tussen het beleid van president Obama en de Democraten in het Congres om de VS vooruit te helpen en het falende beleid van de GOP. Republikeinen hopen daarentegen dat de tussentijdse verkiezingen een referendum zullen zijn over het beleid van Obama, waarvan zei zeggen dat hij het land de verkeerde kant op laat gaan. Lees meer hier.

Clapper benoemd

De Intelligence Commissie van de Senaat keurde afgelopen week de benoeming van voormalig luitenant generaal van de luchtmacht James Clapper als Director of National Intelligence goed. De volledige Senaat zal waarschijnlijk voor het reces over de benoeming stemmen.

Schoolplannen

President Obama zei afgelopen week dat zijn plan om het Amerikaanse schoolsysteem te verbeteren onder andere inhoud contracten met scholen, intensieve opleiding van leraren en de betrokkenheid van ouders. “Now, I know some argue that during a recession, we should focus solely on economic issues…but education is an economic issue, if not the economic issue, of our time”, aldus Obama tijdens de 100ste verjaardag van de National Urban League Convention in Washington. “We’ve tolerated a status quo where America lags behind other nations.” Op het gebied van hoger onderwijs gaf Obama aan dat de VS eens wereldwijd aan de top stond, nummer 1, maar nu wereldwijd gezakt is naar de 12de plaats op het gebied van afgestudeerden. Scholieren blijven achter op het gebied van wiskunde en wetenschap en het inkomensverschil tussen blanke Amerikaanse en African-American studenten blijft groeien, aldus de president.

Crist aan de leiding

De gouverneur van Florida, Charlie Crist blijft in Florida aan de leiding in de race voor een zetel in de Senaat, aldus een nieuwe peiling. Een peiling van Quinnipiac University laat zien dat een grote naamsbekendheid en een grote populariteit er voor zorgt dat Crist populair is nu hij als onafhankelijke kandidaat mee doet. Zevenendertig procent van de kiezers die werden ondervraagd zeggen dat ze Crist steunen, terwijl 32 procent de Republikeinse kandidaat van de Sunshine State, Marco Rubio steunt. Zeventien procent steunt de vastgoed miljardair Jeff Greene, de Democratische kandidaat, en 14 procent weet het niet. Lees meer hier.

Mening over partijen

Over iets meer dan 3 maanden zijn de tussentijdse verkiezingen en een nieuwe peiling laat zien hoe de Amerikanen denken over de twee partijen, die de meerderheid in het Congres proberen te behouden c.q. proberen te krijgen. Volgens een peiling van CNN/Opinion Research Corporation hebben de Democraten de leiding over de Republikeinen (46 procent tegenover 39 procent) als het aankomt over welke partij zich zorgen maakt over de omstandigheden van de modale Amerikaan, maar de Democraten en de GOP staan gelijk als het gaat om welke partij verandering in de VS kan brengen. Dat is slecht nieuws voor president Obama. Zijn hele verkiezingscampagne stond in het teken van ‘change’. De peiling laat verder zien dat de Republikeinen een klein voordeel hebben op andere onderwerpen. De GOP ligt voor op het gebied als partij die het met de standpunten van de modale Amerikaan eens is (2 procent) en de partij die economie voor uit kan helpen (3 procent). De Republikeinen hebben een voorsprong van 8 procent op de vraag hoe men de overheid ziet en wie het beste de overheid kan managen. Ook heeft de GOP een voorsprong van 14 procent op de vraag welke partij het beste de VS kan beschermen tegen het terrorisme en welk partij het meest patriottisch is. Lees meer hier.

 

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Energie, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Senaat, Tea Party en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.