Obama herkozen als president

Het zal je niet ontgaan zijn. Barack Obama is op 6 november herkozen als president van de Verenigde Staten en versloeg zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney.

In een race die voorafgaand aan de eerste uitslagen werd bestempeld als “too close to call” won Obama toch alle swing states. Daarnaast won hij ook de staat New Mexico. De winst in die staat kwam waarschijnlijk door de grote groep Latino’s die in New Mexico woont. Obama won verder Massachusetts, de thuisstaat van Mitt Romney, Michigan, de geboortestaat van Romney en Wisconsin, de thuisstaat van Paul Ryan. De drie staten stemmen vrijwel altijd Democratisch, maar het was toch een moraal verlies voor de campagne van Romney. Romney won wel twee staten die in 2008 naar Obama gingen. Romney wist Indiana en North Carolina te winnen, maar dat was niet genoeg.

Tijdens de verkiezingsnacht was het spannend in de swing states Virginia, Ohio en Florida. Maar toen Fox News Ohio aan Obama gaf was het beslist. President Obama krijgt nog eens vier jaar in het Witte Huis. Achteraf gezien was de race niet echt spannend. Maar de verschillende peilingen gaven een nek-aan-nek race aan. De verschillende peilingbureaus zaten er niet naast, maar uiteindelijk trok Obama aan het langste eind.

Obama won 332 kiesmannen. Obama won ook Florida. Mitt Romney kwam niet verder dan 206 kiesmannen. Daarnaast won Obama ook de popular vote. Obama won met 50 procent tegenover 48 procent de popular vote van Romney.

Het is interessant om te kijken hoe de demografie onder kiezers was. Vijfenvijftig procent van de vrouwen stemde op president Obama en 43 procent op Mitt Romney. Onder de mannen was het net andersom. Tweeënvijftig procent stemde op de voormalige gouverneur van Massachusetts en 45 procent stemde op Obama. Van de blanke kiezers stemde 58 procent op Romney en 40 procent op Obama. Onder de zwarte keizers en Spaanstalige (= Latino’s, Hispanics) kiezers was Obama favoriet. Maar liefst 93 procent van de zwarte kiezers stemde op Obama en 6 procent op Romney. Van de Spaanstalige kiezers stemde 69 procent op Obama en 29 op Romney.

Eigenlijk is er met de verkiezingen niet iets fundamenteel veranderd. Obama is herkozen, de Republikeinen houden de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Democraten houden de meerderheid in de Senaat. Je zou dus kun zeggen dat alles bij het oude blijft. Dat lijkt misschien zo, maar dat is niet helemaal waar.

De tweede termijn van Obama zal verschillen van zijn eerste termijn en de vraag of de Republikeinen nu wel, in tegenstelling tot Obama’s eerste termijn, willen samen werken met Obama is niet zeker. De polarisatie in Washington is met de herverkiezing niet weg. De kans bestaat zelfs dat die erger wordt.

De herverkiezing is historisch. Hoewel de verkiezingscampagne veelal negatief was sloeg Obama in zijn overwinningsspeech een positieve toon aan en gaf aan dat het beste nog moet komen. Obama wil samen werken met het Congres en aangezien de verhoudingen niet zijn gewijzigd kan hij niet anders. Maar de magie die er vier jaar geleden was is er nu niet. Amerika heeft gezien dat Obama een pragmaticus is en een ambitieuze politicus die nu weet hoe het politieke spel in Washington werkt. Romney was niet een hele sterke kandidaat en dat in combinatie met cruciale beslissingen en zijn blunders gaven de Amerikanen toch de voorkeur aan Obama.

Obama en Amerika staan voor grote uitdagingen. Obama is ambitieus en de komende vier jaar moeten uitwijzen of de beloften die Obama in zijn toespraak aangaf waar gemaakt kunnen worden. In zijn eerste termijn kwam hij niet alle beloften na. Ook Amerika weet nu dat Obama niet de Messias is, maar geeft hem toch een tweede kans.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Huis van Afgevaardigden, Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, Senaat en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.