Super Tuesday geeft niet de doorslag

Er is deze campagne al door veel analisten en commentatoren voorspelt dat Super Tuesday wel eens de doorslag zou kunnen geven in de race om de Republikeinse nominatie. Na South Carolina zou de Republikeinse presidentskandidaat bekend zijn, maar dit bleek niet het geval. Vervolgens zouden Florida, Nevada, Arizona of Michigan de doorslag geven. Deze staten zouden cruciaal zijn. Maar niets was minder waar. Op 6 maart, Super Tuesday, wordt er in 10 staten gestemd. Super Tuesday is meestal een game changer. Maar het is zeer de vraag of dit jaar deze dag de doorslag zal geven.

Op Super Tuesday zijn er 437 gedelegeerden te winnen en de meeste van deze gedelegeerden worden proportioneel verdeeld aan de hand van het percentage van het aantal stemmen dat wordt uitgebracht op een kandidaat. Al de vier kandidaten zullen er meer gedelegeerden bij krijgen, zodat ze er zichtbaar op vooruit gaan en ze zullen niet uit de race stappen.

Ohio het belangrijkst

De kaart van Super Tuesday ziet er gevarieerd uit met grote kansen, maar ook gevaar voor de kandidaten. Men verwacht dat Mitt Romney eenvoudig de staten Massachusetts en Virginia zal winnen, maar het lastig krijgt in staten als Ohio en Tennessee. En dat zorgt er voor dat als de rook is opgetrokken er geen duidelijke winnaar is.

De belangrijkste staat is Ohio. Hoewel de staat 10 gedelegeerden minder heeft dan Georgia, heeft Ohio een grote symbolische waarde bij de verkiezingen op 6 november. Het is een zogenoemde swing state en het is nog nooit voorgekomen dat een presidentskandidaat het Witte Huis won zonder Ohio te winnen. De staat zal de kandidaten testen of ze kiezers van allerlei pluimage aan zich kunnen binden. Er zijn conservatieve mensen op het platteland en in kleine dorpen, maar ook de witte middenklasse en rijke gematigde kiezers in de voorsteden van Cincinnati en Cleveland.

Een peiling uitgevoerd door de Universiteit van Cincinnati laat zien dat 37 procent van de kiezers in Ohio Rick Santorum steunt en 26 procent steunt Romney. Newt Gingrich wordt door 16 procent van de Republikeinse kiezers in de staat gesteund. Ron Paul wordt door 11 procent van de Republikeinen gesteund. Paul is de enige kandidaat die nog geen staat heeft gewonnen, maar heeft een goede kans in North Dakota en Alaska, waar de opkomst vaak laag is.

Kansen Gingrich en Romney

Super Tuesday is misschien wel het belangrijkst voor Newt Gingrich. Gingrich heeft al zijn kaarten op 6 maart gezet na zijn verlies in Florida. Gingrich zei dat een overwinning in Georgia, zijn thuisstaat, cruciaal is voor de toekomst van zijn campagne en zijn rol in de race om de nominatie. Samen met Georgia, hoopt het campagneteam van Gingrich ook gedelegeerden in Ohio (66), Tennessee (58), Oklahoma (43) en in delen van Idaho (32) te winnen. In deze staten worden de gedelegeerden proportioneel verdeeld.

Hoewel de campagne van Mitt Romney er veel beter voor staat dan die van Gingrich zal ook hij op Super Tuesday als kandidaat getest worden. Het is vrijwel zeker dat hij Massachusetts (41), waar hij gouverneur was, en Virginia (49) wint. In Virginia staan alleen hij en Ron Paul op het stembiljet. Zij hadden genoeg handtekeningen verzameld om mee te mogen doen. Men verwacht ook dat Romney het goed in Idaho zal doen, vanwege het grote aantal Mormoonse kiezers. Maar de voorverkiezingen in Oklahoma, Tennessee en Georgia zijn niet in het voordeel van Romney. In deze staten is weer zichtbaar hoeveel moeite hij heeft om de conservatieve keizers aan zich te binden.

Geen beslissing

Sinds 1988, toen Michael Dukakis zijn voornaamste Democratische rivalen versloeg tijdens Super Tuesday, heeft deze dag altijd een belangrijke rol gespeeld in de uiteindelijke winnaar van de nominatie, zowel bij de Republikeinen als bij de Democraten. Maar dit jaar begint de Republikeinse race steeds meer te lijken op de Democratische race voor de nominatie in 2008, toen Hillary Clinton en Barack Obama staat voor staat vochten voor de gedelegeerden en het tot juni duurde voor dat de winnaar bekend was.

De Republikeinen zijn het over eens dat na Super Tuesday de Republikeinse presidentskandidaat niet bekend is en dat zal er voor zorgen dat de strijd nog harder wordt. Als Gingrich niet weet te scoren in het zuiden en Romney zorgt niet dat hij het momentum krijgt, dan kan Santorum tegenover het Republikeinse electoraat zeggen dat hij de enige laatste conservatieve kandidaat is die mee doet. Santorum heeft al eerder gezegd dat het een ‘tweepersonen’ race is tussen hem en Romney.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Idaho, Massachusetts, Mitt Romney, Newt Gingrich, Nieuws/Amerika/VS, Ohio, Peilingen, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Santorum, Ron Paul, Super Tuesday, Tennessee en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.