Tegen beter weten in?

De populariteit van president Obama is tot een dieptepunt gedaald. Slechts 40 procent van de Amerikanen heeft nog vertrouwen in het beleid dat Obama voert, zowel op buitenlands gebied, de strijd tegen Islamitische Staat (IS), als op binnenlands gebied, de reactie op ebola in Amerika.

Het lijkt er op dat regering Obama de weg een beetje kwijt is en tegen beter weten in acties onderneemt in allerlei zaken, maar niet weet wat de gevolgen daar van zijn of wat het op levert. President Obama zelf is in feite, ongeacht de uitslag van de tussentijdse verkiezingen, machteloos. Democratische kandidaten die vechten om hun zetel in de Senaat te behouden distantiëren zich van de president en zijn beleid.

Op het moment heeft Obama het op binnenlands gebied druk met de reactie op de ebola besmetting. Onder andere de media zaaide paniek en president Obama gaf bijna dagelijks een update over wat het Witte Huis doet. Uiteindelijk besloot Obama een aparte coördinator aan te stellen die zich bezig gaat houden met de aanpak van ebola, zodat er niet nog meer besmettingen bij komen.

Maar de strijd tegen IS is een zaak waar Obama wellicht tegen beter weten in is aan begonnen. President Obama gaf in januari 2014 in zijn State of the Union, zijn jaarlijkse toespraak tot het Congres, aan dat dit een jaar van actie zou worden. Dit zou actie zijn op binnenlands gebied. Van dat jaar zijn nu nog iets meer dan 2 maanden over en veel actie hebben we niet gezien. Van het verhogen van het minimumloon en het terug dringen van schadelijke broeikasgassen zijn er allemaal executive actions getekend, maar geen enkel onderwerp heeft het tot nu het Congres bereikt om er over te stemmen. Dat ligt zowel aan de Republikeinen als aan de Democraten en met de naderde verkiezingen en de verkiezingsrace voor 2016 die na 4 november van start gaat zal men geen echte hervormingen doorvoeren.

President Obama gaf ten aanzien van IS aan dat de Amerika de slagkracht van het Iraakse leger en de dreiging van IS had onderschat. De Amerikanen voeren nu in een coalition of the willing. waar Nederland ook aan mee doet, luchtaanvallen op IS uit, maar Obama weet ook dat dit niet genoeg zal zijn. De president herhaalt wellicht tegen beter weten in dat hij geen grondtroepen gaat in zetten, terwijl militaire topadviseurs en experts aangeven dat alleen met bombardementen IS nooit kan worden verslagen. Hoewel Obama zegt dat hij IS wil verslaan, weet de president ook dat dit niet in de 3 jaar die hij er voor uit heeft getrokken gaat lukken. De Amerikanen zitten al meer dan 10 jaar in Afghanistan en hebben daar dan wel wat succes geboekt, maar in landen als Somalië, Jemen en Libië is al-Qaeda nog lang niet ‘verslagen’. Dus men is deze oorlog begonnen en Obama weet dat grondtroepen uiteindelijk nodig zijn. Obama zal dit zo lang mogelijk uitstellen en als het even kan deze beslissing zal doorschuiven naar zijn opvolger.

De Democraten en de Republikeinen zijn het met het Witte Huis eens dat er iets tegen IS moet worden gedaan, maar vooral de Republikeinen hameren op het feit dat grondtroepen nodig zijn, maar Obama wil daar niet aan. De president die de oorlogen in Afghanistan en Irak beëindigde, maar er nu wel weer één is begonnen en die sprak over nation building at home zit in een lastige spagaat.

De zaken die de president onderneemt lijken niet het gewenste of onvoldoende effect te hebben en het lijkt vaak te ontbreken aan visie en strategie. Tegen beter weten in begint men ergens aan, maar of men het gewenste effect bereikt is soms onduidelijk.

De laatste twee jaar van zijn presidentschap had Obama zich waarschijnlijk heel anders voorgesteld. Het worden nog twee hele zware moeilijke jaren.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.