Geen steun voor herverkiezing?

Het duurt nog meer dan twee jaar voordat de Amerikanen naar de stembus gaan voor de presidentsverkiezingen. Maar als er tussentijdse verkiezingen aankomen wordt er al gespeculeerd wie er in 2020 mee gaat doen aan de presidentsverkiezingen. Veel Republikeinen wordt gevraagd of ze president Trump in 2020 zullen steunen. Normaal zou elke politicus zijn president steunen, maar in het Trump tijdperk is dat niet meer zo vanzelfsprekend.

Senator van Tennessee, Bob Corker, die niet opnieuw verkiesbaar is, wilde tegenover CNN niet zeggen of hij Trump in 2020 zal steunen.

Senator van Wisconsin, Ron Johnson wilde ook niet bij CNN zeggen of hij Trump steunt in 2020.

En ook afgevaardigde van Pennsylvania, Charles Dent, die niet meer verkiesbaar is, draait om de vraag heen.

Ze zeggen zich te richten op 2018. Senator Bob Corker zegt dat het er in 2020 allemaal heel anders uit kan zien.

Het is begrijpelijk dat Republikeinse politici zich niet over dit gevoelige onderwerp uitspreken. Zij wachten de verkiezingen in november af. Als ze zich nu tegen Trump keren kan dat voor grote schade zorgen op 6 november. Ze kunnen hun zetel verliezen. Als de verkiezingen desastreus verlopen, maar sommige Republikeinse congresleden en senatoren worden herkozen zullen ze zich dan misschien wel openlijker tegen Trump uitspreken. Het is geen geheim dat steeds meer Republikeinen niet blij zijn met Trump.

Er zijn ook geruchten dat Trump zich in 2020 niet opnieuw verkiesbaar zou stellen. Dat is onwaarschijnlijk. Trump heeft al meer dan 3 miljoen dollar voor zijn herverkiezingsstrijd opgehaald en het komt zelden voor dat een president zich niet opnieuw verkiesbaar stelt. Mocht Trump voortijdig vertrekken of toch niet meedoen dan wordt er gespeculeerd over het feit dat in 2020 vice-president Pence Trump opvolgt en dat VN-ambassadeur Nikki Haley de plaats van Pence inneemt. Ook dat lijkt onwaarschijnlijk.

Trump zal niets te vrezen hebben van Pence of Haley, maar van andere Republikeinen die wellicht na de verkiezingen van 2018 hun handen van Trump af trekken. Voormalig presidentskandidaat en gouverneur van Ohio, John Kasich zou weer een poging kunnen wagen en zou een goed alternatief voor Trump zijn. Misschien doet Ted Cruz weer een poging. En misschien zijn er meer Republikeinen die genoeg van het ‘experiment’ Trump hebben. Alleen met zijn vaste kern aanhangers zal Trump de verkiezingen niet winnen.

De tussentijdse verkiezingen zijn cruciaal voor de Republikeinen. Al 43 Republikeinen, een record, hebben aangegeven dat ze niet opnieuw verkiesbaar zijn en dat zorgt er voor dat Democraten hun kansen zien groeien. De Democraten gaan met nieuwe energie en optimisme de verkiezingen in. Ze hebben 23 zetels nodig om de meerderheid te heroveren in het Huis van Afgevaardigden en ook de kans dat ze de Senaat heroveren is niet onmogelijk.

De uitkomst van de tussentijdse verkiezingen zal voor zowel de Republikeinen als de Democraten een voorbode zijn hoe de strijd om het Witte Huis in 2020 er uit zal zien.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.