Obama wacht zware taak

De nederlaag van de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen is pijnlijk voor president Obama. Veel van zijn plannen die hij de resterende 2 jaar van zijn presidentschap nog zou willen realiseren zullen door de meerderheid van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat worden verworpen.

Obama heeft, zoals veel presidenten, halverwege zijn tweede termijn last van de six year itch. De Amerikaanse kiezer heeft het vertrouwen in Obama verloren en de populariteit van de president is gedaald tot onder de 40 procent. Daarnaast is het altijd zo dat de partij die in het Witte Huis zit tussentijdse verkiezingen verliest. Ronald Reagan verloor en had vrijwel zijn gehele presidentschap te maken met een Democratisch Congres. Bill Clinton en George W. Bush verloren ook. Maar zo’n groot verlies, de Democraten verloren ook nog eens 13 zetels in het Huis, dat hadden de Democraten niet verwacht.

Ebola, de strijd tegen IS en het gebrek aan leiderschap. Het is allemaal de fout van Obama en de Amerikaanse kiezer heeft besloten dat er iets in Washington moet veranderen en hebben dus gekozen voor een Republikeinse meerderheid en dat is een duidelijke boodschap voor president Obama en de Democraten.

President Obama gaf na de verloren verkiezingen aan dat hij graag met het Congres wil samen werken, maar zei ook dat hij beslissingen zal doorvoeren die de Republikeinen niet leuk zullen vinden en dat het Congres ook plannen en wetten zal aannemen die hij niet leuk vindt. Obama gaf duidelijk aan dat elk wetsvoorstel dat de Republikeinen indienen dat morrelt aan de Obamacare kan rekenen op zijn veto. Hij wil het gevecht met Congres aan gaan.

Plannen van Obama, zoals immigratie hervorming, verhoging van het minimumloon, gelijke betaling voor vrouwen en regels tegen klimaatverandering, zullen in het Republikeinse Congres niet in stemming komen. Ook over een nieuwe begroting en bezuinigingen die er voor maart 2015 moet komen, dan wordt namelijk het schuldenplafond bereikt, liggen de Republikeinen en Obama mijlen ver uit elkaar, De Republikeinen riepen tijdens de campagne dat ze desnoods weer de overheid op slot gooien, een shutdown, net als in 2013. Maar dat zal overigens tot grote onvrede bij de kiezers leiden.

Zijn Obama en de Republikeinen het dan helemaal over niets eens? Ja wel, zowel Obama als de Republikeinen willen meer geld uittrekken om de Amerikaanse infrastructuur te verbeteren. Wegen, bruggen en spoorwegen zijn al lang toe aan een grondige opknapbeurt. En dat zorgt weer voor banen.

Maar waarom wonnen de Republikeinen? De Amerikaanse kiezer stemde niet uit liefde op de Republikeinen. De gehele campagne van de Republikeinen was gericht tegen het beleid van Obama. Vrijwel geen enkele Republikeinse kandidaat kwam met eigen plannen. Een stem voor de Republikeinen was een stem tegen Obama. Veel kiezers stemde vooral tegen de Democraten en de president dan vóór de Republikeinen.

Nu de Republikeinen de meerderheid hebben wordt er wel wat van hen verwacht. Hun plannen zullen ze vrijwel probleemloos door het Congres kunnen loodsen. De Amerikaanse kiezer geeft hen de kans om beleid te maken en te zorgen dat de gemiddelde Amerikaan daar iets van merkt. De Amerikaanse kiezer zit niet te wachten op politieke spelletjes. De Republikeinen moeten nu waar maken wat ze de kiezers in hun campagne hebben beloofd. Als dat niet gebeurd, wordt dat in 2016 afgestraft.

Maar de komende 2 jaar worden, met de campagnes van potentiële presidentskandidaten die snel zullen starten, interessant. En de komende 2 jaar worden voor Obama zwaar. Hij zal wellicht sommige zaken per decreet besluiten, maar voor echte hervormingen heeft hij het Congres nodig en dat zal niet mee willen werken. Eigenlijk zit Obama’s presidentschap er zo goed als op.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Bezuinigingen, Democraten/Democratische partij/DNC, Huis van Afgevaardigden, Immigratie, Klimaat, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.