Nachtmerrie

Schandalen kunnen grote gevolgen hebben

Enkele weken geleden verscheen op dit weblog een artikel over het verlanglijstje van president Obama voor zijn tweede termijn. Daar stond onder andere in dat na de aanslagen tijdens de marathon in Boston het debat over immigratie een totaal andere wending kreeg. Obama’s wensen en de ambitieuze plannen die hij wil uitvoeren kwamen in een ander daglicht te staan.

Daarnaast werd het Witte Huis in ernstige verlegenheid gebracht toen bleek dat medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een commissie van het Congres beweerde dat het ministerie niet genoeg had gedaan om het Amerikaanse consulaat in Benghazi in Libië, te beschermen en na de aanslag informatie achterhield. Voor de Republikeinen was dit een reden op de aanval op Hillary Clinton, die ten tijde van de aanslag de minister van Buitenlandse Zaken was, te openen om haar alvast, mocht zij mee doen aan de presidentsverkiezingen in 2016, te beschadigen. De regering Obama, die met de kwestie Benghazi in zijn maag zit, bracht afgelopen week honderden emails naar buiten waardoor er nog meer vragen zijn. President Obama noemde de kwestie Benghazi een “side show” en gaf aan dat er een politie spelletjes worden gespeeld. De Republikeinen hebben, zo lijkt het, zich in de kwestie Benghazi vastgebeten.

Alsof dit nog niet genoeg was kwam afgelopen week naar buiten dat de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS), in 2012 extra onderzoek heeft gedaan naar verschillende conservatieve (politieke) groeperingen die een verzoek hadden ingediend om een fiscale status te krijgen om zo vrijgesteld te worden van belastingmaatregelen. Wat nu bleek is dat de belastingdienst eigenlijk onrechtmatig onderzoek heeft gedaan en vooral naar conservatieve groepen. De IRS heeft specifiek voor die groepen gekozen en dat kan natuurlijk niet. Het schandaal, dat steeds grotere vormen begint aan te nemen is koren op de molen van de Tea Party beweging. De Tea Party was één van de groeperingen die aan een extra onderzoek werd onderworpen door de IRS. De Tea Party ziet in het schandaal de bevestiging dat een grote overheid een bedreiging is en de federale overheid te veel macht heeft. President Obama noemde de praktijken van enkele medewerkers van de IRS “outrageous.” Het Congres heeft inmiddels aangekondigd een hoorzitting te houden over de kwestie.

Als gevolg van het schandaal traden het hoofd en andere medewerker van de IRS af. Een medewerker die vermoedelijk een rol heeft gespeeld in het schandaal was ook verantwoordelijk voor onderdelen van Obamacare. En het Huis van Afgevaardigden stemde afgelopen week voor de zoveelste keer tegen de invoering van Obamacare. Dat Obamacare door gaat staat al lang vast, maar dat het in verband wordt gebracht met een schandaal is op zachtst gezegd ongelukkig. Obama sprak met de minister van Financiën, Jack Lew, om alle feiten boven water te krijgen en de mensen die de regels hebben overtreden worden volgens Obama “accountable” gehouden.

De politieke kwestie rondom de aanslag in Benghazi en het schandaal rondom de IRS zorgde er voor dat president Obama waarschijnlijk de afgelopen week met hoofdpijn naar bed ging. Maar het lijkt er op dat zijn presidentschap langzaam verandert in een nachtmerrie. Want alsof Benghazi en de belastingdienst niet voor genoeg onrust en imagoschade zorgen kwam ook naar buiten dat het ministerie van Justitie journalisten van de Associated Press (AP) heeft afgeluisterd, omdat men vermoedde dat er gevoelige informatie was gelekt die de nationale veiligheid in gevaar kon brengen. President Obama gaf aan dat hij niets wist van het onderzoek van het ministerie van Justitie naar de AP.

Het Witte Huis doet op dit moment aan damage control. Men doet er alles aan om de schade zo beperkt mogelijk te houden. De vraag is wat voor invloed de schandalen hebben op president Obama? Obama kan niet meer herkozen worden, maar deze kwesties zullen hem lang blijven achtervolgen en de kans is groot dat ze zijn tweede termijn zullen overschaduwen. De Republikeinen zullen er voortdurend op blijven hameren dat de schandalen laten zien dat de overheid te veel macht heeft en dat de landelijke overheid het niet zo nauw neemt met de regels rondom het afluisteren van mensen. De kans is overigens aanwezig dat als de Republikeinen te lang doorgaan om politiek voordeel uit de schandalen te halen en dan kan het de Republikeinen ook schaden.

De schade voor Obama kan wel eens erg groot zijn. In 2014 zijn er tussentijdse verkiezingen voor het Congres. De Democraten willen de meerderheid in de Senaat houden en de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heroveren op de Republikeinen. Door de schandalen wordt er men niet bepaald populair op en het kan zijn dat kiezers door, aangezien ze de president niet kunnen ontslaan, hun ongenoegen laten blijken tijdens de tussentijdse verkiezingen. Als daardoor de Democraten geen meerderheid in het Congres hebben zullen door de polarisatie en het wantrouwen de laatste twee jaar van Obama’s presidentschap wel eens kunnen uitdraaien op een grote teleurstelling.

De schandalen die nu aan het licht zijn gekomen zullen waarschijnlijk als een schaduw over het presidentschap van Obama blijven hangen. De transparantie waar het Witte Huis vaak over spreekt en Obama’s moeilijke relatie met de pers hebben door de schandalen geleid tot nog meer wantrouwen. En het imago van Obama heeft een flinke een deuk opgelopen. Veel Amerikanen hebben van nature een groot wantrouwen tegen de landelijke overheid en de IRS is de personificatie van die overheid. Dit schandaal helpt dus niet om vertrouwen in de overheid te hebben. Het is dan ook koren op de molen van conservatieve anti-big government bewegingen.

Hoe de komende hoorzittingen over de werkwijze bij de IRS en het afluisteren van journalisten die werkzaam zijn voor de AP gaan verlopen is moeilijk te voorspellen. Wat wel duidelijk is dat de Republikeinen in het Congres alles zullen proberen om Obama’s presidentschap en zijn gezag te ondermijnen. Als de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar rampzalig verlopen is de nachtmerrie van het Witte Huis compleet en draait Obama’s tweede termijn hoogstwaarschijnlijk uit op een mislukking.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Libië, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Tea Party en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nachtmerrie

  1. Sian Baker zegt:

    I have to wonder where the PR people are in these issues. Their choice of words and phrases have been especially unimpressive ‘side show’ for example. Clinton’s rant as well about the deaths in Benghazi was just awful I wanted to gag her and stop her from saying anything else. The IRS and the AP issues are not going to help him either. I thought a lot of people would turn against him but apparently the opinion polls still have him at the same % as before the scandals came to light. It does make me wonder what will happen during the rest of his presidency. I have not really been too enamoured with him from the start though: I tend to go with the person who outlines the better ideas and policies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.