John Bakzeil

Kritiek op voorzitter Huis groeit

John ‘ik-heb-geen-controle-meer-over-mijn-partij ’ Boehner lijkt de persoon die de meeste schade oploopt tijdens de ‘government shutdown’ die nu al meer dan twee weken duurt.

Wie is John Boehner? John Andrew Boehner (Reading, Ohio, 1949), is getrouwd met Debbie Gunlack en heeft twee dochters Lindsay en Tricia. Boehner studeerde aan de Xavier University in Ohio en haalde in 1977 zijn bachelors diploma in business. Tussen 1985 en 1990 was Boehner een afgevaardigde in het Huis van Afgevaardigden van de staat Ohio. In 1990 werd hij verkozen tot het Huis van Afgevaardigden en verhuisde hij naar Washington D.C.

John Boehner werd in 2011 gekozen tot voorzitter van het Huis, nadat de Republikeinen bij boehner-story-toptussentijdse verkiezingen van 2010 de meerderheid hadden gehaald. Van 2007 tot 2011 was hij de fractievoorzitter van de Republikeinen in het Huis toen de Democraat Nancy Pelosi de voorzitster van het Huis was. Dat Boehner voorzitter werd was dus een logische keuze. In 2013 werd hij herkozen als voorzitter, maar veel Republikeinen hebben daar nu wellicht spijt van. Dit alles maakt geen sterke indruk.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden weet met de sluiting van de overheid en de boehnernaderde deadline van het schuldenplafond niet wat hij met president Obama aan moet. Boehner die met een ernstig verdeelde Republikeinse partij te maken heeft probeert te onderhandelen met Obama, maar krijgt bij de president steeds nul op het rekest en wordt verdurend door zeer conservatieve leden van zijn eigen Republikeinse partij terug gefloten. Boehner toont geen leiderschap en de partij wordt op dit moment geregeerd door de Tea Party Republikeinen. Zijn positie wordt door zijn collega’s ondermijnd. Boehner heeft geen controle op deze groep, die geen enkele concessie willen doen aan president Obama en Democraten.

Boehner liet zich in het gevecht over de begroting verleiden om Obamacare in de onderhandelingen te betrekken. Senator Ted Cruz hield een urenlange toespraak om te zorgen dat Obamacare ontmanteld werd, maar dat mocht niet baten. Gematigde Republikeinen waren het oneens met Cruz en vinden dat hij alleen maar schade aan de partij zou toebrengen. Maar bij de Te Party afvaardigden in het Huis wordt hij op handen gedragen.

Dat de ontmanteling van Obamacare in de begroting werd opgenomen was de eerste fout die Boehner maakte. De wet is in 2010 goedgekeurd en Boehner had kunnen weten dat een kansloze exercitie  was, omdat het Huis al meer dan 30 keer over de wet heeft gestemd en elke keer werd het voorstel steeds in de Senaat weggestemd. Boehner zag dat met de ontmanteling Obamacare in de voorstellen er geen toenadering zou komen en toen president Obama niet wilde onderhandelen haalde de voorzitter van het Huis bakzeil.

Vervolgens stelde de Republikeinen voor om dan Obamacare met een jaar uit te stellen, boehnermaar ook daar waren de Democraten het mee oneens. Boehner die waarschijnlijk veel van de plannen van zijn conservatieve collega’s te ver vindt gaan moet die allemaal uit zien te leggen aan de journalisten op persconferenties. De positie van Boehner is de afgelopen maanden niet sterker geworden en hij is een zwakke leider die zich door de zeer conservatieve afgevaardigden in zijn eigen partij laat piepelen.

Het is niet de eerste keer dat Boehner bakzeil moet halen. In 2011 diende het boehnerpressschuldenplafond ook verhoogd te worden en toen waren de Tea Party afgevaardigden daar tegen en wilde de Republikeinen alleen over bezuinigingen praten en de staatsschuld terug dringen. Uiteindelijk kwam er een slap compromis, maar Boehner kwam duidelijk zwakker uit dit gevecht en gaf Obama lucht. Ook tijdens de ‘fiscal cliff’ kwamen de Republikeinen niet goed uit de strijd.

De kans dat Boehner volgend jaar tijdens de tussentijdse verkiezingen zijn herverkiezing in zijn district in Ohio wint is groot. Maar of hij, als de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden houden, ook weer wordt gekozen als voorzitter is onwaarschijnlijk. Binnen de Republikeinse partij groeit de kritiek op Boehner.

En die kritiek is begrijpelijk. Aangezien de Republikeinen en de Democraten niet tot een compromis kwamen over de begroting ging de overheid op slot. En de Republikeinen krijgen de schuld van ‘shutdown.’ De populariteit van de Tea Party, de Republikeinse partij en die van John Boehner is tot een dieptepunt gedaald.

De Democraten lanceerde het volgende spotje waarin wordt duidelijk gemaakt dat het de schuld van John Boehner is dat de overheid op slot ging en wat de gevolgen van de ‘shutdown’ zijn voor de inwoners van zijn thuisstaat Ohio.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Bezuinigingen, Democraten/Democratische partij/DNC, Huis van Afgevaardigden, John Boehner, Nieuws/Amerika/VS, Ohio, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Staatsschuld, Tea Party en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.