Europa moet het maar even zonder Trump doen

Na de turbulente NAVO-top en het bezoek van Donald Trump aan het Verenigd Koninkrijk heeft Europa opnieuw kennis gemaakt met de Trump-stijl die zich kenmerkt als wispelturig, onvoorspelbaar en alle geldende diplomatieke regels overboord te gooien. Trump trekt zijn eigen plan en houdt daarbij geen rekening met de bondgenoten. Alleen het eigen belang telt. America First!

Trump ging er meteen met gestrekt been in. Voordat hij naar de NAVO-top in Brussel vloog zei hij nogmaals dat de NAVO bondgenoten veel meer moeten bijdragen aam het Atlantische bondgenootschap. Volgen Trump betaalt Amerika meer dan de helft van alle kosten en komen veel landen hun 2 procent van BBP die ze moeten bijdragen aan de NAVO niet na. Maar dit klopt niet. Amerika draait helemaal niet op voor de helft van de kosten, maar Trump overdrijft graag, zodat hij achteraf kan claimen dat hij een goede deal heeft gesloten.

Eenmaal in Brussel deed Trump er nog een schepje boven op. Hij viel Duitsland aan. Volgens Trump is Duitsland “een gevangene” van Rusland, omdat het gas van Rusland afneemt en zo afhankelijk is. Trump vroeg zich af waarom Amerika moest betalen voor de veiligheid van Duitsland terwijl het zaken doet met Ruisland. Duitsland is maar voor 2 procent afhankelijk van Russisch gas, maar details daar houd Trump zich niet bezig.

Trump deed Europa op zijn grondvesten schudden toen hij vervolgens zei dat hij uit de NAVO zou stappen als de andere landen niet hun verplichtingen nakomen. Dit is bluf. Trump kan niet eenzijdig uit de NAVO stappen. In Amerika zou dit niet worden geaccepteerd. Het Congres nam voor dat Trump naar Europa vertrok met een ruime meerderheid een resolutie aan waar het zijn verbintenis aan de NAVO nog maar eens onderstreepte. Het Congres wordt ondertussen ook nerveus van Trumps uitspraken tegen trouwe bondgenoten.

Na de tumultueuze verlopen NAVO-top vertrok Trump naar het Verenigd Koninkrijk voor een ontmoeting met premier Theresa May en de koningin. Toen Trump aankwam in het Verenigd Koninkrijk publiceerde tabloid The Sun een interview waar Trump May keihard aanviel over de Brexit. Volgens Trump pakt May de Brexit verkeerd aan en zet ze bovendien een handelsakkoord met Amerika op het spel. Trump had May adviezen gegeven, maar daar heeft ze niet naar geluisterd en Boris Johnson, de onlangs opgestapte minister van Buitenlandse Zaken zou volgens Trump een betere premier zijn. Toen Trump gevraagd werd naar de opmerkingen in het interview deed hij het af als fake news. Maar The Sun had het gesprek opgenomen en zette het online. Trump vindt dus een interview met hem nepnieuws. Dit is een nieuwe fase die nog krankzinniger is dan het al was. Maar Trump probeerde zo de schade te beperken. Tijdens de persconferentie met May was Trump weer positief en zei hij dat hij juist veel respect voor haar heeft en dat hij er vrede mee heeft war de uitkomst van de Brexit onderhandelingen ook zullen zijn.

Maar na de NAVO-top en Trumps bezoek aan het Verenigd Koninkrijk moet Europa zich serieus afvragen wat het nu met Trump aan moet. Trump roept veel om zo zijn zin te krijgen en zijn eigen belang voorop te stellen. Maar vervreemd zo de trouwe bondgenoten van Amerika. In plaats daarvan praat Trump liever met Kim Jong-un en Vladimir Poetin. Ook de importtarieven die Trump aan Europese producten heeft opgelegd zorgen er voor dat de band tussen Europa en het Witte Huis niet beter wordt.

Misschien moet Europa en vooral de EU, het maar een tijdje zonder Amerika doen. De EU en Amerika zijn trouwe bondgenoten, maar het moet wel van twee kanten komen. En Trump doet niet echt zijn best om tot een goede samenwerking te komen. Misschien moet Europa zich wat minder afhankelijk van Amerika opstellen.

President Trump zit er niet mee. En als het meezit, is hij over 2 jaar weg. Die tijd kan Europa prima zonder de hulp of overleg met Amerika door komen. Trump zit er voor zijn eigen belang. En als hij Amerika op de eerste plaats zet dan moet Europa dat ook doen. Dit betekent overigens niet dat de EU de banden met Amerika moet doorsnijden. Integendeel, die moeten we aanhalen en verstrekken. Zeker in het Trump-tijdperk is dat belangrijk. Maar overleg niet met meer Trump. Laat het Witte huis links liggen en doe zaken en knoop relaties aan met congresleden, denktanks en andere belangengroepen die wel het wederzijdse belang zien van Europa en Amerika en dat we elkaar nodig hebben. Eensgezindheid is er binnen de EU is er niet, dus zal het nog lastig genoeg worden om één lijn te trekken.

Dus Europa, kies de komende 2 jaar je eigen weg zonder de banden met Amerika door te knippen. Europa kan heel goed zonder Trump en heeft hem niet nodig. Als Trump in 2020 de verkiezingen verliest is het tijd om de scherven op te pakken en alles weer te lijmen, maar er zijn dan waarschijnlijk niet zo veel scherven. Wordt Trump herkozen, ja dan zal Europa de komende 6 jaar andere bondgenoten moeten zoeken.

Europa kan het heel goed zonder Trump doen en Trump in een isolement brengen zou hem misschien op andere gedachten kunnen brengen. Want het schaadt hem ook. Zijn achterban steunt hem nog massaal, maar hoe lang duurt dat als de importtarieven en klimaatverandering voelbaar worden en schadelijk zijn voor de Amerikaanse economie. Ondanks dit heeft de helft van Amerika vertrouwen in Trump. In Europa is dit na het bezoek aan Brussel en het Verenigd Koninkrijk anders. Of zoals de krant The Guardian schreef: This was the visit from hell.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.