Wisconsin so far

De confrontatie en de protesten in Madison, Wisconsin, over een controversiële wet waar door de kosten van pensioenen en verzekeringen voor overheidsambtenaren, zoals leraren, zouden stijgen, houden aan. De demonstranten willen hun collectieve rechten houden. De Republikeinse gouverneur Scott Walker beschuldigde de vakbonden voor het verspillen van het geld van de staat en het blokkeren van financiële hervormingen. “We’re broke”, aldus de gouverneur tegen journalisten. “You really can’t negotiate when you don’t have money to negotiate with”, aldus Walker.

De Republican Governors Association (RGA) steunt de gouverneur van Wisconsin door een nieuwe website te lanceren tegen de protesten in de staat. Het PAC van Tim Pawlenty lanceerde een website; www.standingwithscott.com met een forum waar bezoekers de toespraak van Walker kunnen volgen en hem steunen via links naar zijn Facebook pagina en Twitter account. Op de website is een video te zien met nieuwsfragmenten en commentaar en de rol, van Organizing for America (OFA), de organisatie die de campagne van president Obama leidt, tijdens de protesten in Wisconsin.

In een verklaring bedankte de gouverneur van Virginia, Bob McDonnell, tevens vice-voorzitter van de RGA, Walker voor zijn leiderschap. “Governor Scott Walker is taking the tough, but necessary, steps to balance the books in Wisconsin and get the state’s fiscal house in order, and I applaud him for it”, aldus McDonnell. De gouverneur van Mississippi, Haley Barbour, die ook voorzitter is van het beleid binnen de RGA zei: “It’s good to know Governor Walker is watching out for the whole state, especially the people stuck with the bill: the taxpayers.”

De potentiële presidentskandidaat voor de GOP, Rick Santorum, gooit olie op het vuur als het aan komt op de rechten voor overheidsfunctionarissen, zoals leerkrachten en brandweermannen. Santorum vergeleek de vakbonden en demonstranten in Wisconsin met drugsverslaafden. “They are acting like their drug is being taken away from them”, aldus Santorum tijdens een bijeenkomst van Republikeinen in South Carolina, aldus de krant de Spartanburg Herald-Journal.

Uit een peiling blijkt dat een meerderheid van de Amerikanen tegen het wegnemen is van collectieve rechten van de overheidsfunctionarissen. Een peiling van USA Today/Gallup laat zien dat 61 procent van de ondervraagden tegen het feit is dat hun staat een wet aanneemt dat een aantal rechten van de leden van de vakbonden opheft, slechts 1 op de 3 ondervaagden is voor zo’n maatregel.

Naast Santorum mengde ook andere potentiële Republikeinse presidentskandidaten zich afgelopen week ook met de situatie in Wisconsin en schaarde zich achter de Republikeinse gouverneur. Ze gebruikte de situatie in Wisconsin om hun eigen conservatieve punten duidelijk maken en zichzelf (weer) in de kijker te spelen.

Het PAC van de voormalige gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, doneerde afgelopen week 5.000 dollar aan de Republikeinen in Wisconsin. In een verklaring zei Romney: “Liberal big government interests are fighting efforts to rein in out-of-control public employee pay and benefits in Wisconsin.” De donatie van 5.000 dollar is het maximum war een PAC aan een politieke partij mag doneren.

In een verklaring op de website van Pawlenty steunt hij de gouverneur: “Governor Scott Walker is making tough choices needed to avoid financial ruin. The nation’s governors don’t need a lecture from a president who has never balanced a budget. All levels of government need to bring public employee compensation in line with the private sector”, aldus Pawlenty.

Het parlement van Wisconsin nam afgelopen week, ondanks alle protesten, de wet aan die door de Republikeinen was ingediend en dit er voor zorgt dat de overheidfunctionarissen en vakbonden minder pensioen en uitkering krijgen. Maar het gevecht over de wet is nog niet voor bij. De wet moet nog naar de Senaat van Wisconsin en is maar de vraag of de wet daar wordt aangenomen. Lees hier, hier en hier meer over de protesten.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Democraten/Democratische partij/DNC, Haley Barbour, Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Tim Pawlenty, Wisconsin en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.