Clinton en Trump op koers voor de nominatie

Hillary Clinton won de voorverkiezingen in Pennsylvania, Connecticut, Maryland en Delaware met overmacht van Bernie Sanders en deelde zo de genadeklap uit aan de senator van Vermont. Sanders won alleen Rhode Island. De overwinning in de 4 staten is Clinton zo goed als zeker van de Democratische nominatie. Sanders gaf na zijn verlies aan dat hij door gaat met zijn campagne, maar zei wel dat hij niet meer van Clinton kan winnen.

Hillary Clinton riep in haar overwinningsspeech op om zich te verenigen achter haar. “Whether you support Senator Sanders or you support me, there’s much more that unites us than divides us.”

Donald Trump won met overmacht alle staten. Maar Trump moet nog even geduld hebben voordat hij de Republikeinse nominatie binnen heeft. Cruz en Kasich konden in de 5 staten geen potten berken, maar Trump heeft nog niet de benodigde 1237 gedelegeerden, Hij zal waarschijnlijk moeten wachten tot 7 juni wanneer de laatste voorverkiezingen zijn om zeker te zijn van de nominatie. Maar dat hij nog voor de conventie de meerderheid haalt voor wel steeds groter.

Trump zei in zijn overwinningstoespraak: As far as I’m concerned, it’s over.” Trump ziet zich als de persoon die de Republikeinse nominatie zal winnen.

Het was een erg slechte dag voor Ted Cruz, de belangrijkste rivaal van Trump. Hij eindigde in alle staten, behalve Pennsylvania, achter John Kasich. Trump haalde in alle staten ruim meer dan 50 procent van de stemmen, terwijl Cruz nergens boven de 25 procent uitkwam. Cruz en Kasich gaan nu door, maar hun verbond leek al na een dag over te zijn. Cruz wil in Indiana winnen en Kasich richt zich op New Mexico en Oregon. Maar in Indiana ligt Trump in de peilingen ver voor op Cruz en Kasich.

Wat de uitslagen van de voorverkiezingen in Pennsylvania, Connecticut, Rhode Island, Maryland en Delaware laten zien is dat Hillary Clinton en Donald Trump op koers liggen voor de nominatie en dat na de laatste voorverkiezingen op 7 juni duidelijk zal zijn dat Clinton en Trump het op 8 november tegen elkaar zullen opnemen. Voor Clinton is de nominatie zeker, voor Trump ook, tenzij de Republikeinse partij hem dwarsboomt en er een open conventie van maakt.

Het aantal gedelegeerden per staat en laatste stand van de gedelegeerden voor alle kandidaten kun je hier vinden.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Connecticut, Delaware, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Maryland, Nieuws/Amerika/VS, Pennsylvania, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rhode Island, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.