Amerika is in de greep van ebola. De media, met Fox News voorop, vullen al hun programma’s met nieuws over het dodelijke virus. De media zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de paniek die in Amerika heerst en de gemiddelde Amerikaan gelooft eerder alle fabels die door de nieuwszenders de huiskamer in worden geslingerd dan wat de overheid over het virus meldt.
President Obama legde in zijn wekelijkse toespraak uit dat er geen epidemie in Amerika is en dat er geen reden voor paniek is. Maar het lijkt allemaal weinig te helpen. Om te zorgen dat het Witte Huis de zaken serieus neemt en de bevolking gerust probeert te stellen, stelde Obama een coördinator aan de situatie rondom ebola moet monitoren en er voor moet zorgen dat niet nog meer mensen besmet raken met het virus.
Het is duidelijk dat in het ziekenhuis in Texas, waar een patiënt die uit Liberia kwam en die ebola bleek te hebben, grote fouten zijn gemaakt. Een verpleegster die de man verzorgde is nu besmet. Het ziekenhuis nam niet de nodige voorzorgsmaatregelen. De man is inmiddels overleden. Met de besmette verpleegster die live op televisie werd vervoerd gaat het inmiddels beter.
Met de tussentijdse verkiezingen in aantocht kan de onrust over ebola rustig de worden genoemd. In de campagne gaat het over wat de overheid allemaal fout doet om ebola te bestrijden. Verschillende Republikeinse politici roepen op tot een reisverbod. Vliegtuigen uit de landen waar ebola heerst zouden niet het Amerikaanse luchtruim in mogen. Het Witte Huis voelt hier alsnog niets voor, omdat er geen acuut gevaar is voor Amerikaanse bevolking. De gemiddelde Amerikaan die 24 uur per dag mensen in beschermende kleding ziet lopen maakt zich wel zorgen en vertrouwt de informatie van die de overheid bij monde van de het Center for Disease Control and Prevention (CDC) geeft niet.
De Republikeinse kandidaten die campagne voeren voor hun zetel in het Congres, maar ook andere Republikeinse politici, zoals de senator van Texas, Ted Cruz, verwijten Obama gebrek aan leiderschap. Het Witte Huis verwijt de Republikeinse politici op hun beurt van het bang maken van de bevolking. En dat lijkt te werken want de Republikeinen liggen in alle peilingen voor op de Democraten. In spannende verkiezingsraces in Kentucky, Arkansas en South Dakota is het verschil slechts een paar procent, maar dat kan net het verschil tussen winst en verlies betekenen.
De Democraten lijken ook besmet met een virus, want ze lijken er niet in de slagen om de achterstand in de peilingen in te lopen of om te buigen in een voorsprong. De Democraten zijn niet in staat om de boodschap over te brengen op de Amerikaanse kiezer, terwijl de Republikeinse kandidaten niet komen met een alternatief of met nieuwe ideeën of plannen. De Democratische kandidaten worden vooral aangevallen op het feit dat ze de afgelopen jaren president Obama hebben gesteund. Hoewel president Obama niet op het stembiljet staat is de Republikeinse tactiek er opgericht om de Amerikaanse kiezer er van te overtuigen dat een stem op een Democratische kandidaat een stem op Obama is. En dat lijkt dus te werken.
En het ebola virus lijkt een goed campagne onderwerp omdat men kan zo laten zien dat de president de situatie niet onder controle heeft. Al worden feiten en fabels door elkaar gehaald en is er geen reden tot paniek. De Democraten zullen echter dit virus gewoon moeten uitzieken.