Bezuinigingsplannen bij voorbaat kansloos

President Obama presenteerde onlangs zijn bezuinigingsplannen om de staatsschuld terug te dringen in een poging om het huishoudboekje van de Amerikaanse overheid op orde te krijgen.

Obama presenteerde de “American Jobs Act”, een plan om meer banen te creëren en het werkloosheidpercentage te verlagen.

Tijdens zijn toespraak over zijn bezuinigingsplannen riep Obama het Congres op de wet aan te nemen en zo de economie uit het slop te trekken. Maar volgens de president zal een economisch herstel alleen niet genoeg zijn om de overheidstekorten terug te dringen.

President Obama presenteerde in zijn plan een pakket belastingmaatregelen aan dat zorgt voor een verlaging van de staatsschuld van totaal meer dan 3 triljoen dollar verspreid over 10 jaar. Maar hoe wil de president dat doen?

Obama kondigde aan dat iedereen zijn deel moet bijdragen om het tekort terug te dringen. Hij wil dat de rijkste Amerikanen, miljonairs en biljonairs en de grote bedrijven meer belasting gaan betalen. Obama noemde Warren Buffert, een investeerder, die onlangs opperde dat de rijkste groep Amerikanen, slechts 0,3 procent van de bevolking, wel wat meer belasting mogen gaan betalen. Obama zei dat het niet uit te leggen valt dat de secretaresse van Buffet meer belasting betaalt dan Buffet zelf.

Obama wil verder meer belasting innen bij grote bedrijven en banken. Obama gaf aan dat deze organisaties elke cent die ze de Amerikaanse belastingbetaler schuldig zijn terug moeten betalen.

Daarnaast zal het beëindigen van de militaire operaties in Irak en Afghanistan tot aanzienlijk minder uitgaven leiden. De oorlogen hebben al miljarden dollar gekost, waardoor de regering Bush niks voor in de begroting was opgenomen.

Nu zijn de belastingverhogingen voor de rijkste Amerikanen en voor grote organisaties aardig, maar president Obama moet zijn plannen wel door het Congres loodsen, waar de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid hebben. En meteen na de toespraak van de president lieten de Republikeinen al weten niets in het plan van Obama te zien.

De Republikeinen willen net als Obama drastisch bezuinigen en denken geld te kunnen besparen op Medicare; gezondheidszorg voor de ouderen en Social Security. Maar de Democraten zien daar niets in. President Obama heeft gezegd dat hij elk voorstel waarin wordt getornd aan Medicare of Social Security zal vetoën.

De Republikeinen zullen elk voorstel waarin extra (hogere) belastingen in staan verwerpen, omdat hogere belastingen de economie schaden. Er ontstaat zo dus een nieuwe patstelling en dreigt tegen het eind van het jaar het politieke getouwtrek, dat van de zomer over de verhoging van het schuldenplafond ging, opnieuw plaats te vinden.

De zogenoemde ‘supercommissie’ die met een plan moet komen om 1,2 triljoen dollar te bezuinigen zal het lastig krijgen en de last die op de schouders van de commissieleden ligt is zo groot dat elk plan gedoemd is te mislukken.

Volgend jaar zijn er verkiezingen en de Republikeinen willen graag het Witte Huis heroveren en president Obama wil herkozen worden. Daarom is men nu al volop bezig met campagne te voeren en wil men elkaar niks cadeau geven.

Aangezien president Obama en de Republikeinen in het Congres lijnrecht tegenover elkaar zal het voorstel van Obama het dus niet halen. De politici kijken dus weer naar de korte termijn en waar het echt om moet gaan, de gemiddelde Amerikaan die de eindjes in deze economisch zware tijden aan elkaar probeert te knopen, lijkt opnieuw de dupe te worden van de politieke machtspelletjes.

De Republikeinen in de Senaat blokkeerde de afgelopen weken het aannemen van de “American Jobs Act”. Ook een onderdeel van de wet, om leraren weer aan het werk te krijgen werd door de Republikeinse senatoren tegenhouden.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Democraten/Democratische partij/DNC, Huis van Afgevaardigden, Medicare, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, Social Security, Staatsschuld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.