Geen verschil

De tussentijdse verkiezingen voor het Congres zijn op 4 november. De meeste peilingen geven winst voor de Republikeinen aan. Als de peilingen kloppen krijgen de Republikeinen naast de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden ook de meerderheid in de Senaat. Maar als de Democraten de meerderheid in de Senaat kwijt raken verandert er dan eigenlijk veel?

De Democraten hebben sinds de laatste tussentijdse verkiezingen (2012) een nipte meerderheid van 51 zetels in de Senaat. In het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen een ruime meerderheid. Maar omdat de partijen elkaars plannen verwerpen betekent dit dat Amerika de afgelopen 2 jaar stil heeft gestaan.

De Republikeinen in het Huis die meer dan 50 keer hebben gestemd voor het afschaffen van de gezondheidswet van president Obama, Obamacare, kregen geen meerderheid in de Senaat en dus ging dit niet door. Vrijwel elk plan dat de door de Republikeinen in het Huis werd aangenomen werd door de Senaat verworpen. Omgekeerd gebeurde hetzelfde. Een plan van de Democraten werd vervolgens in het Huis door de Republikeinen af geschoten.

Er zijn wel enkele wetten aangenomen, maar grote hervormingen op het gebied van immigratie of wapenwetgeving zijn niet door gevoerd.

Als de Republikeinen de meerderheid in de Senaat krijgen verandert er dan veel? Eigenlijk niet. De plannen van de Republikeinen die in het Huis van Afgevaardigden worden aangenomen zullen ook door Senaat worden goed gekeurd. Zo zal er vrij zeker opnieuw gestemd worden over het afschaffen van Obamacare en een Republikeinse Senaat zal dat goed keuren. Maar dan moet de wet nog naar president Obama voor zijn handtekening en hij zal zeker zijn veto uitspreken over de wet die, tot nu toe, het hoogtepunt van zijn presidentschap is.

Als de Republikeinen de meerderheid in het Congres hebben zullen voorstellen voor verhoging van het minimumloon, gelijke betaling voor vrouwen, immigratie hervorming en de vermindering van uitstoot van broeikasgassen, niet meer aan bod komen. Dit zijn zaken die de Democraten en de president de afgelopen 2 jaar op de agenda hebben gezet, maar door de Republikeinse meerderheid in het Huis kwam daar niets van terecht.

De Democraten zullen op hun beurt, net zoals de Republikeinen de afgelopen jaren de procedures rondom wetten en plannen van Obama dwarsboomden, deze zo veel mogelijk proberen te vertragen en president Obama zal over belangrijke wetten zijn veto uit spreken.

Veel verschil zal het dus niet uitmaken. Er zal nog meer stilstand zijn, zo dat Amerika ook de komende 2 jaar stil staat. Alleen als de partijen bereid zijn over hun eigen schaduw heen te stappen kan er vooruitgang worden geboekt, maar dat dit ook gebeurt, is een illusie. De verschillen zijn daar voor te groot.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.