Vijf potentiële kandidaten
Met nog meer dan 2,5 jaar te gaan tot het begin van de eerste caucus en voorverkiezingen is er nog geen duidelijke favoriet in de race om de Republikeinse presidentiële nominatie. Dat is althans de uitkomst van een peiling van Quinnipiac University. De peiling geeft ook aan dat de meeste Republikeinse kiezers liever een presidentskandidaat hebben die ervaring heeft als gouverneur dan als senator. Volgens de peiling zou 19 procent van de Republikeinen en kiezers die Republikeins stemmen als de voorverkiezingen nu werden gehouden stemmen op de senator van Florida, Marco Rubio. Zeventien procent zou stemmen op afgevaardigde Paul Ryan, die vorig jaar vice-presidentskandidaat was. Senator van Kentucky, Rand Paul, zou 15 procent van de stemmen krijgen, gouverneur van Chris Christie krijgt 14 procent en 10 procent van de kiezers zou stemmen op de voormalige gouverneur van Florida, Jeb Bush. Lees meer hier.
Connecticut voert strengere wapenwetgeving in
De senaat van de staat Connecticut stemde, met 26 stemmen voor en 10 stemmen tegen, voor strengere wetgeving rondom vuurwapens. Lees meer hier.
Obama levert salaris in
President Obama zal 5 procent van zijn salaris inleveren en terug geven aan de federale overheid, als een gebaar aan de ambtenaren die als gevolg van de sequester verplicht met verlof zijn, aldus perswoordvoerder Jay Carney. Obama heeft een jaarsalaris van 400.000 dollar en dat kan niet veranderen. Hij zal vanaf april elke maand een cheque schrijven dat naar het ministerie van Financiën gaat. Omdat de sequester in maart inging, zal hij ook met terugwerkende kracht over de maand maart geld overmaken. “The President has decided that to share in the sacrifice being made by public servants across the federal government that are affected by the sequester, he will contribute a portion of his salary back to the Treasury”, aldus Carney in een verklaring. “He instructed his staff he wanted to do this when the sequester took effect.” In navolging van de president heeft de minister van Defensie, Chuck Hagel, besloten ook een deel van zijn salaris in te leveren. En ook John Kerry, de minister van Buitenlandse Zaken, levert salaris in. Kerry doneert een deel van zijn salaris aan een goed doel. Lees meer hier.
Nieuw boek Clinton
Hillary Clinton komt begin 2014 met een nieuw boek. Clinton, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, heeft een contract getekend met uitgeverij Simon & Schuster om een boek te schrijven “sharing key decisions and experiences as secretary of state”, aldus de uitgeverij. Lees meer hier.
Maryland neemt wapenwetgeving aan
In navolging van Connecticut is de staat Maryland van plan één van de strengste wapenwetgeving aan te nemen nadat de senaat een wet aannam waarin staat dat er een verbod komt op aanvalswapens en een limiet aan het aantal patronen in een magazijn. De wet gaat nu naar de Democratische gouverneur, Martin O’Malley, die de wet waarschijnlijk zal tekenen. “With today’s vote, Maryland has chosen to enact a comprehensive, common sense approach to prevent gun violence & make our communities safer”, aldus O’Malley na de stemming. Lees meer hier.
Veranderingen in begroting Obama
In de begroting die president Obama binnenkort zal presenteren staan grote veranderingen met betrekking tot Social Security, de sociale zekerheid, Medicare, de ziektekostenverzekering voor ouderen en een aantal belastingverhogingen. De veranderingen zijn nodig om tot een akkoord te komen met de Republikeinen om iets te doen aan de staatsschuld. Obama heeft in een december een voorstel aan John Boehner, de voorzitter van het Huis, gedaan. In dat voorstel staat dat er in 10 jaar tijd 400 miljard wordt bezuinigd op Medicare. Lees meer hier.
Werkloosheid daalt licht
De werkloosheid daalde in de maand maart licht. Er kwamen maar 88.000 banen bij, het laagste aantal sinds juni 2012. Het werkloosheidspercentage daalde tot 7,6 procent, aldus het ministerie van Werkgelegenheid, maar dat is geen goed nieuws, omdat 500.000 mensen hun baan verloren. Lees meer hier.
Perry denkt na over 2016
De gouverneur van Texas, Rick Perry, denkt er serieus over om mee te doen aan de presidentsverkiezingen van 2016, aldus Perry tegenover CNN. Perry deed in 2012 ook een poging om de presidentiële nominatie te winnen. “Our legislature will be leaving in approximately 55 days”, aldus Perry en voegde daar aan toe dat “at that particular point in time, I’ll sit down with friends and family and make a decision about 2016.” Lees meer hier.