Kort Nieuws

Op schema

De plannen om het aantal Amerikaanse troepen in Irak terug te brengen tot 50.000 aan het eind van augustus ligt op schema, aldus president Obama afgelopen week in een toespraak. “Next month, we will change our military mission from combat to supporting and training Iraqi security forces”, aldus Obama in een toespraak tijdens de nationale conventie van de Disabled American Veterans. “But danger for troops on the ground remains. The hard truth is we have not seen the end of American sacrifice in Iraq”, aldus Obama. “But make no mistake, our commitment in Iraq is changing–from a military effort led by our troops to a civilian effort led by our diplomats.”

Gezondheidszorg rechtszaak

De rechtbank in Virginia besloot afgelopen week dat de Commonwealth van Virginia door kan gaan met de rechtszaak die het wil aanspannen tegen de wet over de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg die president eerder dit jaar tekende. Rechter Henry Hudson besloot dat de rechtszaak die de minister van Justitie van Virginia, Ken Cuccinelli, wil aanspannen door kan gaan. Virginia vindt namelijk dat artikel 501 in de wet, die inhoudt dat elk persoon verplicht is om een gezondheidsverzekering moet afsluiten, onwettig is. “While this case raises a host of complex constitutional issues, all seem to distill to the single question of whether or not Congress has the power to regulate – and tax – a citizen’s decision not to participate in interstate commerce”, aldus Hudson in zijn besluit. ”Neither the U.S. Supreme Court nor any circuit court of appeals has squarely addressed this issue.” Lees meer hier.

Verbod homohuwelijk Californië opgeheven

Een federale rechter in Californië besloot afgelopen week dat het verbod op het homohuwelijk in de staat in strijd is met de grondwet is en dus onconstitutioneel is. De beslissing van rechter Vaughn Walker in San Francisco, is een stap die grote gevolgen kan hebben voor de overige 38 staten waar een verbod heerst op een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen. Het is ook het begin van een legale strijd over Proposition 8 dat aangeeft dat het huwelijk uitsluitend is iets tussen een man en vrouw. De gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, heeft opgeroepen om het verbod nu zo snel mogelijk op te heffen.

Clinton getrouwd

De dochter van voormalig president Bill Clinton en minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, Chelsea, trouwde afgelopen week met haar jeugdliefde Marc Mezvinsky, een bankier. De trouwerij, die na verluidt zo’n 2 miljoen dollar koste, vond plaats in Rhinebeck, een plaatsje zo’n 150 kilometer ten noorden van New York.

Geld voor arme staten

De Senaat stemde afgelopen week voor om 26 miljard dollar naar Amerikaanse staten te sturen die krap bij kas zitten. De wet werd aangenomen met 61 stemmen voor en 39 tegen. De wet zorgt dat er 16,1 miljard dollar geld voor Medicaid komt en 10 miljard om te voorkomen dat onder andere leraren en leraressen worden ontslagen. Het Huis komt speciaal van reces terug om over de wet te stemmen.

Kagan benoemd

Elena Kagan werd gelopen week makkelijk benoemd als de nieuwe rechter van het hooggerechtshof. De Senaat stemde met 63 stemmen voor en 37 stemmen tegen, waardoor er geen fillibuster van de Republikeinen kon komen. De benoeming van Kagan is een politieke overwinning voor president Obama en voor de Democraten. Kagan wordt de 112de rechter en wordt komende week ingezworen.

Grensgeld

De Senaat keurde afgelopen week een noodpakket van 600 miljoen dollar goed om de Amerikaans-Mexicaanse grens te beschermen. In een verkiezingsjaar waar immigratie en het beschermen van de grens belangrijke verkiezingsonderwerpen zijn werd de wet snel aangenomen. De wet zorgt er voor dat er ongeveer 1500 nieuwe grensbeambten komen, nieuwe patrouillewagens en nieuwe basissen en voor 14 miljoen wordt er nieuwe communicatie apparatuur aangeschaft. Het zorgt er voor dat er 10 procent meer wordt uitgegeven aan grensbescherming in 2010, aldus senator Charles Schumer van New York. De wet moet nog wel goed gekeurd worden door het Huis voordat president Obama zijn handtekening er onder kan zetten.

 

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Hillary Clinton, Huis van Afgevaardigden, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS, Senaat en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.