Het jaar van actie

President Obama gaf onlangs zijn State of the Union, de jaarlijkse toespraak tot het Congres. Obama gaf daarbij aan dat 2014 “a year of action” moet worden. En als het Congres geen actie onderneemt dat hij dat wel zal doen en de mogelijkheden die heeft als president zal benutten.

Nieuwe plannen, opzienbarende onderwerpen of grote ideeën zaten er niet in de State of the Union. Obama sprak over klimaatverandering, het verhogen van het minimumloon, de uitkeringen voor langdurige werklozen verlengen, zorgen dat vrouwen hetzelfde verdienen als mannen en zorgen dat Obamacare niet wordt afgeschaft.

Naast de onderwerpen die Obama in zijn State of the Union noemde wil hij ook nog graag de immigratie hervorming realiseren. Maar voor dit en andere plannen heeft hij wel het Congres nodig. Het Congres moet de wetten maken en deze goed keuren.

Obama gaf in zijn State of the Union aan dat hij plannen zal doorvoeren als het Congres niet wil of niet kan meewerken met deze plannen. Obama in zijn toespraak: “America does not stand still – neither will I.” Om de daad bij het woord te voegen tekende Obama na zijn toespraak een aantal zogenoemde executive orders die hem de mogelijkheid geven om bepaalde dingen door te voeren.

President Obama is er na ruim 5 jaar presidentschap achter dat het de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zo veel mogelijk zijn plannen proberen te blokkeren dat hij van de Republikeinen niet veel hoeft te verwachten. Maar waarom kiest Obama nu voor een koers waar hij eigenlijk alleen wil opereren? In een interview met CNN na zijn State of the Union zei Obama: “I can’t wait.“

Obama weet dat zijn tijd er bijna op zit. Obama beseft dat 2014 het jaar moet worden waarin hij nog zaken voor elkaar kan krijgen. De Democraten hebben nu de meerderheid in de Senaat, maar het kan er na de tussentijdse verkiezingen in november heel anders uit zien. De kans dat de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden op de Republikeinen heroveren is klein. Dus de president weet dat hij dit jaar de plannen die hij nog wil realiseren nu moet aanpakken. In zijn State of the Union gaf Obama daar het startschot voor.

Omdat na november de verhoudingen in het Congres heel anders kunnen zijn wil Obama nu met de mogelijkheden en de verhoudingen zoals ze nu zijn, waarbij de Democratische meerderheid in de Senaat een grote rol speelt, zo veel mogelijk voor elkaar krijgen.

Er is nog een reden waarom Obama nu actie wil ondernemen. Na de tussentijdse verkiezingen komt de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2016 op gang en kijken veel politici en ook de media na het tijdperk van het presidentschap van Obama. Obama weet dat ook en daarom weet hij dat het nu het moment is om plannen te realiseren en zijn erfenis samen te stellen.

Of de president al zijn plannen en ideeën kan realiseren hangt dus voor een groot deel af hoe bereidt het Congres is om van 2014 ook een jaar van actie te maken. Die kans is niet groot, omdat men zich vooral richt op de tussentijdse verkiezingen. Die uitslag zal ook voor een groot deel de laatste twee jaar van Obama’s presidentschap bepalen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Huis van Afgevaardigden, Immigratie, Klimaat, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, State of the Union en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.