Kort Nieuws

Republikeinse senatoren voor terugdraaien wet gezondheidszorg

Elke Republikeinse senator is voor het terugdraaien van de wet voor de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg, waar onder meer in verplicht wordt gesteld dat iedereen verplicht een ziektekostenverzekering moet afsluiten. Een rechter in Florida besloot afgelopen dat de wet ongrondwettig is. De Republikeinen zien zich door dit besluit gesterkt in de overtuiging dat de wet slecht is. Er is één klein probleem. De GOP heeft maar 47 zetels in de Senaat en dat is te weinig. Volgens het kantoor van senator Jim DeMint, zullen 45 senatoren het voorstel voor het terugdraaien van de wet van de senator van South Carolina steunen. De Republikeinen “are standing with the American people who are demanding we repeal this government takeover of health care”, aldus DeMint eerder. De Republikeinen kunnen op felle tegenstand van de Democratische senatoren rekenen en daarom zal de wet er niet door komen. Mocht dat onverhoopt toch gebeuren dat zal Obama er zijn veto over uitspreken en gaat de wet dus niet door. De Democraten blokkeerde afgelopen week de wet (zie bericht en video Terugdraaien gezondheidswet geblokkeerd). Lees meer hier.

Huntsman stopt

De Amerikaanse ambassadeur in China, Jon Huntsman, heeft zijn ontslagbrief bij president Obama ingeleverd. De brief is getekend op 30 april. Het ontslag van Huntsman voedt de speculatie dat de voormalige gouverneur van Utah mee wil gaan doen voor de presidentiële nominatie van de GOP in 2012. Tijdens een persconferentie in het Witte Huis zei perswoordvoerder Robert Gibbs dat de regering Obama er van uit ging dat Huntsman begin 2011 zou stoppen. “Ambassador Huntsman has told a number – told several people inside this building that he plans to leave in the first part of – during the first part of this year”, aldus Gibbs. “The president, and I think the American people, expect that somebody that holds the post of ambassador from the United States to China would dedicate their full energy and time to that position. And we believe that Ambassador Huntsman believes that as well.”

Thee compromis?

Tijdens zijn eerste toespraak in de Senaat noemde de nieuw gekozen senator en Tea Party lieveling, Rand Paul van Kentucky, wellicht een vies woord dat sommige van zijn mede senatoren liever niet horen en noemen: compromis. “Many ask will the Tea Party compromise? Will the Tea Party work with others to find a solution?”, aldus Paul. Hij legde uit dat zijn plek in de Senaat in het verleden werd ingenomen door andere senator van Kentucky, Henry Clay. Hij stond bekend als de “Great Compromiser.” “Should we compromise by raising taxes and cutting spending as the debt commission proposes?”, aldus Paul. Het antwoord: “Of course there must be dialogue and ultimately compromise, but the compromise must occur on where we cut spending.” Lees meer hier.

Geldbelofte

De Republikeinse voorzitter van de commissie van Financiën in het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, onthulde afgelopen week het officiële fiscale doel voor de rest van 2011. Het doel van de Republikeinen is om 58 miljard dollar te bezuinigen op de overheidsuitgaven, maar omdat er in dezelfde periode ook nog geld wordt uitgegeven komt de bezuiniging uit op slechts 32 miljard dollar. Zo komen de Republikeinen hun belofte niet na. Want in de campagne voor de tussentijdse verkiezingen zei de GOP dat ze op zijn minst 100 miljard dollar wilde bezuinigen “in the first year alone.” Lees meer hier.

Spotje

De conservatieve groep Crossroads GPS gaat binnenkort een radiospotje uitzenden waarin het 19 Republikeinen verdedigd als reactie op kritiek van de Democratic Congressional Campaign Committee (DCCC). In de radiospotjes en telefoontjes van de DCCC wordt gezegd dat Republikeinen die willen bezuinigen dit ten koste zal gaan van nieuwe banen. Het spotje van Crossroads richt zich op de Democratische agenda dat “nearly bankrupted America.” Lees meer hier.

Geen steun van McCain

Senator John McCain zegt dat hij zich niet zal mengen in de komende presidentiële race en geen steun zal uitspreken voor een bepaalde kandidaat. Dus ook niet voor Sarah Palin, zijn voormalige running mate, en hoogstwaarschijnlijk één van de kandidaten voor de GOP nominatie. “I think I’m staying out of this for the first time in many years”, aldus McCain tegenover Politico. Gevraagd of hij zich volledig afzijdig houdt zei McCain: “Most likely.” De steun van de senator van Arizona zal op zijn minst een symbolische steun zijn, zeker voor Sarah Palin, als ze mee doet.

What’s in a name?

Er gebeuren ook grappige of opmerkelijke zaken in de Amerikaanse politiek. Afgelopen week onthulde Politics Daily dat de advocaat van Sarah Palin een verzoek en de nodig papieren heeft ingevuld en gestuurd naar het Amerikaanse Patent and Trademark Office om patent te vragen op de merknamen “Sarah Palin” en “Bristol Palin.” Als het verzoek wordt goedgekeurd zijn het beschermde merknamen. Zo blijkt dus maar weer dat de naam “Sarah Palin” meer met een celebrity dan met een politieke status geassocieerd kan worden. Het zal in ieder geval wel weer veel geld opleveren.

Reagan mythe

Nu deze maand de 100ste geboortedag van president Ronald Reagan wordt gevierd zeggen historici dat zijn politieke succes en niet Reagan als persoon, de afgelopen jaren een mythe is geworden. “Today’s Republicans created this fantasy role of Reagan as anti-government”, aldus historicus Douglas Brinkley. “He was really Reagan of government efficiency.” Lees meer hier.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, John McCain, Nieuws/Amerika/VS, Paul Ryan, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Sarah Palin, Senaat, Tea Party en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.