Vlekkeloze missie

Syrië, Cohen en Comey brengen Trump in grotere problemen

De wind die door het Witte Huis en het presidentschap van Donald Trump waait is meer dan een briesje. Trump beloofde de zaken in Washington eens flink op te schudden. En dat is zeker gebeurd gezien de chaos in het Witte Huis. De wind is verandert in een krachtige storm die steeds meer van de vormen van een orkaan aanneemt. En wat Trumps missie precies is blijft vooralsnog onduidelijk al blijft hijzelf verkondigen dat alles vlekkeloos verloopt. De realiteit is anders.

Dat Trump vrijwel naar niemand luistert, vrijwel niets leest, zich steeds meert isoleert en impulsief reageert, klopt tot op zeker hoogte. Met betrekking tot de aanval op Syrië heeft Trump wel geluisterd naar zijn adviseurs. Met de aanval op doelen waar volgens Amerika chemische wapens worden ontwikkelt is de invloed van de nieuwe veiligheidsadviseur John Bolton al duidelijk zichtbaar. Met meer neo-conservatieven, zoals Bolton en Pompeo, (die laatste is overigens nog geen minister van Buitenlandse Zaken is) die Trump omringen wordt het langzaam duidelijk welk buitenlands beleid hij wil gaan voeren. Maar de strategie achter de aanval op Syrië is compleet onduidelijk. Trump riep eerder nog dat de Amerikaans militairen die in Syrië zitten zo snel mogelijk weg moeten. En van deze aanval zal het regime van Assad niet wakker liggen. Zo ontstaat steeds het beeld dat er een onsamenhangend beleid is. Als Trump dan via Twitter “Mission Accomplished” verklaart heeft hij waarschijnlijk geen idee wat de gevolgen kunnen zijn.

Maar de aanval op Syrië leidde wel even de aandacht af van een groter probleem. De FBI deed, met goedkeuring van het ministerie van Justitie, een inval in het kantoor en de hotelkamer van Michael Cohen, Trumps persoonlijke advocaat. Cohen is onderwerp in een crimineel onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller. Documenten en opnamen zijn in beslag genomen. Trump is woest en noemde de inval een aanval op het land. De zaak rondom Stormy Daniels waar Cohen zwijggeld aan zou hebben betaald en andere betalingen om zaken te verdoezelen worden steeds een groter probleem voor de president. Cohen is de fixer voor Trump en werkt al heel lang voor hem. Als Cohen gaat praten met Mueller en de FBI documenten heeft waar afspraken van Cohen met Trump in staan kan Trump in grote problemen komen.

Trump speculeerde opnieuw dat hij Mueller eigenlijk zou willen ontslaan. Volgens bronnen speelde Trump in december al met de gedachte om Mueller te ontslaan. Maar Trump zou eigenlijk de onderminister van Justitie, Rod Rosenstein, die Mueller heeft aangesteld, moeten ontslaan en een andere onderminister aanstellen die dan vervolgens Mueller kan ontslaan. Rosenstein heeft volgens bronnen bij het miniserie aangegeven dat hij verwacht dat hij binnenkort door Trump wordt ontslagen.

Als Trump Rosenstein ontslaat en vervolgens Mueller de laan uit stuurt komt Amerika in een soort tweede Watergate situatie en ontstaat er een politieke en constitutionele crisis. Zowel Republikeinen als Democraten in het Congres zullen deze actie van Trump niet accepteren. En daarom zit Trump met een probleem, terwijl Mueller onverstoorbaar verder werkt.

Mueller werd door Rod Rosenstein aangesteld nadat Trump de voormalige FBI directeur James Comey had ontslagen. Comey wilde geen totale loyaliteit geven aan Trump en Comey deed onderzoek naar de inmenging van de Russen tijdens de verkiezingen van 2016 en wilde ook het onderzoek naar de voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn niet stoppen. Comey heeft nu een boek geschreven waar hij de vloer aanveegt met Donald Trump. Hij omschrijft hem als een maffiabaas die onvoorwaardelijke loyaliteit vraagt, zijn eigen werkelijkheid heeft, incompetent en onethisch is.

Trump sloeg meteen keihard terug via Twitter. Hij noemde Comey een slijmbal en iemand die geheime informatie heeft gelekt.

Het Witte Huis lanceerde zelfs een aparte website www.lyincomey.com om Comey in diskrediet te brengen. President Trump en het Witte Huis doen alles om Comey zwart te maken, maar uit een peiling blijkt dat de Amerikanen Comey meer vertrouwen dan president Trump.

Zo is er een storm in het Witte Huis, zoals de omslag van het magazine van TIME mooi weergeeft. Het water staat Trump inmiddels tot aan de lippen. En alles verloopt allesbehalve vlekkeloos.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Syrië en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.