Verandering?

In november stemde de Amerikanen opnieuw voor verandering. Dit was een andere versie van verandering dan die in 2008. Maar brengt de verandering van 2010 ook wel echt verandering? De komende weken nemen de nieuwe afgevaardigden inclusief voorzitter van het Huis John Boehner hun intrek op Capitol Hill en kunnen ze echt een verandert beleid gaan voeren. De vraag blijft wat gaan de Republikeinen doen om hun belofte na te komen dat ze Washington gaan veranderen?

CNN zette op een rijtje wat er al is gebeurd en wat de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden willen gaan doen.

– Gedaan: De Republikeinen hebben toegestemd om de zogenoemde “earmarks” of prestige projecten af te schaffen voor de komende 2 jaar, maar moeten nog wel beslissen wat onder een “earmark” wordt verstaan. Afgevaardigde van Minnesota, Michele Bachmann, wil niet dat bruggen en wegen onder de deze budgetten vallen.

– Gedaan: Er komen geen zogenaamde “omnibus” of samengevoegde wetten meer. De Republikeinse leiders in het Huis hebben beloofd voor deze onderwerpen te stemmen “one topic at a time” om dan alsnog deze wetten samen te voegen in één enkele wet, omdat sommige zaken aan elkaar gerelateerd zijn.

– Gedaan: Ook krijgen afgevaardigden het recht om meerdere amendementen op wetten in te dienen, vooral wetten die over het uitgeven van geld gaan. Hoe dit in de praktijk gaat werken is vooralsnog niet bekend.

– Gedaan: Wetten worden openbaar voor het publiek (en andere afgevaardigden) 72 uur voordat er over gestemd wordt. De Republikeinen hebben beloofd deze regeling in te voeren. De Democraten maakte deze belofte ook, maar deden dit vervolgens niet bij elke wet. Het is afwachten of de GOP dit nu wel gaat doen.

Vervolgens wordt er door de Republikeinen een aantal zaken overwogen om in te voeren.

– Overweging: Een ander schema. Republikeinse leiders willen langere werkweken met rotatie van vrije weken. Ze willen dat er twee of drie weken in Washington wordt gewerkt en vergadert en dat dit gevolgd wordt door 1 week die de afgevaardigden dan in hun staat en district kunnen doorbrengen.

– Overweging: Een einde aan “grandstanding”, speeches van afgevaardigden bij de verschillende commissies. Nu mag elke afgevaardigde een pleidooi van vijf minuten houden en dit houdt in dat het uren kan duren voordat de experts aan het woord komen. De Republikeinen overwegen dit terug te brengen tot slechts 1 of 2 minuten.

– Overweging: Een limiet op niet controversiële of zogenoemde “suspension” stemmingen tot 1 dag te beperken. Nu worden er verschillende stemmingen gehouden en deze houden de debatten op. Lees meer hier.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.