Kerstcadeau voor de rijken

Op de valreep heeft president Donald Trump zijn eerste grote overwinning geboekt. Net voor het eind van 2017 loste Trump een belangrijke verkiezingsbelofte in. Trump beloofde namelijk lagere belastingen en hervorming van het belastingsysteem. En het Congres nam deze week de nieuwe belastingwet aan. Het is het kerstcadeau van de Republikeinen en Trump aan de Amerikaanse burger.

Het was onzeker of het belastingplan er wel zou komen. Het Amerikaanse belastingstelsel is ingewikkeld en de laatste grote hervorming was meer dan 34 jaar geleden. President Ronald Reagan hervormde toen ook het belastingsysteem. Een geheel nieuw plan met het afschaffen van subsidies en andere regelingen op te tuigen is niet te doen. De hervorming van de belastingen kost soms jaren aan voorbereiding. De Republikeinen besloten wel grote aanpassingen te doen ten gunste van het bedrijfsleven. Een hervorming voor alle Amerikanen zat er niet in.

De wet werd zowel door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat aangenomen omdat niemand echt tijd had om de wet goed te lezen. De Republikeinen vonden dat debatteren over de wet alleen maar vertraging zou opleveren. Om kritische Republikeinen over te halen werden er in de kant lijn nog wat aanpassingen gekrabbeld en zonder enig debat of verdieping wat er echt in de wet staat gingen alle Republikeinen akkoord. Dat de staatsschuld met miljarden oploopt was op eens niet meer zo belangrijk. De Republikeinen geloven namelijk dat de belastingverlaging zichzelf terug betaald.

De grootse belastingverlaging en hervorming vond onder president Reagan plaats. Tijdens zijn presidentschap werd zijn economische beleid als Reaganomics aangeduid. Onderdeel van dat beleid was de belastingverlaging. De belastingverlaging die onder Reagan tot stand kwam was op basis van de trickle down economics theorie. De trickle down theorie houdt in dat als grote bedrijven en organisaties minder belasting gaan betalen, ze zo meer geld over houden en dit geld weer investeren wat weer zorgt voor meer banen en meer banen betekent dat meer mensen werk hebben en geld gaan uitgeven en dat zorgt weer voor meer investeringen en uitgaven en is dus goed voor de economie. Het is een effect dat zichzelf steeds versterkt. Het probleem met de trickle down theorie is dat deze nooit is bewezen, Als bedrijven minder belasting hoeven te betalen leidt dit niet automatisch tot uitbreiding en meer investeringen en dus banen. Ze kunnen het geld ook aan de aandeelhouders uitkeren of het management kan een grote bonus krijgen. De gemiddelde Amerikaanse burger gaat er dan niet op vooruit.

Maar de Republikeinen geloven nog heilig in trickle down economics en hebben dus op deze onbetrouwbare theorie de nieuwe belastingwet samengesteld. De grote bedrijven krijgen een grote belastingverlaging. Zo gaat de vennootschapsbelasting van 35 procent naar 20 procent en de belastingvrije voet gaat omhoog en veel aftrekposten worden afgeschaft. En daar profiteren de rijke Amerikanen het meest van.

Profiteren dan alleen maar de grote bedrijven en de rijke Amerikanen van het nieuwe belastingplan? Ja, zij gaan er voor het grootse deel op vooruit. Maar volgens de Republikeinen en president Trump is dit vooral een wet die goed is voor de middenklasse. Dat is gedeeltelijk waar. De middenklasse gaat ook veel minder belasting betalen, maar er zit een addertje onder het gras. De eerste jaren gaat een gemiddeld Amerikaans gezin inderdaad zien dat er meer geld is te besteden en dat ze minder belasting gaan betalen, maar in deze verlaging is maar tijdelijk. De rijke mensen krijgen een belastingverlaging die veel gunstiger is, maar de Amerikanen die tot de middenklasse behoren gaan over een aantal jaar juist meer belasting betalen, Het moet uit de lengte of de breedte komen en om te zorgen dat de staatsschuld niet nog veel verder oploopt zal er toch op den duur meer belasting moeten worden geint. Maar om dit bij rijke bedrijven en de vermogende Amerikanen te halen is on-Republikeins dus draait de middenklasse er voor op. Zij zien dus maar een hele korte tijd een belastingverlaging. Op de langere termijn gaan ze meer belasting betalen of gaan er zelfs op achteruit.

Een ander aspect van de wet is dat de verzekeringsplicht van Obamacare, het individual mandate, ook wordt afgeschaft. Dit zorgt er voor dat op den duur weer miljoenen Amerikanen onverzekerd raken.

De belastingwet heeft ook verregaande gevolgen voor het onderwijs, de gezondheidszorg en het openbaar vervoer. Trump, die het tijdens zijn verkiezingscampagne zei dat hij het voor de gewone Amerikaan ging opnemen, breekt met deze belastingwet die belofte. Trump zelf gaat ook profiteren van de belastingverlaging. Zijn familie zou door de wet wel eens 1 miljard dollar kunnen besparen. Zo geven Trump en de Republikeinen een kerstcadeau aan zichzelf en de rijke Amerikanen. Merry Christmas!

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Kerst, Nieuws/Amerika/VS, President Trump/Donald Trump, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kerstcadeau voor de rijken

  1. Pingback: Vooruitblik 2018 | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.