Vooruitblik 2018

Het jaar 2017 is voorbij. Het eerste jaar dat Donald Trump president van Amerika was. Focus on America kijkt alvast naar 2018. Het is voorbeschouwing op wat komen gaat en een voorzichtige voorspelling wat er wellicht gaat gebeuren of zou kunnen gebeuren. Het wordt in ieder geval een spannend politiek jaar.

In november zijn er tussentijdse verkiezingen voor het gehele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat. En de Democraten kunnen bijna niet wachten tot het zo ver is. Na de winst bij de gouverneursverkiezingen in Virginia en New Jersey en de verrassende winst van een senaatszetel in Alabama en tal van overwinningen op regionaal en lokaal niveau ruiken de Democraten hun kans. Zijn denken dat ze de meerderheid in de Senaat kunnen veroveren op de Republikeinen die nu slechts de krappe meerderheid van 51 zetels hebben.

De kans is groot dat de Democraten op verschillende niveaus winst zullen boeken, maar dan komt dat omdat ze goed georganiseerd zijn niet omdat de partij een duidelijke boodschap of koers heeft. De tussentijdse verkiezingen zullen een referendum zijn over het presidentschap van Donald Trump. Het land is tot op het bot verdeeld en vooral tegenstanders van Trump zullen massaal gaan stemmen, dat zag je in Virginia en Alabama. De Democraten hopen op een blue wave door het hele land.

Daarnaast verliest de partij die het Witte Huis heeft traditioneel bij de tussentijdse verkiezingen, De vraag is hoe groot of klein dat verlies zal zijn. Ook president Trump is impopulair. De Republikeinen hopen dat de belastingwet, die overigens niet populair is, wordt beloond door de kiezer. Maar de vraag is of de kiezer daar gevoelig voor is. De Republikeinen hebben nu een jaar het Congres in handen, maar hebben eigenlijk niet veel bereikt.

Een troef die Trump zeker zal spelen bij de midterms is de economie. De economie groeit en de aandelenbeurzen breken record naar record. Als het goed gaat met de economie, zo wijst de geschiedenis uit, is dat gunstig voor de partij die het Witte Huis heeft en de president. Maar veel economen waarschuwen ook dat we in de zoveelste bubbel zitten. Als die bubbel vlak voor de tussentijdse verkiezingen barst dan is dat rampzalig voor Trump en de Republikeinen.

Speciaal aanklager Robert Mueller is nog steeds druk bezig met het Rusland-onderzoek, over de inmenging van de Russen bij de verkiezingen van 2016. Mueller is nog lang niet klaar, maar als er vlak voor de midterms belangrijk bewijs ligt dat Trump bijvoorbeeld op de hoogte was van alle ontmoetingen met de Russische ambassadeur en dit goed keurde dan kan dit schadelijk zijn voor Trump en zijn entourage. Dit zal wellicht niet zo veel invloed hebben op de verkiezingen zelf, maar als de Democraten de meerderheid in het Congres heroveren dan zullen ze alles in werk stellen om een afzettingsprocedure te starten. Ze moeten daar dan wel een twee derde meerderheid voor hebben en die kans is nul. De kans dat Trump Mueller is overigens ook erg klein.

Op buitenlands gebied is de kans groot dat de situatie met Noord-Korea nog verder verslechterd. Maar de kans dat Amerika Noord-Korea aanvalt is klein. Dit zou een atoomoorlog ontketenen en de gevolgen zijn dan niet te over zien. Het zal vooral vanuit Amerika bij grote woorden blijven die Trump via Twitter richt aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Ook uitte Trump felle kritiek op Iran. Volgens Trump houdt Teheran zich niet aan de nucleaire deal waarin is afgesproken dat het Iraanse regime niet aan atoomwapens werkt. Volgens analisten komt Iran tot nu toe zijn verplichtingen na. Veel Congresleden, waaronder ook Republikeinen, vinden dat de deal niet eenzijdig door Amerika moet worden opgezegd. Maar de mogelijkheid bestaat dat Trump zelf zijn plan trekt, zoals bij het uitroepen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, en eenzijdig het akkoord opzegt, wat zal leiden tot woedende reacties van Iran en de westerse gemeenschap.

Wat in 2018 hetzelfde blijft is het gevecht tussen Trump en de media, die hij steevast als fake news media aanduidt. Trump kijkt het liefste naar Fox News en valt televisiezenders CNN, ABC. NBC en kranten The New York Times en The Washington Post aan. Wat ook niet zal veranderen is dat Trump onwaarheden zal blijven verkondigen. Trump creëert zijn eigen waarheid en als je denkt dat met alle onwaarheden, soms racistische en seksistische en andere narcistische tweets het dieptepunt is bereikt dan heb je het mis. De bodem is nog lang niet in zicht.

Het jaar 2018 belooft een interessant jaar te worden. De cultuurstrijd tussen Bannon en consorten tegen het establishment zal alleen maar harder worden en de verdeeldheid in Amerika wordt alleen maar groter en it isn’t going to be pretty. Happy New Year!

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Belastingen, Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Iran, Kim Jong-un, Nieuws/Amerika/VS, Noord-Korea, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.