Politieke brug

Sluiting van brug brengt Christie in problemen

De Republikeinse gouverneur van New Jersey, Chris Christie, ligt onder vuur. Afgelopen week kwam naar buiten dat medewerkers van Chris Christie vorig jaar opzettelijk rijbanen op de George Washington brug, een brug die zorgt voor de verbinding tussen de stad New York en Fort Lee, New Jersey, heeft laten sluiten. De rijbanen, die in opdracht van medewerkers van de gouverneur werden gesloten, waren een maatregel om dat de Democratische burgemeester van Fort Lee weigerde de herverkiezing van Christie te steunen. Dus als ‘vergelding’ gingen enkele rijbanen dicht wat zorgde voor een verkeerschaos en lange files.

Christie gaf steeds aan dat hij van niets wist en verzekerde dat zijn staf niets met de sluiting van de brug te maken had en dat het geen politieke ‘vergelding’ was om dat de burgemeester van Fort Lee hem niet steunde.

Maar afgelopen week kwamen er documenten en emails boven water waarin staat dat medewerkers van Christie zich wende tot een vriend van de gouverneur die werkt voor de Port Authority, een organisatie die verantwoordelijk is voor het goed verlopen van verkeersstromen, waarin een medewerker de instructie gaf: “Time for some traffic problems in Fort Lee.” Het is inmiddels een schandaal dat volop in de media is.

Nadat er steeds meer details over het schandaal naar boven kwamen besloot Christie een persconferentie te houden. Hij bood zijn verontschuldigingen aan en zei dat hij de medewerker die de opdracht had gegeven om de rijbanen op de George Washington brug te sluiten inmiddels heeft ontslagen.

Aan het eind van het artikel staan de hoogtepunten van de persconferentie van Christie, die maar liefst 2 uur duurde en een ware uitputtingsslag, voor zowel Christie als de aanwezige journalisten, was.

Het kan niet dat medewerkers van een gouverneur hun macht gebruiken om een belangrijke verkeersader te sluiten, omdat een burgemeester de herverkiezing van de gouverneur niet steunt. Verschillende politici vinden dat dit nu tot op de bodem moet worden uitgezocht en dat er een extern onderzoek moet komen. Een Democratische parlementariër die het onderzoek leidt naar het schandaal denkt dat de wet is overtreden. “I do think laws have been broken”, aldus John Wisniewski. “Public resources – the bridge, police officers – all were used for a political purpose, for some type of retribution, and that violates the law.” Met het ontslag van de medewerker en de persconferentie waarin Christie toegaf dat dit fout was doet Christie zoveel mogelijk aan damage control.

Maar waarom is er zo veel ophef over ‘Bridgegate’, zoals het schandaal nu heet? Het gaat om Chris Christie. Christie wordt gezien als één van de favoriete Republikeinse kandidaten voor de presidentsverkiezingen in 2016 en er wordt druk gespeculeerd of dit schandaal zijn eventuele ambities voor het Witte Huis om zeep helpt.

Of dit schandaal er voor zorgt dat zijn politieke carrière en eventuele deelname aan de presidentsverkiezingen op losse schroeven zet is de vraag. Dat is afwachten. De Democratische partij wacht overigens niet af en stuurde een email naar alle aanhangers waarin het schandaal uit doeken werd gedaan en werd opgeroepen geld te doneren om zo te zorgen dat er Democraten worden gekozen tijdens verkiezingen en dat Christie niet in het Witte Huis komt. De Democratische partij maakte ook een spotje waar Christie wordt afgeschilderd als een slechte politicus en waar zijn soms harde confrontaties met de media worden getoond.

Opmerking: Dit spotje is afkomstig van de Democratische partij (DNC)

Het is dus afwachten of het schandaal grote politieke gevolgen heeft voor Christie. De Democraten zullen, als Christie in 2016 aan de presidentsverkiezingen mee doet, dit schandaal maximaal uitbuiten. Het spotje bewijst dat ze al heel wat materiaal hebben verzameld.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Chris Christie, Democraten/Democratische partij/DNC, New Jersey, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.