Kort Nieuws

Campagne Obama start

De campagne voor de herverkiezing van president Barack Obama in 2012 komt op gang. Obama was afgelopen bij twee bijeenkomsten om geld op te halen voor zijn campagne. Obama was in New York waar hij aanwezig was bij twee bijeenkomsten van de Democratic National Committee (DNC). Obama was samen met 50 supporters in Red Rooster Restaurant in Harlem, die allemaal 30.800 dollar hadden betaald om een vorkje te mogen meeprikken. Volgens een medewerker van de DNC, zou de avond zo’n 1,5 miljoen dollar moeten opbrengen. Marcus Samuelsson, de eigenaar van het restaurant, was de chef-kok tijdens het eerste staatsdiner van Obama in het Witte Huis in 2009. Daarna vetrok de president naar het Studio Museum, ook in Harlem, en sprak daar ongeveer 250 supporters toe. De medewerker van de DNC zei tegenover CNN dat de bijeenkomst niet bedoeld was om geld op te halen, maar meer een “thank you” bijeenkomst met supporters. Lees meer hier.

Verkiezingsgeld

De conservatieve meerderheid in het hooggerechtshof houdt zich momenteel bezig met een belangrijke zaak wat toekomstige politieke campagnes kan veranderen. Het gaat om de hervorming van het financieren van een campagne, nu een verkiezingswet in Arizona een fonds met geld voor campagnes wil creëren waar kandidaten die weinig geld hebben een beroep kunnen doen. Landelijk bestaat zo’n fonds al, al wordt er door kandidaten nooit gebruik van gemaakt, omdat men via andere manieren veel meer geld kan ophalen. De rechters zouden een recente legale trend kunnen volgen en opnieuw kunnen voorkomen dat een poging van de overheid om beperkingen in te stellen over het geld dat aan campagnes wordt uitgegeven door gaat. De wet in de staat geeft extra belasting geld aan kandidaten die minder geld hebben dan andere kandidaten die privé veel geld hebben opgehaald of bij onafhankelijke politieke organisaties. Een belangrijk punt tijden de hoorzittingen is de vraag of de wet is opgesteld “to level the playing field” door een puibliek systeem op te zetten, een wetgevende maatregel waar het gerechtshof in het verleden van heeft gezegd dat het in strijd is met de grondwet. Er wordt overigens van uit gegaan dat de budgetten voor de presidentiële campagne in 2012 alle records weer zullen breken, wat inhoudt dat er meer dan een miljard dollar aan de spotjes, bijeenkomsten, etc. zal worden uitgegeven.

Huizenplan

Het Huis van Afgevaardigden nam afgelopen week een wet aan om de Home Affordable Modification Program (HAMP) die Obama wilde tekenen tegen te houden. Obama wil de wet invoeren om dat het zorgt dat huiseigenaren hun huis houden, maar de Obama kreeg veel kritiek om dat de wet niet effectief zou zijn. Het Huis stemde met 250 stemmen voor en 170 stemmen tegen om te voorkomen dat HAMP nog meer geld krijgt. Elf Democraten stemde met de Republikeinen mee.

73 miljard

Vice-president Joe Biden maakte afgelopen week bekend dat de onderhandelaars van het Huis en de Senaat het eens zijn dat de uitgaven met 73 miljard worden verminderd in 2011 en zo een zogenoemde ‘government shutdown’ wordt voorkomen. “We’re all working off the same number now – $73 billion”, aldus Biden na een vergadering met Democratische senatoren. “Obviously, there’s a difference in the composition of that number. What’s included, what’s not included. It’s gong to be a thorough negotiation.” Biden zei dat hij had gesproken met de voorzitter van het Huis, John Boehner, en beiden waren het eens dat de onderhandelingen moeten door gaan en er overeenstemming moet worden bereikt van wat er wel in wet wordt opgenomen en wat niet. “There’s no deal until there a total deal”, aldus Biden (zie bericht Hoop). Lees meer hier.

Geen staking

De congres van de staat Ohio nam afgelopen week een controversiële wet aan die het verbiedt overheidsfunctionarissen in Ohio te staken. De wet gaat nu naar de Republikeinse gouverneur John Kasich die wet hoogstwaarschijnlijk zal tekenen. Kasich zegt dat de wet nodig is om het begrotingstekort van 8 miljard dollar te dichten en er voor zorgt dat de rechten en voordelen in de publieke sector gelijk worden aan die in de private sector.

Nek aan nek

De voormalige gouverneur Arkansas en dominee, Mike Huckabee zou nek aan nek liggen met president Obama als hij mee doet aan de presidentsverkiezingen, aldus een peiling van Faireleigh Dickinson University. Onder de geregistreerde kiezers in de VS, zegt 46 procent dat ze niet op Huckabee zouden stemmen en hetzelfde percentage (46 procent) zou opnieuw op Obama stemmen. De voormalige gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, die er ook aandenkt om opnieuw mee te doen om in het Witte Huis te komen, ligt slechts 1 procent op Obama achter. Kiezers steunen de president voor 44 procent en 43 procent steunt Romney die afgelopen week kritiek uitte op de werkloosheid en het creëren van banen in een artikel in de krant USA Today. Hoewel de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, duidelijk heeft aangegeven niet mee te doen voor de GOP nominatie, doet hij het goed tegenover Obama. De president ligt maar 6 procent voor (46 procent tegen 40 procent).

