Winst vs. idealen

Een nieuwe peiling laat zien dat Republikeinse kiezers de keuze voor een kandidaat die het hen eens is over bepaalde belangrijke onderwerpen minder belangrijk vinden dan een kandidaat die president Obama in 2012 kan verslaan.

Volgens een peiling van CNN/Opinion Research Corporation zegt bijna 7 op de 10 Republikeinen dat ze liever een Republikeinse kandidaat hebben die van Obama kan winnen, terwijl 29 procent zegt dat ze liever een presidentiële GOP kandidaat hebben die het met hen eens op onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. “Republicans are divided on their choice for the GOP nominee in 2012, but they are united in their desire to see Obama ousted from the White House”, aldus directeur peilingen van CNN, Keating Holland.

De peiling laat zien dat de race voor de Republikeinse presidentiële nominatie nog helemaal open ligt. Mike Huckabee, Sarah Palin en Mitt Romney zijn de belangrijkste kandidaten en liggen qua percentages dicht bij elkaar. Eenentwintig procent van de Republikeinse kiezers en onafhankelijke kiezers die geneigd zijn op de GOP te stemmen zeggen dat ze Huckabee zullen steunen als hij mee doet om de nominatie te winnen. Huckabee wordt gevolgd door de vice-presidentskanidaat in 2008, Sarah Palin, met 19 procent en Romney volgt als derde met 18 procent.

De voormalige voorzitter van het Huis, Newt Gingrich, krijgt 10 procent van de kiezers achter zich als hij mee doet om de race voor de GOP nominatie. Afgevaardigde van Texas, Ron Paul, krijgt steun van 7 procent van de kiezers en de andere potentiële kandidaten, zoals Tim Pawlenty, krijgen nog lagere percentages.

De percentages zijn wel beïnvloedt door naamsbekendheid. “Keep in mind that Joe Lieberman and Rudy Giuliani – both relatively famous when they decided to run for president – were ahead in polls conducted in 2003 and 2007”, aldus Holland. “Neither man won a single primary or caucus once the voting started.”

De peiling laat verder zien dat potentiële kandidaten, zoals senator van South Dakota, John Thune,  de gouverneur van Indiana, Mitch Daniels, de voormalige senator van Pennsylvania, Rick Santorum, Tim Pawlenty en de gouverneur Mississippi, Haley Barbour vrij onbekend bij 6 op de 10 Republikeinen. “If that changes for any one of them, they are likely to rise in the horse race question”, aldus Holland.

Zo wie denken de Republikeinse kiezers dat de presidentiële nominatie gaat winnen? Romney en Palin zijn favoriet, maar slechts een kwart van hen denkt dat één van hen de nominatie ook wint.

Volgens de peiling zeggen 4 van de 5 Democraten dat Obama wordt herkozen als presidentskandidaat in 2012. Slechts 1 op de 5 Democraten zegt dat ze liever een andere Democraat zien als presidentskandidaat.

En de presidentsverkiezingen in 2012? De peiling laat zien dat een kwart van alle Amerikanen zeker op Obama zal stemmen en iets meer dan een derde zegt dat ze absoluut niet op hem zullen stemmen. Dat betekent dat 4 op de 10 kiezers zwevend is, ongeveer 23 procent zal waarschijnlijk nu op Obama stemmen en 16 procent zal niet op hem stemmen. Maar de meeste kiezers worden gezien als “persuadable” door politieke analisten.

Gaat Obama winnen in 2012? Eenenvijftig procent zegt van niet en 46 procent zegt dat Obama wel zal winnen op 6 november 2012.

Iowa en New Hampshire zijn traditioneel de eerste staten van waar de voorverkiezingen worden gehouden, maar de peiling laat zien dat slechts 37 procent van de Amerikanen vindt dat deze staten altijd als eerste moeten komen bij de voorverkiezingen. Zesenvijftig procent vindt dat andere staten eerst moeten komen in de race om het Witte Huis.

De peiling van CNN/Opinion Research Corporation werd gehouden onder 1012 Amerikanen, waaronder 479 Republikeinse kiezers en onafhankelijke kiezers die geneigd zijn Republikeins te stemmen en 441 Democratische kiezers en onafhankelijke kiezers die geneigd zijn Democratisch te stemmen. De foutmarge van de peiling van is ongeveer 3 procent.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Haley Barbour, Iowa, Mike Huckabee, Mitch Daniels, Mitt Romney, Newt Gingrich, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Santorum, Sarah Palin, Tim Pawlenty en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.