Contrast

De Republikeinen en de Democraten hadden onlangs allebei een debat. CNN organiseerde het vijfde debat in Las Vegas, Nevada en ABC News organiseerde het Democratische debat in Manchester, New Hampshire. Wat van te voren al duidelijk was is dat er grote verschillen zouden zijn. Bij de Republikeinen ging het debat voor het grootste deel over de buitenlandse politiek en dan vooral over de oorlog in Syrië, de strijd tegen ISIS en het toelaten van Syrische vluchtelingen. Bij Democraten ging het daar ook over, maar kwamen de economie, onderwijs, belastingen en Wall Street aan bod. Maar er waren grote verschillen hoe de kandidaten tegen de onderwerpen aan kijken.

De Republikeinse kandidaten lieten in hun debat merken dat ze hard willen op treden donald_trumptegen ISIS. Volgens hun is ISIS de schuld van Hillary Clinton en president Obama. Maar er werd vooral op de emotie gespeeld. Volgens Ted Cruz en andere kandidaten is Amerika in oorlog met de radicale islam. Wat opviel is dat er weer op de angst werd in gespeeld, die er onder veel Amerikanen heerst na de schietpartij in San Bernardino. Ondanks dat men bezorgt is, is de meerderheid van de Amerikanen het niet met Donald Trump eens om alle moslims uit Amerika te weren.

Trump was deze keer minder prominent aanwezig en gaf weer aan hoe aardig mensen hem vinden en hoe aardig hij de mensen vindt. En hij herhaalde zijn belofte om de Republikeinse partij niet te verlaten, omdat hij ervan uit gaat dat hij gaat winnen. Uit een peiling blijkt echter dat hij als hij de nominatie wint, hij van Clinton zou verliezen.

De kandidaten deden er alles aan om zo stoer mogelijk over te komen en te beloven logo RNCterrorisme, ISIS en de Syrische president Assad hard aan te pakken. Ook moet volgens de Republikeinen de screening beter en moet de bevoegdheid om mensen te monitoren worden uitgebreid. Marco Rubio en Ted Cruz beschuldigde elkaar ervan hier eerst voor te zijn en nu tegen te zijn. Ook over immigratie en een path to citizenship, waren Rubio en Cruz het oneens en leidde dit tot een felle discussie. Maar vooral ging het erom wie het hardst kon schreeuwen en wie het meeste radicale retoriek kon produceren. Zo beschuldigde Jeb Bush Donald Trump ervan een “chaos candidate” te zijn een aantal dagen later noemde Bush tijdens een campagnebijeenkomst Trump een “jerk.” Hieruit blijkt dat de Republikeinse presidentiële kandidaten alles doen om de kiezers voor zich te winnen.

Hoe anders is dat bij de Democraten. Het contrast is groot. Bij het derde Democratische logo DNCdebat ging het ook over ISIS, de oorlog in Syrië en wat er met president Assad moet gebeuren. Maar hier was de toon heel anders. De verschillen tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders waren goed duidelijk. Zowel volgens Clinton als Sanders is Amerika “not at war with radical islam” en is de oproep van Trump absurd, maar is het wel een probleem. Hoewel Sanders niet zo fan is van ‘regime change’, is Clinton van de meer completere aanpak. Clinton en Sanders zijn het eens dat ISIS moet worden verslagen en leidt dit in tegenstelling tot bij de Republikeinse kandidaten, niet tot geschreeuw en holle retoriek. Dat heeft wellicht ook te maken dat er maar eigenlijk twee kandidaten strijden om de Democratische nominatie. De buitenlandse politiek is niet het sterkste punt van Sanders, Clinton is daar beter in, dat was wel te merken. Martin O’Malley, de gouverneur van Maryland, deed wel mee, maar was eerder een stoorzender in het debat tussen Clinton en Sanders.

In het Democratische debat ging het ook over de economie, onderwijs, belastingen en sandersclintonomalleyvooral Sanders viel Clinton aan op haar banden met Wall Street, waar Sanders niets van moet weten. Opmerkelijk was dat Clinton, Sanders en O’Malley aardig en beleefd naar elkaar bleven. Clinton gebruikte het debat om Donald Trump aan te vallen. Ze gaf aan dat Donald Trump “is becoming ISIS’ best recruiter”, vanwege de oproep van Trump om alle moslims uit Amerika te weren. “I worry greatly that the rhetoric coming from the Republicans, particularly Donald Trump, is sending a message to Muslims…that there is a clash of civilizations…which fans the flames of radicalization”, aldus Clinton. Er is geen bewijs dat dit zo is, maar geeft wel aan dat de Democratische kandidaten Trump als een gevaar zien.

Het respect wederzijds begon al bij het begin van het debat. Het was spannend of Hillary Clinton Bernie Sanders zou aanvallen over het database lek bij de Democratische partij waardoor een campagnemedewerker van Sanders de toegang had tot gegevens over kiezers en de campagne van Clinton. De eerste vraag van de debatleiders ging daarover. Bernie Sanders betreurde het incident en bood zijn excuses aan. Er komt een onafhankelijk onderzoek en daarmee was de kous af. Bij de Republikeinen was dit waarschijnlijk anders gegaan. “This is not the type of campaign that we run, and if I find anybody else involved in this, they will also be fired”, aldus Sanders in antwoord op de vraag van de debatleiders van ABC.

Ook uit dit voorbeeld blijkt het contrast tussen de twee debatten. Voor het volgend Democratische debat kan Martin O’Malley beter thuis blijven en bij de Republikeinen moeten er minder kandidaten op het podium komen, zodat er meer ruimte blijft voor kandidaten als Rubio, Cruz, Bush en Trump om echt met elkaar in debat te gaan. Kandidaten als Rand Paul en John Kasich leiden alleen maar af.

Daarnaast leidt de holle retoriek van de Republikeinen tot niets en staat in schril contrast met hoe de Democratische presidentiële kandidaten debatteren. De campagne gaat door en wordt steeds harder.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Belastingen, Bernie Sanders, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Immigratie, Jeb Bush, Marco Rubio, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Syrië, Ted Cruz, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.