Een triest slotakkoord

Georgia kleurt blauw

Vol ongeloof en verbijstering zag de wereld hoe Trump-aanhangers, opgehitst door president Donald Trump, het Capitool in Washington D.C. bestormde om te laten weten dat ze het niet met de verkiezingsuitslag eens zijn.

Het Congres kwam bij elkaar om formeel de verkiezingsuitslag en daarmee de winst van Joe Biden vast te stellen. Vicepresident Mike Pence zat de gezamenlijke vergadering van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat voor. Er waren 140 Republikeinse afgevaardigden en twaalf Republikeinse senatoren die van tevoren hadden aangekondigd dat ze de uitslag in verschillenden staten zouden aanvechten. Toen ze dat bij de eerste staat dat deden riep Donald Trump, die zijn aanhang voor het Witte Huis toesprak, om naar Capitol Hill te marcheren om sommige politici toe te juichen en andere niet. Trump zei: “We zullen nooit opgeven, we zullen nooit toegeven.” 

Maar het bleef niet bij een rustige mars naar het Capitool. De Trump-aanhangers bestormde het Capitool. Trump-supporters met MAGA-petjes en vlaggen liepen door het Congres terwijl afgevaardigden, senatoren en medewerkers werden geëvacueerd. De demonstranten sloegen ruiten in om binnen te komen, sloopte meubilair en ze werden door de beveiliging met traangas bestookt. De politie eenheid die verantwoordelijk is voor de beveiliging van Capitol Hill had de situatie volledig onderschat en verkeerd ingeschat. Ze waren niet opgewassen tegen de grote groep gewelddadige Trump-aanhangers. Er vielen uiteindelijk vier doden.

Het duurde uren voordat het Capitool door de politie werd schoongeveegd en de demonstranten waren verdreven en de afgevaardigden en senatoren hun werk konden hervatten. Want alle politici besloten niet te zwichten voor Trump of de relschoppers en gewoon de uitslag van de verkiezingen formeel vast te stellen. Verschillende politici hielden na de bestorming van het Capitool een toespraak in de Senaat. Mitt Romney, senator van Utah en een grote criticus van Trump, veroordeelde de president hard, maar ook zijn Republikeinse collega’s, die de uitslag van eerlijke verkiezingen niet wilde erkennen, kregen er hard van langs.

En waar was president Donald Trump? Die zat in het Witte Huis op televisie te kijken naar wat hij had uitgelokt. Hij liet lang niets van zich horen en zag hoe zijn aanhangers het Capitool bestormde. Uiteindelijk kwam hij na grote interne druk met een videoboodschap waar hij herhaalde dat de verkiezingen ‘gestolen’ zijn. Maar hij riep zijn supporters op om ‘in vrede’ naar huis te gaan.

Moeten we verbaasd zijn dat de gebeurtenissen plaats vonden? Trump roept al twee maanden dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen en komt met ongefundeerde beschuldigingen van fraude en verkondigt complottheorieën. Een groot deel van zijn aanhang gelooft wat hij zegt en dus riep Trump ze op om naar Washington D.C. te komen voor een rally om hun stem te laten horen. Hij zou daar de grootschalige fraude, waar geen bewijs voor is, aantonen. Hij riep zijn aanhangers niet direct op om het Capitool te bestormen en politici te bedreigen. Maar onder zijn aanhangers is de onvrede groot en veel van zijn supporters zijn boos en zijn bereid om geweld te gebruiken.

De bestorming van Capitol Hill is het slotakkoord waar vier jaar, zo zou je kunnen zeggen, naar toe is gewerkt. Eigenlijk begon het al tijdens de voorverkiezingen van 2016. Maar sinds het aantreden van Trump heeft hij mensen tegen elkaar opgezet, de media als ‘vijand van het volk’ bestempelt en de democratie ondermijnt. De grote verdeeldheid heeft er voor gezorgd dat het land in twee kampen is verdeeld, waar geen tolerantie meer is. En dat kan er voor zorgen dat er dingen gebeuren die men normaal in een bananenrepubliek ziet. Deze president heeft geen respect voor de democratie en democratische instituties. Hij zorgt er voor dat zijn aanhangers het symbool van de democratie, het Capitool, bestormen. Het belangrijkste is Donald Trump zelf. Hij geeft totaal niet om de mensen die het Capitool bestormden. Donald Trump is alleen met zichzelf bezig en hoe hij kan profiteren van alles, ten koste van anderen. Hij eist totale loyaliteit, zo niet, dan maakt hij je publiekelijk kapot. Ook de grootste hielenlikker van de afgelopen vier jaar, Mike Pence, weet dat nu ook.

Wat ondersneeuwde in al het nieuws over de gebeurtenissen in Washington D.C. is dat de Democraten de twee Senaatszetels in Georgia wonnen. Raphael Warnock, die dominee is in de kerk in Atlanta waar ook Martin Luther King preekte, versloeg de Republikeinse, weinig inspirerende en Trump-adept, Kelly Loeffler. Loeffler kreeg de zetel in 2019 toegewezen toen een senator met pensioen ging. De 33-jarige joodse documentairemaker Jon Ossoff versloeg de Republikeinse senator David Perdue. De race was spannend, maar Ossoff haalde in veel Democratische gebieden rond onder andere Atlanta en Sannavah veel stemmen.

De staat Georgia kleurt dus blauw. De overwinningen van Warnock en Ossoff zijn historisch. Warnock wordt de eerste zwarte senator van Georgia en Ossoff wordt de eerste joodse senator van The Peach State. Na dat Joe Biden voor het eerst in 28 jaar de staat verrassend won heeft de staat nu twee Democratische senatoren.

Trumps ongefundeerde beschuldigingen over verkiezingsfraude heeft de Republikeinen in Georgia niet geholpen. De grote opkomst van Democratische kiezers heeft er voor gezorgd dat Warnock en Ossoff wonnen. Kudos gaan dan ook naar Stacey Abrams, die net als in november, hard heeft gewerkt om kiezers te registreren en te mobiliseren.

Met de winst van de twee zetels hebben de Democraten nu de meerderheid in de Senaat. Voor het eerst in lange tijd hebben de Democraten het Witte Huis in handen, de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de meerderheid in de Senaat. Dat is goed nieuws voor Joe Biden die zo eenvoudiger zijn plannen kan doorvoeren. De meerderheid in de Senaat is wel flinterdun. De verhouding is nu 50-50. Maar omdat de vicepresident de voorzitter van de Senaat is kan die de doorslag geven als de stemmen staken. Vanaf 20 januari kan Kamala Harris de beslissende stem zijn.

Een deel van Amerika zal, net als Trump zelf, blijven ontkennen dat hij de verkiezingen heeft verloren. En ze zijn dus bereid om het Capitool binnen te dringen en hun eigen gekozen politici te bedreigen. De geest is uit de fles en die gaat voorlopig ook niet meer terug in de fles. De gebeurtenissen zijn de climax van een vier jarig presidentschap wat bestond uit chaos, leugens, verdachtmakingen en het zaaien van angst en haat. De bestorming van het Capitool was het trieste slotakkoord van presidentschap van Trump.

Trump is nu uitgespeeld, maar de schade aan democratie is groot. Het was een zwarte dag in de Amerikaanse geschiedenis die nog maanden, misschien wel jaren, zal nadreunen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Georgia, Huis van Afgevaardigden, Mike Pence, Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, Vicepresident Harris/Kamala Harris, Washington D.C. en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.