Negen cruciale staten

Sinds de crisis op de huizenmarkt heeft de staat Nevada het hoogste percentage mensen dat gedwongen hun huis moet verlaten omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen en het heeft tevens het hoogste percentage werkloosheid in Amerika.

De staat Iowa daarentegen is een ander verhaal. De staat is voor een deel gespaard gebleven. De huizenprijzen zijn relatief stabiel gebleven en het heeft de vijfde laagste werkloosheid van alle staten.

Ohio heeft meer dan gemiddeld geleden onder de economische crisis. Er zijn veel banen verloren gegaan, maar het heeft nu wel een lager werkloosheidpercentage dan het landelijk gemiddelde.

Nevada, Iowa en Ohio behoren met nog een handvol andere staten tot de zogenoemde swing states of battleground states, de staten waar uiteindelijk beslist wordt wie de presidentsverkiezingen wint. De staten bevinden zich wel in verschillende stadia van langzaam economisch herstel. Daarom volstaat een verhaal voor één staat niet voor andere swing states.

Met nog iets meer dan zes maanden tot aan de verkiezingsdag laat een analyse van de electorale kaart door The New York Times zien dat de uitkomst van de verkiezingen afhangt hoe president Obama en Mitt Romney zich presenteren en hoe goed ze de kiezers in die swing states aan zich kunnen binden.

Naast Nevada, Iowa en Ohio zijn er nog zes swing states: Colordao, Florida, New Hampshire, Pennsylvania, Virginia en Wisconsin. Alle negen staten stemden in 2008 op Obama, maar de Republikeinen winnen in deze staten terrein.

Nu, in vergelijking met 2008, zijn veel van deze staten, als gevolg van de crisis, getransformeerd, zowel economisch als politiek. De staten zijn zelfs minder voorspelbaar bij verkiezingen dan in het verleden. De verschillende omstandigheden waarin de staten zich bevinden laat de uitdagingen zien die zowel de campagne van Obama als Romney heeft en de argumenten die ze opstellen die niet alleen in die staten werken, maar ook in staten als Californië en Texas kiezers weten te trekken.

De negen staten, bieden beide partijen redenen voor hoop en zorg. Het is dan ook geen toeval dat president Obama Ohio en Virginia koos om daar zijn herverkiezingscampagne te beginnen. Lees meer hier.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Colorado, Florida, Iowa, Mitt Romney, Nevada, New Hampshire, Nieuws/Amerika/VS, Ohio, Pennsylvania, Virginia, Wisconsin en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.