Vakantie ellende

Obama onderbreekt vakantie vanwege onrust in Irak en Ferguson

President Obama is met zijn familie op vakantie op Martha’s Vineyard. Maar de vakantie van Obama  was waarschijnlijk niet wat er hij er van had verwacht. Van het rustig spelen van een partijtje golf of op een andere manier ontspannen zat er de afgelopen weken niet in.

President Obama zag zich eerst geconfronteerd met de opmars van terreurorganisatie ISIS die in Noord-Irak een islamitische staat heeft uitgeroepen en verschillende minderheden, waaronder de yezidi’s, dreigen te vermoorden. Duizenden yezidi’s zaten vast op de berg Sinjar in Noord-Irak en waren omsingeld door ISIS strijders die hen dreigde te vermoorden.

De opmars van ISIS heeft mede te maken met de politieke onrust en instabiliteit in Baghdad. De huidige premier Maliki is inmiddels afgetreden, maar zijn beleid heeft er voor gezorgd dat ISIS het kalifaat heeft kunnen uitroepen grote delen van het land in handen heeft. President Obama wil zich niet wagen aan een nieuw militair avontuur in Irak, maar besloot de humanitaire kaart te spelen. De yezidi’s die geen kant op konden moesten worden geholpen. Amerika kan dit leed niet negeren, aldus Obama. Daarom gaf Obama opdracht om stellingen van ISIS te bombarderen om te zorgen dat de yezidi’s konden worden geholpen door voedseldroppings uit te voeren op de berg. Maar de yezidi’s waren waarschijnlijk niet de hoofdoorzaak. Ook werden troepen van ISIS in de buurt van de Iraakse stad Erbil gebombardeerd. In de stad zitten veel westerlingen, waaronder veel Amerikanen. Dat is waarschijnlijk dan ook een belangrijke reden geweest is waarom Obama besloot in te grijpen. Maar met de autorisatie van de bombardementen was Obama’s vakantie ellende niet voor bij.

Het volgende probleem waar Obama mee werd geconfronteerd betrof de binnenlandse politiek. In de stad Ferguson in de staat Missouri werd een 18 jarige zwarte jongen Michael Brown door de politie doodgeschoten, nadat de jongen vermoedelijk iets had gestolen. De jongen was ongewapend en vooral de zwarte gemeenschap in Ferguson ontstak in woede. Meteen werd de vergelijking met Trayvon Martin getrokken. Deze zwarte tiener werd door een burgerwacht doodschoten. Hij was ook ongewapend. Het gevolg was dat er rellen en plunderingen ontstonden in Ferguson en de politie trad keihard op. De politie handelde in de stad op een ‘militaire’ wijze, wat er voor zorgde dat de rellen alleen maar heviger werden. De Democratische gouverneur van Missouri, Jay Nixon, schakelde state troopers in om de orde te herstellen. Na een aantal nachten van rust ontstonden er opnieuw rellen. De gouverneur heeft nu een avondklok ingesteld om de te zorgen dat rellen en plunderingen worden voorkomen. De politieagent die Brown doodschoot is inmiddels geïdentificeerd, maar wordt vooralsnog niet aangeklaagd. Nixon heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd. President Obama veroordeelde het geweld van zowel de demonstranten als dat van de politie.

President Obama heeft het er dus maar druk mee en van zijn vakantie komt dus niet veel terecht.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Irak, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.