14de amendement veranderen?

Amerikanen zijn verdeeld over de vraag of de grondwet aangepast moet worden zo dat kinderen van immigranten automatisch Amerikaans staatsburger worden. Een peiling van CNN/Opinion Research Corporation laat zien dat 49 procent van de Amerikanen voor het veranderen van dit onderdeel, het 14de amendement waarin dit is geregeld, in de grondwet is. Eenenvijftig procent is tegen. “That’s not a recent development”, aldus directeur peilingen van CNN, Keating Holland. “A 1993 poll found the same even split on this issue.” De peiling geeft ook aan dat er duidelijk verschil is tussen de politieke partijen. Achtenvijftig procent van de Republikeinse kiezers zijn voor aanpassing van het 14de amendement en 39 procent van de Democratische kiezers zijn voor verandering. Onder onafhankelijke kiezers is dit 50-50.

Verschillende Republikeinse leiders, waar onder fractievoorzitter van de Senaat, Mitch McConnell en senator John McCain zeggen dat ze een debat over het onderwerp willen aangaan als onderdeel van het debat over immigratie, dat sinds de controversiële immigratiewet in Arizona weer hoog op de politieke agenda staat. De Reconstruction-era 14th Amendment (ingevoerd na de Amerikaanse Burgeroorlog) garandeert “equal protection of law and defines who is a U.S. citizen.” Critici van illegale immigratie beschuldigen immigranten, vooral de illegale immigranten uit Mexico en uit landen in Zuid-Amerika, ervan hun baby’s in de VS te baren en ze hopen zo dat deze kinderen Amerikaans staatsburger worden en hopen zo te zorgen dat ze ook in de VS kunnen blijven en de baby’s ook gebruik kunnen maken van de voordelen op het gebied van gezondheidszorg en individuele rechten in het welvarende Amerika.

Het amendement bestaat al sinds de Amerikaanse Burgeroorlog en is stevig verankerd in de Amerikaanse samenleving. Burgerrechten rechtszaken, zoals Brown v. Board of Education en het verbod van het homohuwelijk in Californië (dat overigens door de rechter is opgeheven) gaan over het 14de amendement. Verandering van het 14de amendement kan alleen als tweederde van het Huis en de Senaat voor stemmen en daarna moet driekwart van alle staten het aannemen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Senaat en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.