Nieuwe banen

De werkloosheid bereikte in de maand maart het laagste niveau sinds 2 jaar en ook het aantal banen nam toe. Er kwamen in maart 216.000 banen bij en dat is beter dat de 180.000 die werd voorspeld door economen. Het is ook duidelijk beter dan de 194.000 banen die er in februari bij kwamen.

Rampenfilm

Meghan McCain, de dochter van senator John McCain, is de volgende persoon die heeft aangegeven dat ze niet uitkijkt naar de film die HBO gaat uitzenden. De film “Game Change”, gebaseerd op het boek van de journalisten John Heilemann en Mark Halperin uit 2009 dat een kijkje geeft in de race om het Witte Huis in 2008. Actrice Julianne Moore speelt onder andere de rol van Palin en John McCain heeft ook al gezegd dat hij de film niet zal kijken. In haar column voor de website van de The Daily Beast, schrijft McCain dat ze het boek schokkend vond en ze denkt dat de film wil “crucify her family” en Sarah Palin. “I expect my family and Sarah Palin to be nothing short of crucified”, aldus Meghan McCain. “Another election is nearing and President Obama has publicly fallen from his stature as an infallible saint. It is in everyone’s best interest to exaggerate and manifest things that didn’t happen”, aldus McCain (zie ook Palin film). Lees meer hier en hier.

Banen goed voor Obama

De toename van 216.000 banen in de maand maart is goed nieuws voor president Obama gezien zijn herverkiezing. De werkloosheid bereikte het laagste niveau sinds maart 2009 en president Obama zal enkele credits krijgen voor de groei van het aantal banen, aldus politieke analisten. Het werkloosheidspercentage zakte tot 8,8%, een procent lager dan dat het was vier manden geleden (zie bericht Nieuwe banen).

Meer geld

De afgevaardigde van Minnesota en potentiële GOP presidentskandidaat, Michele Bachmann, is een van de meest agressieve congresleden als het aan komt op het ophalen van geld. Bachmann haalde 1,7 miljoen dollar op voor haar herverkiezingscampagne in 2011, aldus een adviseur van Bachmann tegenover CNN. En omdat dat dit geld op dit moment op een landelijke bankrekening staat kan het worden overmaakt na een presidentiële campagne rekening, als de Tea Party lieveling besluit mee te doen voor de Republikeinse nominatie in 2012. Bachmann is van plan de komende maanden een zogenoemd exploratory committee samen te stellen en richt campagneteams op in de eerste voorverkiezingstaten Iowa, New Hampshire en South Carolina. Bachmann haalde ook nog eens 500.000 dollar op voor haar politieke actie comité: MichelePAC. Bachmann heeft nu meer geld opgehaald dan een potentiële rivaal, Mitt Romney. Lees meer hier.

Hoop

Met de deadline eind volgende week (8 april) lieten leiders van beide partijen weten dat ze hoopvol zijn dat ze een begroting kunnen doorvoeren zodat een sluiting van de federale overheid wordt voorkomen. “We know that both sides are close. We know that a compromise is within reach”, aldus president Obama. “We are on the doorstep of a deal”, aldus de Democratische senator Chuck Schumer. En de voorzitter van het Huis, John Boehner, zei tegen journalisten: “I am not preparing for a government shutdown” (zie bericht 73 miljoen).

Grote veranderingen

De voorzitter van de commissie Financiën in het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, zal komende week de Republikeinse begroting voor 2012 bekend maken en men gaat er vanuit dat er grote veranderingen in staan. Nu is al bekend dat er een controversiële hervorming van de Medicare (het ziektekosten programma voor ouderen) en grote bezuinigen op Medicaid (het ziektekosten programma voor mensen met een laag inkomen) in staan, aldus de Republikeinen in het Huis.

Herverkiezing

President Barack Obama zal binnenkort zijn supporters een email met een video sturen waarin hij bekend maakt dat hij op gaat voor zijn herverkiezing, aldus verschillende Democratische bronnen tegenover CNN. De bronnen bevestigen dat Obama’s campagneteam de benodigde papieren zal sturen naar de Federal Election Commission, de kiescommissie, zodat Obama aan de herverkiezingscampagne voor 2012 kan beginnen (zie bericht Campagne Obama start). Lees meer hier.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Democraten/Democratische partij/DNC, Huis van Afgevaardigden, John Boehner, John McCain, Medicare, Michele Bachmann, Mike Huckabee, Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, Paul Ryan, Peilingen, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Sarah Palin, Senaat en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.