De druppel

Een emotionele president Obama kondigde afgelopen week plannen aan om het vuurwapengeweld in Amerika terug te dringen en schietpartijen, zoals in Newtown en San Bernardino, in de toekomst te voorkomen. Dit is een vrijwel onmogelijke opgave, maar dat maakt voor Obama niet uit. Hij vindt dat er iets moet worden gedaan aan de groeide epidemie van vuurwapengeweld, zoals de krant de The New York Times vorig jaar in zijn hoofdcommentaar schreef.

President Obama sprak eind 2015, na de schietpartij in San Bernardino, het Amerikaanse volk toe en gaf toen al aan dat er iets aan het vuurwapengeweld moet worden gedaan en riep het Congres op er werk van de maken.

Obama presenteerde plannen om te zorgen dat van de mensen die een wapen willen kopen de achtergrond wordt gecontroleerd. Mensen die een strafblad of geestelijke stoornis hebben moeten geen vuurwapen kunnen kopen. Onder Obamacare zal er ook meer geld worden vrijgemaakt om mensen die een geestelijke aandoening hebben te behandelen. Daarnaast moeten alle mensen en bedrijven die vuurwapens verkopen een vergunning hebben. Als dat niet zo is lopen ze de kans door de overheid vervolgd te worden. Doordat je een vergunning moet hebben is het lastiger om aan een wapen te komen en is er overzicht waar wapens worden gekocht en door wie. Ook voor wapenbeurzen gelden de regels.

In Amerika komen per jaar meer dan 30.000 mensen om door vuurwapengeweld. In geen ander westers land is dit getal zo hoog. Daarnaast zijn er net zo veel vuurwapens in Amerika als inwoners, namelijk 300 miljoen. Met dit in het achterhoofd wil Obama nu wat doen aan het hoge aantal slachtoffers dat jaarlijks omkomt door vuurwapengeweld. Obama probeerde in 2013 tevergeefs een plan om iets te doen aan het vuurwapengeweld door het Congres te loodsen. Obama besluit nu het Congres te omzeilen en zelf iets te doen aan het vuurwapengeweld te doen, zonder de grondwet aan te passen. De druppel om iets aan vuurwapengeweld te doen was de schietpartij in 2012 op de basisschool Sandy Hook in Newtown, Connecticut, waarbij 26 mensen omkwamen waaronder 20 jonge kinderen. De vader van één van de kinderen introduceerde president Obama afgelopen week bij de presentatie van de maatregelen,

Obama haalde in de toespraak voormalig afgevaardigde Gabrielle Giffords aan die in 2011 ternauwernood een schietpartij in Tucson, Arizona, overleefde. Obama was zeer emotioneel toen hij weer aan de dag in 2012 dacht toen de aanslag op Sandy Hook plaats vond. Obama pinkte tranen weg en al eerder werd bekend dat dit de moeilijkste en zwaarste dag in zijn presidentschap was.

Veel conservatieve commentatoren en anti-Obama en pro-gun organisaties roepen dat Obama hun wapens wil afnemen, Maar dat is onzin. Obama gaf aan dat hij het tweede amendement in grondwet respecteert en dat mensen recht hebben om een wapen aan te schaffen. Alleen wil hij niet dat vuurwapens in de handen komen van de verkeerde mensen. Het is cynisch dat elke keer als Obama over (strengere) vuurwapenwetgeving spreekt de verkoop van vuurwapens stijgt. Na Newtown en na San Bernardino steeg de verkoop van semi-automatische aanvalswapens.

De NRA, die het Congres in zijn zak heeft, zal er alles aan doen om strengere wetgeving tegen te houden, maar heeft boter op zijn hoofd. Maar liefst 92 procent van de Amerikanen is voor strengere wapenwetgeving en maar liefst 85 procent van mensen die wapens hebben en die vaak zijn aangesloten zijn bij de NRA is ook voor betere vuurwapenwetgeving.

Worden door de plannen van Obama nieuwe massa schietpartijen voorkomen? Nee, omdat er genoeg manieren zijn om de regels te omzeilen. De staat Texas besloot onlangs dat mensen nu ook in het openbaar een wapen mogen dragen. Dit is een vergaande maatregel. Dat Obama nu echt iets aan de vuurwapengeweld wil doen is moedig, maar het zal weinig verschil maken. Pas als het Congres er iets aan doet, dan kan er wellicht wezenlijks iets veranderen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Gabrielle Giffords, Nieuws/Amerika/VS, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De druppel

  1. Pingback: Vuurwapengeweld epidemie lijkt niet te stoppen | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.